3p
Az eurózóna pénzügyminiszterei, majd vezetői ültek le tárgyalni a görög helyzetről. A görög kormányfő stábja vasárnap olyan reformjavaslat-csomagot juttatott el Brüsszelhez, amely már közelít Athén hitelezőinek elképzeléséhez. A hírre az európai pénzpiacok meglódultak, a legtöbb szakértő pedig úgy véli, pont kerülhet a hónapok óta tartó huzavona végére. A Privátbankár.hu főszerkesztője nem osztja ezt a véleményt.

Február óta most először érkezett fordulóponthoz a görög hitelválság: az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport hétfő délben tárgyalta Athén legfrissebb reformtervét, amelyet a 7,2 milliárd eurós hitelért cserébe nyújtott be Alekszisz Ciprasz kormánya.

Szűkös idő áll azonban a görögök rendelkezésére: június 30-án lejár a fizetési határidő, és ha a Nemzetközi Valutaalap nem kapja meg az 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletet, a görögöknek csődöt kell jelenteniük.

Jöhet a megállapodás

Szakértők szerint azonban van ok a piac örömére: az Európai Bizottság vezetőjének Jean-Claude Juncker munkacsoportjának vezetője szerint nagyon jó tárgyaló alap lehet az új tervezet.

Ehhez a véleményhez az Eurócsoport délutáni sajtótájékoztatóján Jerome Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és a csoport vezetője is csatlakozott: elismerően nyilatkozott a tervről, amelyet azonban csak reggel kaptak meg - a Financial Times értesülése szerint két tervet küldtek el a görögök, a másodikat pedig rosszul - így még nem volt idő annak komoly áttanulmányozásra.

A legmagasabb szinten tárgyalnak

Miután Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője összehívta az eurózónás kormány- és államfőket a múlt héten, hétfőn hét órakor válságtanácskozást tartanak a tagok, ahol áttekintik a reformcsomag javaslatait és kialakítják közös álláspontjukat. Így döntésre a mai napon nem feltétlenül kell számítani, ám Angela Merkel német kancellár szerint a héten kimondhatják az utolsó szót - számol be a Reuters, hozzátéve, hogy Martin Schäuble német pénzügyminiszter szkeptikus a tervvel kapcsolatban: szerinte a görögök alig tettek lépést a megegyezés irányába az új reformcsomaggal.

Csak időt nyernek?

Annyi azonban bizonyos, ha mindenki rábólintana a tervre, hosszútávon nem oldódna meg a probléma. Néhány részlet befizetése után a görögök éppen ott tartanának majd, mint most, ezért több elemző úgy véli, a görögöknek az eurózónán kívül tágasabb.

Ha viszont nem sikerül megegyezni, és elkerülhetetlenné válik a csőd, az nem csak gazdaságilag, de geopolitikailag is nagy érvágás lenne Európának, és akár bevándorlási hullámmal is végződhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG