Hirdetés
Hirdetés

Napenergia: már az első lépésnél elakadnak a cégek, pedig van segítség

2016. október 25., 16:05

A technológia adott és az ötlet is megvan a magyar vállalkozásokban, hogy napenergia segítségével csökkentsenek a villanyszámlán. Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője szerint a probléma akkor kezdődik, amikor a jogi és műszaki kérdések merülnek fel és az, hogy minderre honnan lehet forrást szerezni. Szerencsére van segítség.

Privátbankár.hu (PB): Mennyire ismerik a magyar vállalkozások a megújulók nyújtotta lehetőségeket?

Pénzes László (P. L.): Elmondhatjuk, hogy jellemzően ismerik és tisztában vannak a megújuló energiaforrások felhasználása által nyújtott előnyökkel. Amivel kapcsolatban hiányosak az ismeretek az a magyar jogi környezet, a megtermelt villamos energia elszámolásának a módja, valamint, hogy milyen engedélyek szükségesek a rendszer üzembe helyezéséhez. Többek között az MVM Partner Zrt. ebben is segítséget tud nyújtani ügyfelei számára.

PB: Megvan a bizalom az új technológiák iránt? Keresik ezeket az ügyfelek?

P. L.: Ügyfeleink körében megvan a bizalom az új termékek és technológiák iránt. Tapasztalatunk alapján azonban óvatosak a vállalatok, megvárják a piac visszajelzéseit az új technológiák használhatóságáról.

PB: Van-e olyan iparág, amely kifejezetten fogékony a zöld megoldásokra?

Pénzes László, az MVM Partner energetikai szolgáltatások osztályvezetője
Pénzes László

P. L.: A magas energiaigényű iparágak fogékonynak mondhatóak a megújuló energiaforrások iránt. Ilyenek például a különböző gyártással foglalkozó vállalkozások. Legyen szó akár autógyártásról vagy gyógyszergyártásról.

PB: Mi a jellemző? Sikerül a cégeknek önállóan végigvinniük egy napelemes beruházást, vagy inkább keresik az MVM Partner csomagjához hasonló segítséget?

P. L.: Jellemzően a cégeknek már a napelemes beruházás indítása előtt műszaki támogatásra, tanácsadásra van szükségük a döntéseik meghozatalában. Ezt indokolja, hogy a kivitelezés előtt már számos olyan feladat (tervezés, engedélyek beszerzése stb.) felmerül, amelynek elvégzésére csak képzett szakemberek képesek. Éppen ezért a cégek a komplex napelemes szolgáltatáscsomagokat részesítik előnyben.

PB: Miből tudják finanszírozni a napelemes beruházásokat a cégek?

P. L.: Elmondható, hogy leginkább pályázati forrásokból és támogatásokból. Nagyon kevés olyan cég van a piacon, mely saját önerőből meg tud valósítani egy ilyen beruházást. Pályázati lehetőségek kapcsán hamarosan elérhető lesz a KKV-knak szánt „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinált” GINOP-4.1.1-16. számú pályázat, mely támogatja a megújuló energiaforrások telepítését.

PB: Még mindig sokan gondolják úgy: éjszaka nem süt a nap, és a magyarországi klíma sem alkalmas a napenergia hatékony kihasználására. Sikerült már a technológiának túlszárnyalnia ezt a "paradigmát"?

P. L.: Kijelenthető, hogy az egész ország területe alkalmas napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére, hiszen a napsütéses órák száma átlagosan 2000 óra/év. A napelemes rendszer valóban nem termel villamos energiát az éjszaka folyamán, viszont a napelemek által nappal megtermelt villamos energia tárolható vagy visszatáplálható a hálózatba és felhasználható későbbiekben. A későbbi felhasználás könnyítésére lett kidolgozva a háztartási méretű kiserőműveknél az ún. szaldó elszámolást, amikor a visszatáplált és a hálózatból elfogyasztott villamos energia különbsége kerül elszámolásra.

PB: Napelemes rendszerekkel akár pénzt is kereshetnek a cégek? Mi történik, ha "túltermelés" van? El lehet adni a megtermelt energiát?

P. L.: Természetesen a napelemes rendszerekkel is lehet pénzt keresni. Túltermelés esetén a többlet villamos energia visszatáplálásra kerül a közcélú hálózatba, amelynek elszámolása függ a napelemes rendszer kategóriájától (KE, HMKE). HMKE esetén, ha a szaldó elszámolás pozitív értékű, akkor a túltermelt mennyiség kiszámlázható az energiakereskedő felé. KE esetén az elszámolás függ a kereskedővel megkötött egyedi szerződésben foglaltaktól.

PB: Mi határozza meg a telepíthető napelemes rendszer nagyságát?

P. L.: Függ a rendelkezésre álló és felhasználható terület vagy felület nagyságától. Házak esetében a tető teherbíró képességétől, tájolásától, dőlésszögétől, a közcélú hálózati csatlakozáson rendelkezésre álló teljesítménytől, illetve a pénzügyi forrás rendelkezésre állásától.

PB: Mivel tudja még segíteni a beruházási döntést a villamosenergia-kereskedő?

P. L.: Műszaki tanácsadással, támogatással, pályázati források lehetőségeinek felkutatásával, valamint megvalósíthatósági tanulmány (HMKE Tanulmány) készítésével. A HMKE Tanulmány egy olyan döntés-előkészítő dokumentum, mely segít meghatározni, hogy adott feltételek mellett mekkora háztartási méretű kiserőművet érdemes telepíteni az adott felhasználási helyre.


Tegyen egy próbát, kérjen ajánlatot az MVM Partner Zrt.-től!

online: energiaportal.mvmp.hu

telefonon: +36 40 300 200

e-mailen: energiatudatossag@mvmp.hu

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39132.62+0.09%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?