6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Augusztusban, a legforgalmasabb nyári hónapban tovább növekedett a légi utasok száma a Budapest Airport termináljain. Az augusztusi forgalom 9,2 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. London továbbra is toronymagasan vezet a választható városok versenyében. Több utast szállított a Lufthansa is.

Nem kevesebb, mint 943 582 induló és érkező utast fogadtak és indítottak a budapesti repülőtérről az év nyolcadik hónapjában, ami 9,2 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi forgalom mértékét – írja a Budapest Airport. Ráadásul a növekedés motorja immár nem pusztán a repülőgépek jobb kihasználtságában, a nagyobb load factorban rejlik. Most már határozottan érződik az idén elindított új járatok hatása is, hiszen a repülőgépmozgások száma is 3,1 százalékkal lett magasabb, mint tavaly ilyenkor. Egészen pontosan 7 999 fel- és leszállást rögzítettek augusztusban.

Új járatok Keletre, Nyugatra

A megnövekedett légi forgalom számos új járat elindításához is köthető: idén startolt az Air Serbia a naponta közlekedő belgrádi járattal, a török Pegasus Airlines isztambuli járatot nyitott, új a nyári szezonban a Vueling barcelonai járata és újnak számít a Transavia France Párizs Orly-ra közlekedő járata. Emellett egy sor, már itt lévő légitársaság is nyitott új járatokat vagy bővítette a heti járatszámot, esetleg nagyobb gépeket állított forgalomba.

Több a külföldi, többet is költenek

A Magyarországra látogató külföldiek háromnegyede egy napnál rövidebb ideig tartózkodott hazánkban. 2014 II. negyedévében 10,8 millió külföldi vendég érkezett, ebből 8,0 millió fő egyetlen éjszakát sem töltött el az ország területén – írja a KSH új „Statisztikai tükör” című kiadványa. A II. negyedévben 2,4 százalékkal több külföldi látogató érkezett hazánkba, mint egy évvel korábban. A turisztikai célú utak száma 6,3 százalékkal nőtt, a nem turisztikai célú utaké változatlan.

A külföldiek utazási kiadásai – folyó áron – 8,9, ezen belül a turisztikai kiadások 13 százalékkal emelkedtek, az egyéb utazási célhoz kapcsolódó költések 2,0 százalékkal csökkentek. A magyar lakosság 5,7 százalékkal többet utazott külföldre, kiadásaik 13 százalékkal nőttek. Az év II. negyedévében az utasforgalmi szolgáltatások többlete 221 milliárd forint (722 millió euró) volt, 13 milliárd forinttal több, mint a bázisidőszakban.

A turisztikai import és export értéke 2014. II. negyedévben – folyó áron – a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom 13 és 26 százalékát tette ki. Ez az arány az előző év II. negyedévében 12, illetve 25 százalék volt.

Az Emirates már megkezdte a jegyárusítást az október végén induló napi dubaji járatára, amelyet ráadásul mindjárt egy széles törzsű Airbus A 330-assal géppel indít. A Wizz Air pedig nemrégen jelentette be, hogy jövőre újabb, sorrendben 9. gépet hoz budapesti bázisára, ami 15 százalékkal növeli a kapacitásait.

Kilencmillió utas is lehet

„Az év eleje óta masszívan növekszik az utasforgalmunk... mindenképpen meg kell említeni a gazdasági növekedést és Magyarország egyre nagyobb turisztikai vonzerejét a külföldiek számára” – írja a Budapest Airport. A Szegedi Egyetemmel közösen végzett kutatásuk azt mutatta ki, hogy minden egymillió főnyi növekedés az utasforgalomban körülbelül 1300 új munkahelyet generál a repülőtéren és a városban. A Budapest Airport előrejelzése szerint, ha a mostani trend folytatódik, úgy az év végére az utasforgalom meghaladhatja az évi kilencmillió főt, ami rekordnak számít a repülőtér történetében.

A forgalmi statisztikák élén toronymagasan vezet London a második helyezett Párizs előtt, utána Frankfurt következik, majd Amszterdam és Isztambul feljött az ötödik helyre.

A Lufthansa is szépen gyarapodott

Jelentős bővülést ért el a Lufthansa Magyarországon 2014 januárja és júliusa között: a légitársaság 393 000 utast szállított az év első hét hónapjában, ami két százalékos bővülésnek felel meg – írja a társaság közleménye. A magyarországi utasok jegyvásárlása hat százalékos többletet mutat az előző év hasonló időszakához képest. A Lufthansa Csoport többi tagja közül az Austrian Airlines hét, míg a Brussels Airlines 26 százalékkal több utast mondhat magáénak. A Lufthansa magyarországi kínálata évek óta stabil, hiszen hetente 66, a Lufthansa Csoport pedig 127 járatot üzemeltet Budapest és Európa főbb városai között.

A Brussels Airlines márciusban életbe lépő új menetrendje szerint az első járat reggel 6:30-kor indul Budapestről, míg az utolsó járat 20:50-kor száll fel Brüsszelből Budapest irányába, ennek köszönhető a Brussels Airlines 26 százalékkal magasabb utasszáma. Szeptembertől pedig nagyobb, Airbus A319-es gépek közlekedtetésével 30 százalékkal növeli kapacitását a légitársaság a belga és a magyar főváros között – írják.

Jó volt a kihasználtság

A magasabb utaslétszámot jobb kapacitás-kihasználtság mellett érték el a légitársaságok: a Lufthansa 71,3 százalékot ért el (+2 százalékpont), a Swiss 84 százalékos kihasználtsága nyolc százalékponttal magasabb, az Austrian Airlines 72 százalékos eredménye 6 százalékpontos bővülésnek felel meg, míg a Brussels Airlines gépei 87 százalékos kihasználtsággal repültek az év első hét hónapja során.

A Lufthansa az Európán belüli útvonalakon 22,9 százalékos piaci részesedést mondhat magénak, ami 0,5 százalékpontos bővülés, míg az egész Lufthansa-csoport 41 százalékkal részesedik a kontinensen belüli járatokból a hálózati légitársaságok közül. A csoport továbbra is piacvezető az Észak-Amerikába irányuló utasforgalom terén és tartja 35 százalékos piaci részesedését.

Nőtt a nyeresége is

Minden útvonalat figyelembe véve a Lufthansa 20,6, míg a Lufthansa Csoport 35,9 százalékos piaci részesedéssel továbbra is piacvezetők Magyarországon a hagyományos légitársaságok között – írja a közlemény.

A Lufthansa 114 millió eurós operatív eredménye 41 millió euróval magasabb, mint az előző év hasonló időszakának eredménye. A csoport 2014 első féléve során 196 millió euróval többet, összesen 1,6 milliárd eurót fordított beruházásra, amelyből 1,3 milliárd jutott új, korszerű repülőgépek beszerzésére, illetve a flotta modernizációjára – teszik hozzá.

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG