Hirdetés
Hirdetés

Napenergia: már az első lépésnél elakadnak a cégek, pedig van segítség

2016. október 25., 16:05

A technológia adott és az ötlet is megvan a magyar vállalkozásokban, hogy napenergia segítségével csökkentsenek a villanyszámlán. Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője szerint a probléma akkor kezdődik, amikor a jogi és műszaki kérdések merülnek fel és az, hogy minderre honnan lehet forrást szerezni. Szerencsére van segítség.

Privátbankár.hu (PB): Mennyire ismerik a magyar vállalkozások a megújulók nyújtotta lehetőségeket?

Pénzes László (P. L.): Elmondhatjuk, hogy jellemzően ismerik és tisztában vannak a megújuló energiaforrások felhasználása által nyújtott előnyökkel. Amivel kapcsolatban hiányosak az ismeretek az a magyar jogi környezet, a megtermelt villamos energia elszámolásának a módja, valamint, hogy milyen engedélyek szükségesek a rendszer üzembe helyezéséhez. Többek között az MVM Partner Zrt. ebben is segítséget tud nyújtani ügyfelei számára.

PB: Megvan a bizalom az új technológiák iránt? Keresik ezeket az ügyfelek?

P. L.: Ügyfeleink körében megvan a bizalom az új termékek és technológiák iránt. Tapasztalatunk alapján azonban óvatosak a vállalatok, megvárják a piac visszajelzéseit az új technológiák használhatóságáról.

PB: Van-e olyan iparág, amely kifejezetten fogékony a zöld megoldásokra?

Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője
Pénzes László

P. L.: A magas energiaigényű iparágak fogékonynak mondhatóak a megújuló energiaforrások iránt. Ilyenek például a különböző gyártással foglalkozó vállalkozások. Legyen szó akár autógyártásról vagy gyógyszergyártásról.

PB: Mi a jellemző? Sikerül a cégeknek önállóan végigvinniük egy napelemes beruházást, vagy inkább keresik az MVM Partner csomagjához hasonló segítséget?

P. L.: Jellemzően a cégeknek már a napelemes beruházás indítása előtt műszaki támogatásra, tanácsadásra van szükségük a döntéseik meghozatalában. Ezt indokolja, hogy a kivitelezés előtt már számos olyan feladat (tervezés, engedélyek beszerzése stb.) felmerül, amelynek elvégzésére csak képzett szakemberek képesek. Éppen ezért a cégek a komplex napelemes szolgáltatáscsomagokat részesítik előnyben.

PB: Miből tudják finanszírozni a napelemes beruházásokat a cégek?

P. L.: Elmondható, hogy leginkább pályázati forrásokból és támogatásokból. Nagyon kevés olyan cég van a piacon, mely saját önerőből meg tud valósítani egy ilyen beruházást. Pályázati lehetőségek kapcsán hamarosan elérhető lesz a KKV-knak szánt „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinált” GINOP-4.1.1-16. számú pályázat, mely támogatja a megújuló energiaforrások telepítését.

PB: Még mindig sokan gondolják úgy: éjszaka nem süt a nap, és a magyarországi klíma sem alkalmas a napenergia hatékony kihasználására. Sikerült már a technológiának túlszárnyalnia ezt a "paradigmát"?

P. L.: Kijelenthető, hogy az egész ország területe alkalmas napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére, hiszen a napsütéses órák száma átlagosan 2000 óra/év. A napelemes rendszer valóban nem termel villamos energiát az éjszaka folyamán, viszont a napelemek által nappal megtermelt villamos energia tárolható vagy visszatáplálható a hálózatba és felhasználható későbbiekben. A későbbi felhasználás könnyítésére lett kidolgozva a háztartási méretű kiserőműveknél az ún. szaldó elszámolást, amikor a visszatáplált és a hálózatból elfogyasztott villamos energia különbsége kerül elszámolásra.

PB: Napelemes rendszerekkel akár pénzt is kereshetnek a cégek? Mi történik, ha "túltermelés" van? El lehet adni a megtermelt energiát?

P. L.: Természetesen a napelemes rendszerekkel is lehet pénzt keresni. Túltermelés esetén a többlet villamos energia visszatáplálásra kerül a közcélú hálózatba, amelynek elszámolása függ a napelemes rendszer kategóriájától (KE, HMKE). HMKE esetén, ha a szaldó elszámolás pozitív értékű, akkor a túltermelt mennyiség kiszámlázható az energiakereskedő felé. KE esetén az elszámolás függ a kereskedővel megkötött egyedi szerződésben foglaltaktól.

PB: Mi határozza meg a telepíthető napelemes rendszer nagyságát?

P. L.: Függ a rendelkezésre álló és felhasználható terület vagy felület nagyságától. Házak esetében a tető teherbíró képességétől, tájolásától, dőlésszögétől, a közcélú hálózati csatlakozáson rendelkezésre álló teljesítménytől, illetve a pénzügyi forrás rendelkezésre állásától.

PB: Mivel tudja még segíteni a beruházási döntést a villamosenergia-kereskedő?

P. L.: Műszaki tanácsadással, támogatással, pályázati források lehetőségeinek felkutatásával, valamint megvalósíthatósági tanulmány (HMKE Tanulmány) készítésével. A HMKE Tanulmány egy olyan döntés-előkészítő dokumentum, mely segít meghatározni, hogy adott feltételek mellett mekkora háztartási méretű kiserőművet érdemes telepíteni az adott felhasználási helyre.


Tegyen egy próbát, kérjen ajánlatot az MVM Partner Zrt.-től!

online: energiaportal.mvmp.hu

telefonon: +36 40 300 200

e-mailen: energiatudatossag@mvmp.hu

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Nem minden átverés – tényleg ennyire egyszerűen meggazdagodhatsz

Naponta szembe jön valamilyen kamuhirdetés, ami örök életet és gazdagságot ígér, otthoni, rugalmas munkavégzéssel. Ezek jellemzően túl szépek, hogy igazak legyenek, és a legtöbbről valóban kiderül, hogy csak a szerencsétlen álláskeresőket húzza le.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX37059.66+0.24%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?