5p
Az elmúlt időszak meglepően robusztus aktivitási mutatói alapján jelentősen javították közép-európai növekedési előrejelzésüket az egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői. A JP Morgan szakemberei az első negyedéves magyar GDP-előrejelzést 0,8 százalékponttal emelték, az éves prognózist pedig 2,1 százalékról 2,4 százalékra.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai pénteken ismertetett, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság együttes idei első negyedévi növekedésére adott, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre vetített becslésüket 1,5 százalékról 2,5 százalékra emelték. 

A cég a térségi átlagon belül a legnagyobb mértékben a magyar és a cseh előrejelzéseit javította. Az általa használt számítási modell alapján Magyarországon a JP Morgan az eddigi 2 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-növekedést vár az idei első negyedre. Csehországban a cég eddig 0,2 százalékos visszaeséssel számolt 2014 első három hónapjában, most viszont már 2 százalékos bővülést valószínűsít. Az ugyanígy számított idei első negyedévi GDP-növekedés Lengyelországban 3 százalék helyett 3,5 százalék, Romániában zéró helyett 0,4 százalék lesz a ház új prognózisa szerint.

A magyar gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzését a JP Morgan 2,1 százalékról 2,4 százalékra javította. Csehországban a cég az eddig várt 2,3 százalék helyett 2,8 százalékos, Lengyelországban 2,8 százalék helyett 3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére. Romániában a ház londoni elemzői változatlanul 3,2 százalékos növekedéssel számolnak az idén.

Miért javítottak a várakozáson?

A prognózis javításához fűzött indoklásukban a JP Morgan közgazdászai kiemelték, hogy Közép-Európa gazdaságai erőteljes aktivitással kezdték 2014-et. A cég elemzőit különösen a kiskereskedelmi forgalom lepte meg, de a négy gazdaság építőiparának és feldolgozószektorának teljesítménye is meghaladta várakozásukat.

A ház szerint ezekben az országokban egyre több jele van a fogyasztói derűlátásnak, és ez alátámasztja a cég azon véleményét, hogy az erőteljes exportteljesítmény mellett most már fokozatosan élénkül a hazai kereslet is e gazdaságokban - áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

Más is így látja

Ugyanezt állapították meg pénteki térségi helyzetértékelésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szerint a négy közép-európai EU-gazdaságban "láthatóan felgyorsult" a GDP-növekedés a legutóbbi két negyedévben, és ebben az exportrendelések bővülése mellett a hazai kereslet erősödésének hatása is látszik.

A cég szerint ez nem csupán az események szerencsés fordulata: többéves kilábalási folyamat kezdetéről van szó, amely a 2008-2013 között lezajlott pénzügyimérleg-kiigazítások és a történelmi mélypontokon járó kamatok előnyös hatásaira épül, valamint arra, hogy a magyar, a lengyel, a cseh és a román gazdaság még mindig vonzó a közvetlen külföldi befektetések számára.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői az idei évre 2,6, 2015-ben 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban. A ház Lengyelországban az idén 2,8, jövőre 3,8 százalékos, Csehországban 2,3, illetve 2,6, Romániában 2,8, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít 2014-ben és 2015-ben.

A Morgan Stanley is javított

Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is javították a közép-európai EU-gazdaságokra, köztük Magyarországra adott prognózisaikat, bár vannak olyan citybeli vélemények, hogy a magyar gazdaság növekedése a választások előtti serkentő intézkedések hatásának múltával jövőre valamelyest lassulhat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a minap közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi prognózisában szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

A ház az idei és jövő évi lengyel növekedésre adott előrejelzését 3,5, illetve 4,2 százalékra javította az eddig várt 3,2 és 3,6 százalékról. A Morgan Stanley elemzői Csehországban az idén 2,1 százalékos, 2015-ben 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a korábbi prognózisukban valószínűsített 1,7, illetve 2,5 százalék helyett.

A cég elemzői a felülvizsgálat okai között kiemelték, hogy a három gazdaság tavalyi negyedik negyedévi GDP-adataiban már látszik a növekedési modell elmozdulása a nettó exportról az egyre kiegyensúlyozottabb összetétel felé.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon az idén 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A cég ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a Capital Economics - a Morgan Stanley előrejelzéséhez hasonlóan - 2015-re 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG