5p
KKV
Záboji Péter valószínűleg az európai startup-sikerek egyik legkeményebb élharcosa. Az üzletember komoly nemzetközi karrierrel a háta mögött vágott bele a feltörekvő fiatalok támogatásába, mára elvitathatatlan szerepe van abban, hogy Budapest meghatározó pontja a régió startup-térképének. Megoldásra váró problémákról, közös munkáról és az új kedvenc témájáról beszélgettünk.

Privátbankár: Mit jelent ma egy vállalkozásnak Magyarországon startupnak lenni?

Záboji Péter: Engem 5-6 éve kinevettek itt, amikor az ‘entrepreneurship’ szót használtam a vállalkozó helyett. Ennek akkor nálunk pejoratív értelme volt. Ha egy szülő meghallotta  hogy vállalkozó sétál az utcán, bezárták a gyerekeket a házba, nehogy bűnözőkkel találkozzanak. Azzal, hogy most ‘startup-vállalkozóról beszélünk, tisztára mossuk ezt a fogalmat. Divatba jött a startup szó használata,,a csapból is ez folyik. A magyar pedig mindig gyors választ keres. A menő formula nálunk így hangzik: zseniális ötlet + egy talicska pénz = milliomos leszek.

Egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy becsületesen vállalkozni eléggé összetett dolog és egészséges ökoszisztémát igényel. Miért  lesz valaki vállalkozó? Mert értéket akar teremteni. Meggyőződése, hogy a világban sokaknak szüksége van arra, amit ő nyújtani fog. Steve Jobs nem volt pénzéhes. Ő olyan eszközt akart a kezünkbe adni, ami megkönnyíti az életünket. A sikeres vállalkozók példái mind ezt bizonyítják. Az ötlet csak a csapásirányt adja meg, a megvalósítás kemény munkát  igényel. Ahogy Thomas Alva Edison, minden idők legnagyobb feltalálója mondta: az inspiráció  csak 1 százalék, 99 százalék pedig izzadtság. A vállalkozó persze ezt nem tekinti munkának.

PB: Ehhez viszont igen nagy erő kell, a pénzről nem is beszélve.

ZP: Az igazi értéket nem egy ember teremti, az csapatmunka eredménye. Különböző tudások és tapasztalatok kellenek hozzá.. Az induló csapatoknak pedig nem "kockázati" tőkésekre van szükségük, hanem egy társvállalkozóra, aki pénzt fektet be, de emellett, tapasztalatot és kapcsolatrendszert is nyújt nekik . Aki segíti a fiatalokat és ha kell finoman rugdossa őket . Én vállalkozói kultúráról beszélek, mert ez nem igazgatás. Szerencsére vannak már páran nálunk, akik ezt professzionálisan csinálják. Angyal, illetve társvállakózói befektetőknek hívjuk őket.

PB: Egyre többen fordulnak inkább crowdfundinghoz a kockázati tőkealapok helyett. Miért?

ZP: Nagyon egészséges szemlélet, főleg azért, mert nálunk beteg a kockázati tőke rendszere, ez is egy hungaricum. A Jeremie-alapok adnak egy kis összeget, de ezért többségi tulajdont követelnek. Micsoda perverzió! Már az első fordulóban alkalmazottat csinálnak a kezdő vállalkozóból. Ugyanakkor nem értenek a cégfejlesztéshez - tisztelet a kivételnek, amiből nincs sok. A fiatalok azt látják, hogy jön a cukros bácsi a csekkel, de veszélyes. Mindenbe  beleszólogat de nincs meg a szakmai tapasztalata, nincs nemzetközi piacismerete, csak dirigál. Ebből nagyszerű kiút a crowdfunding. Persze a közösségi finanszírozás nem mindenre recept, de remek alternatíva az olyan B2C projektekhez, ahol könnyű érdeklődést felkelteni.

PB: A korábban említett mentorszerepet betöltheti az állam?

ZP: Közép-Európában ugyancsak elterjedt az a hit, hogy mindenről valakinek felülről kell döntenie. Ezek a rendelkezések és igazgatások gyakran kárt okoznak.N apjainkban divatos a változás management fogalma a cégeknél. Aki vezetett már nagyobb vállalatot, tudja, hogy ha változást hirdetünk meg, előszór is leáll az egész apparátus. A kormánynak sok-sok lehetősége lenne az ökoszisztéma és az előfeltételek segítésében, Szépen megfogalmaztuk mindezt 2013 őszén a Budapest HUB programban, közösen a minisztériumokkal. Ez pedig jó esetben független attól, hogy éppen ki a felelőse a területnek a kormányon belül.

PB: Sokszor említette korábban a kollaboráció fontosságát.

ZP: Igen, ez engem  vállalkozóként foglalkoztat. Hála a Facebooknak, LinkedIn-nek és Twitter-nek,  a minket körülvevő szociális háló dramatikus átalakult az elmúlt években. Mindennek az alapja a hálozatkutatás Kutatom az okát annak , hogy miért nem érkezett meg ez a tudomány a vállalati világban. Úgy gondolom, hogy öt-tíz év múlva, fontos hálózattudásra épülő eszközök  határozzák meg a sikeres vállalatvezetést. A 21. századbeli vállalkozókat, gyorsan növekedő digitális cégek vezetőit az érdekli, hogy a kik a véleményvezérek és az elkötelezett csapattagok. Kik a hatékony mentorok? Kik azok akik megosztják tudásukat és tapasztalatukat? Kik elkötelezettek a cég értékei iránt? Számukra a cégen belüli együttműködési kultúra  fontosabb, mint a hagyományos management technikák

A 20. század a futószalagról szólt, egy mechanisztikus világkép uralkodott. Apró darabokra szedtük a munkafolyamatot és kerestük a kis kockafejűeket, akik ehhez a feladathoz passzoltak. Így működik az autógyártás. Azokban a vállalkozásokban, ahol a tudás és információ a nyersanyag, ott az emberi kapcsolatok a meghatározó sikertényezők, Nem számít a rang, nem kell a nyakkendő. Nem lehet a ruha alapján megmondani, hogy ki, milyen beosztású. Ebben a környezetben csak tettek alapján szerzünk autoritást. Nem titulus, nem a sofőr és a limuzin árulja el, hogy ki az, aki sikeres. Az igazi vállalkozónak két-három négyzetméter kell csak, maga főzi a kávéját. Csapattársait pedig egyenrangú félként kezeli.

.





A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG