3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban tartományonként (szövetségi államonként) eltérő az üzletek nyitva tartásának szabályozása, van, ahol engedélyezik az éjszakai nyitva tartást is, másutt este nyolckor be kell zárni. A vasárnapi pihenőnap azonban többnyire szent, így Bajorországban is.
Népviseletet sem árulnak vasárnap.

A hozzánk közel eső délnémet tartományban a hét hat napján este nyolcig vannak nyitva az üzletek, vasárnap pedig egyáltalán nem. Ez alól kivételek a benzinkutak, a nagyobb pályaudvarok, a repülőtér, amelyek üzletei vasárnap is várják a vevőket, esetleg hét közben is nyolc helyett tízig vannak.

Valamint van még néhány pékség, amely pár órára kinyit – a németek imádják az aznapi friss péksüteményt –, ez utóbbiak általában reggel 8-tól 11-ig vannak nyitva. Éhen halás ellen lehet még péksüteményeket kapni elvitelre egyes kávézókban is, ezek ugyanis megtalálták a kiskaput és vendéglátóipari egységeknek minősülnek, így egész nap adnak péksüteményt, dobozos tejet, kakaót, üdítőt.

Azon persze nem érdemes meglepődni, hogy az árak eléggé húzósak. Sok élelmiszer eleve nagyjából a magyarországinak a másfél-kétszeresébe kerül olyan diszkont láncoknál is, mint az Aldi, Lidl vagy a Tengelmann. Néhány dolog, mint a friss gyümölcs vagy zöldség pedig inkább jellemzően a háromszorosába. Vasárnap és a müncheni főpályaudvaron ennél is magasabb árakra lehet készülni.

Az ottani három napos hosszú hétvégén, augusztus 13-tól 15-ig két napra szinte minden bezárt és külön kellett előásni ezeket az információkat az internetről, de a helyi lakosok felkészültek. A hét közben bevásárolt kolbászkákat, söröket, mustárt és desszertet cipelték rengetegen Münchenben nagy kosarakban vagy hűtőtáskákban a folyóhoz. Amelynek partja egyetlen óriási közpark kilométereken keresztül, nem autóutat építettek rajta, mint Budapesten.

Vitték tehát a mini grillezőt, faszenet, és pikniket rendeztek. Az egyik turisztikai tájékoztató megemlíti, hogy aki elfelejti időben megvenni a grillhúst, az több hentesboltnál automatából is megveheti ünnepnapokon is.

De a kocsma bezzeg hangos.

A sörözők, sörkertek sem panaszkodhattak, annak ellenére, hogy sok müncheni elutazott nyaralni vagy hosszú hétvégézni, jött helyettük elég turista, külföldi és belföldi. A vendéglátóhelyek megteltek, nem érződött, hogy az emberek ne mernének tömegbe menni a terrorveszély miatt. (A külföldiekről, turistákról, muzulmánokról Münchenben itt írtunk.)

A cigarettaárusítást a jelek szerint ügyesen megoldották, alighanem ügyesebben, mint nálunk. Vannak cigarettaautomaták, amelyekbe először a személyi igazolványt kell bedugni, így igazolva a vevő életkorát és vásárlási jogosultságát. Csak így bírható működésre. Nem kell ezért szegény dohánybolti eladóknak vasárnap robotolniuk.

Milyen ügyesen megoldották.

Az újságárusok eléggé kihalóban vannak, a lapterjesztés legolcsóbb módjának úgy látszik, az bizonyult, ha az utcán, nagyobb kereszteződésekben vagy tereken, fém tartókból, becsületkassza vagy becsületpersely segítségével juttatják el a vásárolókhoz, szintén eladó nélkül.

Egy helyen egészen másfajta szükséglet kielégítésére szolgáló automatát is láttunk, az egyik férfimosdóban kétféle óvszert és kétféle kisebb méretű szexuális segédeszközt árultak. Négy-négy eurós egységáron. (Az Ázsiában az automatákból kapható furcsa dolgokról itt olvashatnak.)

A patikák nyitva tartása a miénkhez hasonló ügyeleti rendszerű Münchenben. A virágárusok is kinyithatnak vasárnap pár órára.

Éjjel-nappali újság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG