5p
Üzletemberek tömegei rohamozzák Kubát, befektetési lehetőségek iránt érdeklődve, de az országban még inkább a szürke, mint a fehér gazdaság jellemző. A kubai vezetés nemcsak Amerikával békül, de az oroszokkal is üzleteket köt, nem is kicsiket. A kompforgalom megindulhat, de még nem tudni, kiket szállítanak, a turizmus embargós tilalma elvileg érvényben maradt.
Varadero, az egyik leghíresebb beach (Fotó: Wikimedia Commons)

Magyarországra Ady Endre óta gyakran mondják, hogy „komp-ország”, mivel a történelem során hol a nyugati civilizációhoz, hol pedig a Kelethez közeledett. Ám úgy tűnik, erre a szerepre más is pályázik, például most Kuba. Tavaly év végén nagy feltűnést keltett, hogy az USA és Kuba mintegy öt évtizednyi hidegháború után a kapcsolatainak fokozatos normalizálása mellett döntött.

Ennek a soklépcsős folyamatnak új foka következett el a héten, amikor az amerikai hatóságok több mint fél évszázad óta először engedélyezték mintegy tucatnyi hajózási társaság számára, hogy kompjáratokat indítsanak Kubába. (A Havanna-Miami távolság mintegy 367 kilométer, de a két országot elválasztó tengerszoros legkeskenyebb pontján csak 150 kilométeres).

Ötven évig nem volt járat

Az AFP jelentése szerint ehhez azonban még a kubai hatóságok engedélyére is szükség lesz. A kompok szimbolikus jelentőséggel is bírnak, a forradalom előtt hatalmas forgalmuk volt.

Az USA 1962, a híres embargó óta tiltja állampolgárainak a Kubába menő turizmust, bár ezt egyesek kikerülték úgy, hogy Kanadán vagy Mexikón, esetleg valamelyik karib-tengeri szigeten keresztül utaztak. A nemzetközi sajtóban már azt találgatják, hogy fogja bírni a kubai turisztikai infrastruktúra az amerikai turisták rohamát az eddiginél jóval nagyobb forgalmat.

Komp turisták nélkül

Ám az első kompok még valószínűleg nem jenki turistákkal lesznek tele, az USA ugyanis hivatalosan nem oldotta fel a turizmustilalmat – hívja fel rá a figyelmet a The Guardian. Bár eddig is számos indokkal lehetett Kubába utazni, családlátogatásra, üzleti útra, vallási vagy oktatási célokkal, ráadásul ezek igazolását sem vették nagyon komolyan. Viszont ha valakire rábizonyították az embargó megszegését, több tízezer dolláros büntetést kaphatott.

Nevezz csak CUC-nak!

Kubában jelenleg kettős pénzrendszer működik, amelynek felszámolását, a nemzeti deviza lebegtetését, liberalizációját már célul tűzte ki a vezetés. Sőt, 1994 előtt ötféle pénzt használtak. Cikkünk itt: >>>>>>>

A szabályozás tehát inkább egyelőre a szürkezónába tartozik, és így van ez sok más területen is. Sok vállalkozás és bank áll ugrásra készen a kubai megjelenésre várva, ám nem akarnak ingoványos jogi területre tévedni, így inkább kivárnak. A 2013-as adatok szerint több mint félmillió amerikai látogatott Kubába, nagyrészt rokonok, és további ötvenezerre becsülik azok számát, akik kerülő úton, harmadik országokon keresztül érkeztek. Kuba gazdaságában egyre nagyobb szerepet játszik a turizmus. Utazási irodák jelzései szerint az érdeklődés máris óriási az amerikaiak részéről.

Putyinnal jobban kvaterkáznak?

Ám úgy tűnik, amerikai enyhülés ide vagy oda, Kuba régi szövetségesével, Oroszországgal sem szeretne szakítani, sőt ellenkezőleg. Raúl Castro államfő már a hét derekán Moszkvába érkezett a szombati grandiózus Győzelem napi ünnepségek apropóján, amelyekre Vlagyimir Putyin elnök hívta meg. Saját nyilatkozatai szerint is azért, hogy „megerősítse a két ország közötti stratégiai szövetséget gazdasági síkon” – írja az EFE hírügynökség. Tegnap találkozott Putyin elnökkel is.

Oroszok Kuba egén

A találkozók nem csupán formálisak. A két ország között konkrét projektek vannak napirenden, méghozzá nagyok. Így két vízi erőmű felújítása 1,2 milliárd euróért, egy tengeri kikötő és egy fémipari-kohászati kombinát modernizálása. A turizmus fejlődéséhez nagy szükség lenne további infrastruktúrára, egy új havannai repülőtér kiépítéséről is folynak tárgyalások. „Az oroszok ismét megjelennek Kuba egén” – írja egy kubai internetes portál. Az új reptér leváltaná a régit.

Eközben az amerikaiak Kuba utcáin jelentek meg. A latin-amerikai ügyekben hagyományosan nagyon jól tájékozott spanyol El País beszámolt róla, hogy üzletemberek garmadája lepi el Havannát, és vizsgálja, hogyan tudna bizniszt csinálni a kubai nyitásból. Köztük volt például Andrew Cuomo is, New York kormányzója. De az egész világról jönnek – teszik hozzá. Most nyitott nagykövetséget a szigetországban például a Salamon-szigetek és az Arab Emirátusok.

Szűz ország mesés hozamkilátásokkal

Mások az ingatlanszektor iránt érdeklődnek, sok külföldön élő kubai főleg, akik újra honosítani igyekeznek magukat, hogy vásárolhassanak. Azt remélik, hogy amikor a jelenleginél húszszor több turista lesz az országban, az ingatlanárak is sokszorosukra fognak felmenni. „Ez egy szűz ország” – mondja egy Rómában élő kubai.

Amerika bordélya és kaszinója…?

A kubai forradalom annak idején hazafias, nemzeti jellegű volt, a kubaiak megelégelték, hogy országuk csak az amerikaiak szórakoztatóközpontjaként szolgált, miközben sokan nyomorogtak. Az országban az üdülőhelyeken virágzott a prostitúció, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés.

Bár névleg független állam volt, a legtöbb dolog az amerikai érdekek szerint történt, rengeteg minden amerikai tulajdonban volt. Nem tudni, honnét származik a mondás, de az internet dugig van olyan idézetekkel, melyek szerint Kuba 1959-ig, a forradalom győzelméig az USA bordélyháza volt.

A forradalom győzelme után viszont Fidel Castro újdonsült elnökként először még az USA-ba utazott, és nyugtatni próbálta a világ közvéleményét: "Tudom, hogy a világ mit gondol rólunk, hogy kommunisták vagyunk és természetesen én már világosan, nagyon világosan megmondtam, hogy nem vagyunk kommunisták." Később azonban az USA-val való kapcsolatok megromlása után mégis a Szovjetunió és a kommunizmus felé fordult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG