3p
A frissen hatalomra került, erősen nemzeti érzelmű kormány törvénykezik kedve szerint, sok testületet ellenőrzése alá von. Az EU (és sokan mások) szerint a jogállam sérül, erre a nemzeti kormány felháborodik. Ugye ismerős? Nálunk a kormány végül pragmatikusan kezelte a helyzetet 5 éve, Kaczynskiék viszont kaptak most egy kokit.
Beata Szydlo lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor. Forrás: EPA

Már korábban is nehezen értettük az új lengyel kormány keménykedését, amikor olyan szépen dübörög a gazdaságuk, Lengyelország lett a rendszerváltás nyertese. Nálunk 2011-ben még igencsak küzdeni kellett a válság utóhatásaival, ki kellett egyensúlyozni a költségvetést, megőrizni az ország fizetőképességét, általában stabilizálni a gazdaságot. A kommunikációban ügyesen és célzottan használták az EU-ellenességet, lelki táplálékot adva az erre fogékony szavazótábornak, egyúttal elvéve a Jobbik kenyerét.

A falig és azon túl

Az Orbán-kormány azonban csak addig a határig ment el, ami még nem veszélyeztette komolyan az Európai Uniós kapcsolatokat, hisz ennek felmérhetetlen jelentőségével tisztában voltak. A helyzetet pragmatikusan kezelték, még változtattak is egyes törvényeken, hogy az megfeleljen az európai kritériumoknak. Egy komolyabb EU eljárást vagy szankciót nem kockáztattak volna.

A lengyel kormány ezt most megtette. Már tavaly ősszel, hatalomra jutásuk után olyan törvényeket fogadtak el, amelyek éles európai bírálatokat váltottak ki, különösen az alkotmánybíróság függetlenségének megnyirbálása verte ki a biztosítékot.

A saller

Az EU még 2014-ben kidolgozott egy rendszert arra az esetre, ha egy tagállam súlyosan megsérti a jogállamiság elveit. Első lépésként konzultálnak az adott tagállammal, később figyelmeztetik. Ha ezután sem sikerül rendezni az ügyet, szankciók következhetnek, végső esetben az adott tagállam szavazati jogait is megvonhatják.

Az eljárást most élesben is alkalmazzák Lengyelországgal szemben. Már az év elején jelezte az Európai Bizottság, hogy problémásnak tartja az ügyet, és konzultálni kíván a lengyel kormánnyal. Miután közel fél év alatt nem sikerült eredményre jutni, június 1-én az Európai Bizottság alelnöke hivatalosan figyelmeztette Lengyelországot, hogy az alkotmánybíróság működésének korlátozása megvalósítja a jogállamiság súlyos sérülésének tényállását.

Magas lóról

A lengyel kormány dühösen reagált, azzal a meglehetősen gyenge válasszal, hogy az EU zsarolni szándékszik az országot, hogy kényszerítse több szíriai menekült befogadására. Ez a reagálás is ismerős, de ilyen jellegű demagógiát inkább a görögök vetettek be a Sziriza országlásának kezdetén.

Mintha a lengyel vezetők nem gondolnák át, mit kockáztatnak. Magas lóról lehet nagyot esni: jelenleg éves 3-4 százalékos gazdasági növekedéssel dübörög az ország, csak Románia előzi meg ebben a lengyeleket. Ha ez az eldurvuló politikai helyzet és az EU-val megromló kapcsolat miatt az ország iránti bizalom megcsappan, ez a növekedés pillanatok alatt eltűnhet.

Hogyan tovább?

A The Guardian szerint a lengyel kormánynak a szabályok szerint két alatt kell válaszolnia a figyelmeztetésre. Ha ezt nem találja kielégítőnek, a bizottság meghatározhatja, milyen konkrét lépéseket vár el a lengyel kormánytól. ha ekkor sem születik megoldás, az ügy az EU tagállamok vezetőinek kezébe kerül. A legkomolyabb büntetéshez, a szavazati jogok megvonásához az kell, hogy minden tagállam kormánya támogassa. Ez nem valószínű, hogy összejön, már csak azért sem, mert pont a mi miniszterelnökünk jelezte, hogy ezt semmilyen körülmények között nem támogatná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG