3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár Trump és nemrég megbukott nemzetbiztonsági főtanácsadója is előszeretettel tette már-már szinonímává az iszlámot a terrorizmussal, az új főtanácsadó nem ért egyet az "iszlám terrorizmus" kifejezés használatával - úgy véli, ezzel egy egész vallást bélyegeznek meg indokolatlanul. McMaster álláspontja több helyen is eltér attól, amit eddig az elnök a nyilvánosság előtt képviselt.
Donald Trump amerikai elnök és Herbert McMaster, a szárazföldi hadsereg altábornagya az államfőnek a floridai Palm Beachen lévő birtokán, Mar-a-Lagóban 2017. február 20-án. (Kép forrása: MTI/AP/Susan Walsh)

Egy egész vallást megbélyegezni? Nem jó ötlet

Herbert McMaster altábornagy, Trump elnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem ért egyet az "iszlám terrorizmus" kifejezés használatával - számolt be az Amerika Hangja rádió szombati tudósításában.

A híradás szerint McMaster altábornagy még csütörtökön, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak tartott bemutatkozó megbeszélésén leszögezte, hogy "a radikális iszlám terrorizmus" kifejezés használata az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszély leírására kontraproduktív, nemkívánatos hatást vált ki.

A főtanácsadó szerint azért helytelen e kifejezés használata, mert a terroristák "nem muszlimok". McMaster hangsúlyozta, ezzel a szóösszetétellel "egy egész vallást" bélyegeznek meg, és ő nem ért egyet ezzel. A stábülés után több munkatárs arról beszélt újságíróknak, hogy álláspontjával az altábornagy valószínűleg zavarba hozza a Fehér Ház néhány munkatársát, aki a terrorista fenyegetést vallási gyökerűnek ítéli meg.

Oroszország nem Amerika barátja

McMaster álláspontja eltér Trump elnök - és a távozott nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn - álláspontjától. Ám nem lehetett ismeretlen az elnök és tanácsadói előtt sem. Az altábornagy ugyanis a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatva már korábban is kifejtette e véleményét. Három évvel ezelőtt, 2014-ben például - mint ahogyan ezt a jelölése után a FrontPage Magazine hírportál felidézte - az egyetem diákjainak tartott előadásában leszögezte: "az Iszlám Állam nem iszlám".

A munkatársaknak tartott csütörtöki megbeszélésen Herbert McMaster kitért más kérdésekre is, és a kiszivárgott információk szerint határozottan védelmébe vette a második világháború után kialakult rendet is, amelyet egyúttal a béke és a gazdasági felvirágzás biztosítékának is nevezett. Az értekezleten jelen lévő egyik munkatárs szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó egyértelművé tette, hogy Oroszországot az Egyesült Államok "ellenfelének" tartja.

Nemrég egyébként megsűrűsödtek azok a jelek, amelyek szerint Donald Trump már nincs olyan jó viszonyban Oroszországgal, mint korábban hittük - ebben a cikkben szedtük össze őket >>

Nemzetbiztonsági belháború a háttérben?

Mint emlékezetes, rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után lemondásra kényszerítették Flynn tábornokot, amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót tisztázatlan orosz nemzetbiztonsági kapcsolatai miatt - egyszerűen hazudott mindenkinek arról, miről is tárgyalt  hivatalba lépése előtt az orosz nagykövettel. Trump egyesek szerint ezzel mérhetetlen ostobaságot követett el, véget vetve saját politikai karrierjének. Szerintük ugyanis Flynn aláaknázása valójában amerikai nemzetbiztonsági körök érdeke, akik nyílt háborút indítottak Trump elnök ellen, a Flynn-lemondás körüli botrány nem az amerikai demokratikus intézmények erejét mutatja, hanem éppen a megrendülésüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG