4p
Ha annak idején Merkel igen helyett nemet mond a Budapestről indult menet befogadására, most Németországra mutogatnának, mint az embertelenség szimbólumára. Magyarország, Ausztria és a balkáni útvonal többi állama magára maradt volna a problémával, Olaszországban és Görögországban pedig humanitárius katasztrófa alakult volna ki, nagyobb, mint a Második Világháború óta bármikor.

Mi történt volna, ha egy évvel ezelőtt Angela Merkel német kancellár nem engedi Németországba utazni Magyarországról a menekülteket? – tette fel a kérdést a német RTL-csoporthoz tartozó N.Tv.de weboldala. Tavaly szeptember 4-én volt, hogy sok száz eltökélt menekült elindult gyalog Budapestről Németország felé az M1-es autópályán. Az interneten sok helyen „a remény menetének” nevezték őket.

Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor a menet megállítása helyett úgy döntött, hogy buszokba teszi az embereket és a határra szállítja. Magyarország nem volt képes a menekültek ekkora tömegét regisztrálni. Így Merkelnek csak órái voltak, hogy eldöntse, beengedi-e a tömeget országába.

A cikk szerint egy év után korai még mérleget vonni, de vannak „keserű tények”, mint a német társadalom megosztottsága, a rasszizmus olyan mértékű előretörése, amire a kilencvenes évek eleje óta nem volt példa. (Vélhetően a délszláv háború menekülthullámára gondolnak.) Emlékeztetnek arra, hogy a kancellárt rengeteg kritika éri, és népszerűsége mélyponton van.

Mi lett volna, ha másként döntenek? A cikk szerint a német kormány tudta, hogy az embereket csak komoly rendőri bevetés árán, például vízágyúkkal, könnygázzal lehetett volna megállítani. A menet sok résztvevője eleve elcsigázott volt, voltak közöttük betegek és sérültek, sok kétségbeesés, vér, talán halál is lett volna egy ilyen bevetés eredménye.

Ez a németek számára nehezen lett volna elképzelhető. Tavaly szeptember 4-e előtt a németek többsége még támogatta a befogadás kultúráját (Willkommenskultur), ezért ha a kancellár asszony nemet mond, valószínűleg ugyanakkora ellenállásba ütközik, mint amekkorát az igennel kiváltott. Kétségek merülnek fel egy ilyen elzárkózó lépés jogszerűségével kapcsolatban is.

Bár Németország nem volt felkészülve a szituációra, mégis nehezen lehetett volna megmagyarázni, ha a német rendőrség erőszakkal próbálja a tömeget a határaitól távol tartani. Az is kétséges, mi lett volna azokkal, akik valahogy mégis átjutnak. Kiutasítják őket? Ez ellentétes lett volna az érvényes menekültügyi törvényekkel, emberi jogi egyezményekkel, melyek szerint mindenkinek joga van az országban menedékjogot kérelmezni.

Ha Merkel nemet mond, azt minden bizonnyal meg lehetett volna magyarázni a közvéleménynek azzal, hogy az ország nincs ekkora tömegre felkészülve, vagy azzal, hogy a terrorizmus elleni védekezés ezt kívánja. Merkel kritikusai is általában ezt hangsúlyozzák. Ám emlékeztetnek arra, hogy olyan országokkal szemben, amelyek kemény álláspontot képviselnek a menekültkérésben, a szélsőjobboldali AfD súlya a német politikában még viszonylag csekély.

Ha Németország elutasító lett volna a menekültekkel szemben, akkor azóta azt hallgathatná, hogy „hogyan lehettetek ezzel a történelmi múlttal ilyen kemények és ennyire híján a szolidaritásnak”, célozva ezzel az embertelen náci rezsimre. Ha Merkel eleget tett volna az „agyafúrt magyar elnök” felszólításának, és nem csalogatta volna Németországba a menekülteket, akkor magára hagyta volna Magyarországot, Ausztriát és a balkáni útvonal más államait a menekültáradattal.

Ez újabb igazságtalansággal lett volna egyenértékű – írja a cikk. De valószínűleg ez sem mentette volna meg Merkelt attól, hogy a törökökkel meg kelljen állapodnia.

Ha Németország lezárta volna a határait, akkor a balkáni útvonal többi országa még inkább, és tíz- meg tízezer menekült rekedt volna Görögországban, Olaszországban. Akkora humanitárius katasztrófával fenyegetve, amekkorát Európa a Második Világháború óta nem látott. Ebben az esetben megint csak kellett volna valamilyen megoldást találnia a politikusoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG