Hirdetés
Hirdetés

Napenergia: már az első lépésnél elakadnak a cégek, pedig van segítség

2016. október 25., 16:05

A technológia adott és az ötlet is megvan a magyar vállalkozásokban, hogy napenergia segítségével csökkentsenek a villanyszámlán. Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője szerint a probléma akkor kezdődik, amikor a jogi és műszaki kérdések merülnek fel és az, hogy minderre honnan lehet forrást szerezni. Szerencsére van segítség.

Privátbankár.hu (PB): Mennyire ismerik a magyar vállalkozások a megújulók nyújtotta lehetőségeket?

Pénzes László (P. L.): Elmondhatjuk, hogy jellemzően ismerik és tisztában vannak a megújuló energiaforrások felhasználása által nyújtott előnyökkel. Amivel kapcsolatban hiányosak az ismeretek az a magyar jogi környezet, a megtermelt villamos energia elszámolásának a módja, valamint, hogy milyen engedélyek szükségesek a rendszer üzembe helyezéséhez. Többek között az MVM Partner Zrt. ebben is segítséget tud nyújtani ügyfelei számára.

PB: Megvan a bizalom az új technológiák iránt? Keresik ezeket az ügyfelek?

P. L.: Ügyfeleink körében megvan a bizalom az új termékek és technológiák iránt. Tapasztalatunk alapján azonban óvatosak a vállalatok, megvárják a piac visszajelzéseit az új technológiák használhatóságáról.

PB: Van-e olyan iparág, amely kifejezetten fogékony a zöld megoldásokra?

Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője
Pénzes László

P. L.: A magas energiaigényű iparágak fogékonynak mondhatóak a megújuló energiaforrások iránt. Ilyenek például a különböző gyártással foglalkozó vállalkozások. Legyen szó akár autógyártásról vagy gyógyszergyártásról.

PB: Mi a jellemző? Sikerül a cégeknek önállóan végigvinniük egy napelemes beruházást, vagy inkább keresik az MVM Partner csomagjához hasonló segítséget?

P. L.: Jellemzően a cégeknek már a napelemes beruházás indítása előtt műszaki támogatásra, tanácsadásra van szükségük a döntéseik meghozatalában. Ezt indokolja, hogy a kivitelezés előtt már számos olyan feladat (tervezés, engedélyek beszerzése stb.) felmerül, amelynek elvégzésére csak képzett szakemberek képesek. Éppen ezért a cégek a komplex napelemes szolgáltatáscsomagokat részesítik előnyben.

PB: Miből tudják finanszírozni a napelemes beruházásokat a cégek?

P. L.: Elmondható, hogy leginkább pályázati forrásokból és támogatásokból. Nagyon kevés olyan cég van a piacon, mely saját önerőből meg tud valósítani egy ilyen beruházást. Pályázati lehetőségek kapcsán hamarosan elérhető lesz a KKV-knak szánt „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinált” GINOP-4.1.1-16. számú pályázat, mely támogatja a megújuló energiaforrások telepítését.

PB: Még mindig sokan gondolják úgy: éjszaka nem süt a nap, és a magyarországi klíma sem alkalmas a napenergia hatékony kihasználására. Sikerült már a technológiának túlszárnyalnia ezt a "paradigmát"?

P. L.: Kijelenthető, hogy az egész ország területe alkalmas napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére, hiszen a napsütéses órák száma átlagosan 2000 óra/év. A napelemes rendszer valóban nem termel villamos energiát az éjszaka folyamán, viszont a napelemek által nappal megtermelt villamos energia tárolható vagy visszatáplálható a hálózatba és felhasználható későbbiekben. A későbbi felhasználás könnyítésére lett kidolgozva a háztartási méretű kiserőműveknél az ún. szaldó elszámolást, amikor a visszatáplált és a hálózatból elfogyasztott villamos energia különbsége kerül elszámolásra.

PB: Napelemes rendszerekkel akár pénzt is kereshetnek a cégek? Mi történik, ha "túltermelés" van? El lehet adni a megtermelt energiát?

P. L.: Természetesen a napelemes rendszerekkel is lehet pénzt keresni. Túltermelés esetén a többlet villamos energia visszatáplálásra kerül a közcélú hálózatba, amelynek elszámolása függ a napelemes rendszer kategóriájától (KE, HMKE). HMKE esetén, ha a szaldó elszámolás pozitív értékű, akkor a túltermelt mennyiség kiszámlázható az energiakereskedő felé. KE esetén az elszámolás függ a kereskedővel megkötött egyedi szerződésben foglaltaktól.

PB: Mi határozza meg a telepíthető napelemes rendszer nagyságát?

P. L.: Függ a rendelkezésre álló és felhasználható terület vagy felület nagyságától. Házak esetében a tető teherbíró képességétől, tájolásától, dőlésszögétől, a közcélú hálózati csatlakozáson rendelkezésre álló teljesítménytől, illetve a pénzügyi forrás rendelkezésre állásától.

PB: Mivel tudja még segíteni a beruházási döntést a villamosenergia-kereskedő?

P. L.: Műszaki tanácsadással, támogatással, pályázati források lehetőségeinek felkutatásával, valamint megvalósíthatósági tanulmány (HMKE Tanulmány) készítésével. A HMKE Tanulmány egy olyan döntés-előkészítő dokumentum, mely segít meghatározni, hogy adott feltételek mellett mekkora háztartási méretű kiserőművet érdemes telepíteni az adott felhasználási helyre.


Tegyen egy próbát, kérjen ajánlatot az MVM Partner Zrt.-től!

online: energiaportal.mvmp.hu

telefonon: +36 40 300 200

e-mailen: energiatudatossag@mvmp.hu

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszelídül a nagy múltú, de 40 éve szélsőségessé vált ország

Megszelídül a nagy múltú, de 40 éve szélsőségessé vált ország

Az újraválasztott iráni elnök azt ígéri, hogy országa hátat fordít a szélsőségeknek, és nyit a világ felé. Ezt részben eddigi elnöksége alatt is lehetett már látni, de most talán komolyabb lehetősége lesz ennek megvalósítására. A világnak, különösen Amerikának érdemes ezt észrevenni, hisz a világ egy súlyos gócpont helyett egy békés, stabil országot kaphat.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX34875.75+0.11%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?