1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A nanotechnológia az élet szinte minden területére bevonul, a diagnosztikába, a gyógyításba, az informatikába, az építészetbe, a textil- és a kozmetikai iparba
A nanotechnológia az élet szinte minden területére bevonul, a diagnosztikába, a gyógyításba, az informatikába, az építészetbe, a textil- és a kozmetikai iparba - hangsúlyozta Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A tudós annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerdán a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat című rendezvénysorozata keretében előadást tart a nanotechnológia alkalmazásáról az élettudományokban.

Kroó Norbert elmondta, újabban a kutatás a nanométer (a méter ezredmilliomod része) tartományában folyik. "Mi az előnye a nagyon kis méreteknek? Molekuláris méretű motorokban, tranzisztorokban gondolkodhatunk, néhány nanométer nagyságú szemcsékkel vagyunk képesek módosítani az anyagok tulajdonságait" - magyarázta.

A diagnosztikai alkalmazásokat ismertetve beszélt a Raman-szórásnak nevezett fényszórásról. "Ha egy adott színű fénnyel megvilágítjuk a molekulát, a visszasugárzott fény színe attól függ, hogy milyen molekuláról van szó. Akár egyetlenegy molekula Raman-szórását ki lehet mutatni nanotechnológiai módszerekkel. Mint minden anyagnak, a kórokozóknak is vannak jellemző molekulái. Amennyiben ki szeretnénk deríteni, hogy a postai küldeményben érkező fehér por tartalmazza-e a lépfene kórokozóit, vizsgálnunk kell a Bacillus anthracis spóráira jellemző dipikolinsav jelenlétét. Ezt fáradságos munkával ki tudják mutatni a mikrobiológusok, a vizsgálat 24 órát vesz igénybe, nanotechnológiai módszerekkel viszont néhány perc szükséges" - hangoztatta a fizikus.

Hozzátette: nemcsak a lépfene spóráit, hanem bármilyen más az orvosi gyakorlatban előforduló baktériumot, vírust be lehet azonosítani, ha megtalálják azt a markermolekulát, amelynek a Raman-szórását vizsgálni lehet. Kroó Norbert kitért az úgynevezett felületi plazmonok alkalmazására is, amelyeket a fizikus új típusú fénynek nevez. Magyarázata szerint a fény segítségével a fém felületén lévő vezetési elektronokat hullámszerű mozgásra lehet kényszeríteni, amelyben sűrűsödések és ritkulások váltják egymást, ezek hullámhossza rövidebb a gerjesztő fény hullámhosszánál.

"A plazmonok egyik alkalmazási területe a gyógyászat lehet. Texasban egy magyar származású kutató, Naomi Halas irányításával olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel körülbelül 100 nanométernyi szigetelőgömböket tudnak előállítani. Ezeket vékony aranyréteggel borítják be, majd bejuttatják a rákos szövetekbe, s megvilágítják a gömböcskéket. A megvilágító fény a gömböcskéken lokalizált felületi plazmonokat hoz létre, amelyek óriási elektromos tereket képviselnek, s így szétroncsolják a rákos sejteket" - magyarázta.

A nanotechnológia alkalmazási módjait sorolva a fizikus kitért a Sydneyi Operaházra, amelynek tetőcserepeit sosem kell tisztítani: az eső lemossa őket. Ennek okai az "ügyes" nanoszerkezetek, amelyek révén a vízcseppekhez hozzátapad a szennyeződés. Előállítható szennyeződést taszító textília is, amelyet mosószer alkalmazása nélkül lehet tisztítani.

"Az ilyen anyagban nanogömböcskék vannak, így a szennyeződés nem tapad hozzá, a víz lemossa a koszt. Nem szükséges mosószer, kevesebb vegyszer alkalmazása viszont kisebb környezetszennyeződést jelent" - mutatott rá az MTA alelnöke, aki beszélt az amerikai hadsereg által rendszeresített, nanocsövekkel megerősített golyóálló mellényekről, amelyek sokkal könnyebbek és erősebbek, mint a korábban alkalmazott felszerelés. Nanorészecskék találhatók egyébként a "fényesen" csillogó kozmetikumokban is.

Mint Kroó Norbert megjegyezte, a nanogömböcskéket már az ókori görögök is alkalmazták. Erre példa a British Museumban őrzött Lükurgosz zöld üvegből készült serlege, amelynek színe, ha belülről lámpával világítják meg, pirosra vált.

"Nagyon nagy mennyiségben arany nanogömböcskéket olvasztottak az üvegbe, amelyeken a fény hatására piros színben világító felületi plazmonok keletkeznek. A görögök a Kr.e. IV. században alkalmazták a felületi plazmonokat, amelyekről nem tudták, hogy mi az".

A nanotechnológiák jövőbeli lehetséges alkalmazását ecsetelve Kroó Norbert beszélt az adott páciens betegségére célzottan kifejlesztett gyógyszerekről, az izületek pótlására szolgáló "műcsontról", amely nem lökődik ki, s a nanorobotokról, amelyeket "végig lehet zavarni" az ereken, vagy a béltraktuson.

"Nincs olyan területe az emberi tevékenységnek, ahol a nanotechnológia néhány évtizeden belül nem játszik majd lényeges szerepet. Ez egy egészen új világ" - hangsúlyozta Kroó Norbert, rámutatva a felelősségre is.
"A nanotechnológia belépése a biológiába, az orvosi gyakorlatba rengeteg új lehetőséget teremt, de problémákat is felvet, a kettőt együtt kell kezelni" - tette hozzá.

Magas vérnyomás: a herpesz miatt van?
Miért hízunk meg, ha leszokunk a cigiről?
A kalóriák hízlalnak, nem a tespedés
Aki dohányzik vagy csak kávézik, nem kap segélyt?
Tornacipő helyett a pirulákért nyúlunk
Tovább akar élni? Ne legyen házsártos!
Már a tornaóra sem segít a kövér gyerekeken?

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG