3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A negatív kamatokkal a jegybankok a hitelezést szeretnék serkenteni, de a fegyver sok esetben visszafelé sül el: jól látszik ez azoknak a bankoknak a válaszain, akik nemhogy buktak, de még keresni is tudtak a negatív kamatok bevezetése óta. Drágább hitelek, alacsonyabb betéti kamat, drágább bankolás - mit hozott a negatív ráta?
Alig 2 hónap alatt 30 százalékot veszített értékéből az európai bankszektor. Vannak, akik mégis jobban teljesítenek.

A negatív kamatok elméletileg minden banknak ártanak: a feje tetejére állítják a rendes üzletmenetet, amikor is a hitelfelvevőktől díjat kérnek, a betéteseket pedig kamattal jutalmazzák. A bankok vezetőinek viszont épp elég bajuk van azzal a kavarodással, ami mostanában a piacokat jellemzi - nem állhatnak széttárt karral a monetáris politika irányítóira mutogatva.

A Bloombergen Lional Laurent arról ír: a rendkívül alacsony kamatszintek ugyan komolyan visszavetik a bankok kamatbevételeit, az Európai Központi Bank pedig azzal fenyeget, hogy még tovább csökkenti az egyébként is negatív tartományban lévő betéti kamatát, a bankok mégsem tehetetlenek: ha megnézünk néhány bankot, amelyek olyan területen működnek, ahol negatív kamatok vannak érvényben - az eurózónától Svájcig és Skandináviáig -, azt látjuk, az okozott veszteség messze nem érint mindenkit teljeskörűen. Olyan pénzintézetek is vannak, amelyek nemhogy megvédték, de még növelni is tudták nyereségüket.

A bökkenő az, hogy ezt nem a hitelek olcsóbbá tételével érték el (mint ahogy a monetáris politikai döntéshozók ezt szerették volna) - a negatív kamatok sokkal inkább növelik a hitelezés költségeit, ahol csak tudják, ahogy más szolgáltatásaikat is drágábban kínálják.

Hogyan úszhatják meg a bankok a negatív kamatok hatását?

Ahol a hitelek iránti kereslet egészséges, ott a költségeket minden lehetséges módon áthárítják az ügyfelekre. Laurent a skandináv Swedbankot hozza fel példának, ami emelni tudta a jelzáloghitelek kamatait a robbanásszerűen növekvő ingatlanpiacon. A svájci hitelintézetek is jól kerestek az ingatlanhitelek kamatainak emelésén.

Ahol a hitelkereslet alacsony, ott a bankok inkább a betétesekre igyekeznek ráterhelni megnövekedett költségeiket. A francia Credit Agricole például szépen lefaragta korábbi kiemelkedő betéti kamatait. A betétesek kamatainak megvágása mellett más szolgáltatások drágítása, például a bankkártyák díjának vagy a hitelkeret-túllépési díj emelésével is javíthat egyenlegén egy bank.

Aztán ott van a lehetőség arra, hogy átalakítsák az üzleti modelleket. A zéró vagy negatív kamatkörnyezet sokkal vonzóbbá teszi a magasabb hozamú befektetési termékeket, így akinek kínálatában ilyesmi is szerepel, az jobban profitálhat. A Credit Suisse és a UBS eredményességét ez segítette: mindkét intézetnél erős a privátbanki és vagyonkezelési üzletág. Az olasz bankok, mint az Intesa Sanpaolo bővítették az ügyfeleknek nyújtott magas hozamú termékek kínálatát.

Ha ők nyernek, ki veszít?

Ha ők a nyertesek, kik a vesztesek? - teszi fel a kérdést a Bloomberg szakírója. Hát persze hogy a német bankok. A hazai gazdaságuk erős, de tele vannak betétekkel és készpénzzel - az EKB betéti kamatának megvágása itt csapódik le igazán.

Mindemellett a mesterségesen alacsonyan tartott kamatok növelik a kockázatát a felelőtlen hitelezésnek, ami komolyabb veszteségekhez vezethet, ha a kamatok egyszer elkezdenek emelkedni. Ez a befektetőknek is extra kockázatot jelent - erre pedig a bankok vezetőinek reagálniuk kell ahelyett, hogy a jegybankárokra mutogatnának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG