3p
Jön az adóparadicsomokat felvonultató feketelista. Akár a gazdaságot is tönkreteheti majd, ha egy ország felkerül rá.

Itt a Panama-papírok eredménye: feketelistára kerülnek az együttműködést elutasító adóparadicsomok, miután a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői megbízták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy jövő év júliusára állítsa össze az adózási átláthatóság nemzetközi normáihoz túl lassan alkalmazkodó országok listáját.

A kínai Hangcsouban tartott kétnapos csúcstalálkozó után hétfőn kiadott zárónyilatkozat szerint a G20-csoport arra kéri a párizsi székhelyű nemzetközi szervezetet, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok 2017. júniusi ülésére készítsen beszámolót az adóelkerülés elleni küzdelemben elért eredményekről. Az állam- és kormányfők egy hónappal később esedékes tanácskozására pedig készítse el az azon országokat tartalmazó feketelistát, amelyek nem értek el kielégítő szintet az adózás átláthatóságát megteremtő nemzetközi normáknak a gyakorlatba történő átültetésében.

Lassan őrölnek a malmok?

Az adóelkerülés és a korrupció elleni küzdelem jegyében az Európai Unió öt legnagyobb országa már áprilisban javasolta, hogy állítsák össze az adóparadicsomokat tartalmazó listát, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, valamint az információk automatikus cseréjének révén fedjék fel a fedőcégek valós tulajdonosainak személyazonosságát. Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország javaslatával azonban a G20-csoport tagjai közül akkor még nem mindenki értett egyet.

A döntést üdvözölve Pascal Saint-Amans, az OECD adópolitikai központjának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az adóparadicsomok elleni küzdelem minden eddiginél fontosabbá vált a G20-csoport számára. A G20-ak "nagyon erős" üzenete azt jelenti, hogy az együttműködést megtagadó országoknak 2017 júliusáig alkalmazkodniuk kell az OECD által meghatározott kritériumokhoz.

"Az érintett országok gazdaságára pusztító erejű hatása lesz, ha a feketelistára kerülnek" - hangoztatta Pascal Saint-Amans, hozzátéve, hogy azonnali és súlyos hatással járó szankciókkal apasztják el az adóparadicsomokba irányuló pénzfolyamokat.

A G20-csoport állam-, illetve kormányfői tavaly fogadták el az adóelkerülés elleni OECD-akciótervet, amelyben egy egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul. Egyúttal megbízták az OECD-t, hogy kövesse nyomon az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és a pénzügyi mozgások elleplezését szolgáló mechanizmusok elleni küzdelmet szolgáló akcióterv megvalósítását, és e célból hozza létre a megfelelő struktúrákat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG