4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ceausescu hálózata máig kézben tartja a politikai és gazdasági hatalmat. De Bukarestben már működik egy olyan korrupció-ellenes hivatal, amely tucatjával tartóztatja le a politikai osztály bűnözőit. Victor Ponta szociáldemokrata kormánya túlélte a bizalmatlansági indítványt.
Victor Ponta román miniszterelnök távozik a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságról (DNA) Bukarestben 2015. június 5-én, miután gyanúsítottként hallgatták ki Dan Sova szociáldemokrata szenátornak, Ponta volt kampányfőnökének ügyében. Fotó: MTI/Mediafax/Octav Ganea

Ezt a jobbközép ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 170 törvényhozója kezdeményezte azután, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a miniszterelnök ellen.

A keddi szavazáson mindössze 207 voks gyűlt össze a szükséges 276 helyett. A Ponta vezette kormány legutóbb júniusban nyert meg hasonló politikai csatát. Akkor 84 szavazata hiányzott az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

A PNL szerint Európában példátlan, hogy egy kormányt bíróság elé állított politikus irányítson, Ponta ragaszkodása a bársonyszékhez mérhetetlen károkat okoz Románia imázsának. A PNL úgy véli, nem írhat alá jogszabályokat egy olyan kormányfő, akit többrendbeli okirat-hamisítással vádolnak és nem lehet Románia költségvetését egy olyan miniszterelnökre bízni, akit pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel állítottak bíróság elé.

A román Láthatatlan Légió

Ponta a csúcsán áll egy olyan elit-hálózatnak, amely évtizedek óta uralja és dominálja délkeleti szomszédunk politikai és gazdasági életét. Ponta apósa, Ilie Sarbu a Szociáldemokrata Párt vezető szürke eminenciása, politikai mentora pedig az egykori államelnök Adrian Nastase. Nastase és a szintén veterán Ion Iliescu ex-elnök is annak a kommunista nómenklatúrának a vezetői, amely csak a felszínen változott meg. Mindketten a Román Kommunista Párt azon második vonalához tartoztak, amely 1989-ben a diktátor Ceausescu bukását levezényelték és aztán a hatalmat magukhoz ragadták.

Belőlük és társaikból lettek a balkáni kaszinó-kapitalisták, akik számára a mai napig az állami vagyon csupán az egyéni meggazdagodás eszköze. Ennek a hálózatnak a többsége már eltűnt a nyilvánosság elől, így most Ponta kezeli ezt a 20-ik századi örökséget. A politikai tájkép bármifajta megújulása csupán látszat, hiszen ezek a generációk ezer szálon kötődnek egymáshoz.

A jobbközép ellenzék csak egy paraszt-hajszállal tesz jobb benyomást és szintén paternalista struktúrák szövik át azt az oldalt is. Az egykori elnökük, Traian Basescu szintén a kommunista nómenklatúrából jött. Bár első időszakában keményen harcolt a korrupciós jelenségek ellen, a legközelebbi emberei súlyos ügyekbe bonyolódtak, mint például a millió eurós nagyságrendű kenőpénzes botrányok az EADS és a Fujitsu-Siemens cégekkel. Sőt, már a frissen megválasztott Johannis elnök is kérdéses ingatlan-ügyletekbe bonyolódott.

De mi az a DNA?

A régi hálózat átmentése és a mai napig döntő befolyása nálunk is részben ismerős történet, nem véletlenül vannak zárva 25 évvel a rendszerváltás után is a kommunista titkosszolgálat archívumai. Mindazonáltal – ellentétben Magyarországgal – Romániában már működik egy olyan integráns korrupció-ellenes hivatal (DNA), amely jogilag kifogástalan vizsgálatokat visz végig és nem tabu számára a politikai osztály bűnözése. Csupán az elmúlt évben több, mint ezer személyt, köztük több magas rangú politikust ítéltek el korrupció vádjával.

A múlt hónapban egy éjszakai rajtaütésen például őrizetbe vették a fővárosban Sorin Oprescut, Bukarest főpolgármesterét, miután tetten érték, hogy egy közvetítőtől, egy önkormányzati intézményvezetőtől 25 ezer euró kenőpénzt vett át. A DNA napjainkra a jogállamiság legfőbb garanciája lett Romániában, nem véletlen, hogy óriási belpolitikai erők dolgoznak azon, hogy megnyirbálják a hatalmát.

Káncz Csaba jegyzete

Korábban Márványi Péter újságírót, volt romániai tudósítót kérdeztük a témáról a Napi Kommentárban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG