Hirdetés
Hirdetés

Mi a sávos gázáremelés lényege?

2011. január 03., 18:16

A csak 20 köbméter/óra alatti földgáz felhasználói kategóriában vezették be 2011. január elsején a sávos áremelést

A csak 20 köbméter/óra alatti földgáz felhasználói kategóriában vezették be 2011. január elsején a sávos áremelést - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A nem lakossági fogyasztók és a 20 köbméter/óra feletti kategóriába tartozó felhasználók számára nincs sávos áremelés. A lakossági fogyasztók sávos áremelési rendszerében árszabályozási szempontból két sávot határoztak meg: a korábban bejelentett szerint 1.200 köbméter fogyasztásig (+ a nagycsaládosok kedvezménye) nincs árváltozás, 1.200 köbméter fölött felhasznált mennyiség esetében a földgázár-változás mértéke átlagosan 11 százalék, amely az alapdíj és a gázdíj együttes változását mutatja. A közleményben a minisztérium megjegyzi: az alapdíj kormányzati döntés eredményeként nem volt emelhető, ezért a gázdíj emelkedik 11 százalék feletti mértékben.

A közlemény magyarázata szerint "mivel az alapdíj és a nem társasházi fogyasztók esetében az évi 1.200 köbméter fogyasztás alatti mennyiség esetében a gázdíj nem változott, ezért az 1200 köbméter feletti fogyasztás után fizetendő gázdíjnak a növekedése adja ki a 11 százalékos lakossági felső kategóriás (II. kategória) árváltozást.

A sávokban az átlagos gázdíj változás mértékét úgy számolták ki, hogy az 1.200 köbméternél nagyobb fogyasztási sávokban 1.200 köbméterig az alacsonyabb – tavaly nyári moratórium során rögzített – gázdíj (I. árkategória), az efölött fogyasztott mennyiségre pedig a II. árkategória szerinti (megemelt) gázdíjakat vették figyelembe.

Minél nagyobb az egyes fogyasztóknál az 1.200 köbméter feletti fogyasztás mértéke, annál nagyobb az éves földgáz fogyasztásra vetítve a fogyasztói  átlagár emelkedése, mert annál nagyobb fogyasztást számolnak el a II. árkategória díjai szerint. A közlemény hozzáteszi, éves szinten az átlagos áremelés a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi közleményében, kommunikációjában és a sajtótájékoztatón bemutatott mértékű.

MTI

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38176.08-0.55%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?