7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint ismert, az OTP 153 milliárd forintos veszteséggel zárta az első félévet, köszönhetően a devizahiteles törvénycsomag egészére megképzett céltartalékolásnak. Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatójáról tudósítunk.

10:14

Bíztunk, hogy mind az eladó, mind a vevő jól járt az MKB tranzakcióval, de ennél is fontosabb, hogy az ügyfelek és a bankszektor egésze profitáljon ebből az ügyletből. Az MKB működésére nézve bizonytalanságot okozott, hogy mindenki tudta, hogy értékesíteni fogják a bankot, amely ráadásul súlyos veszteségeket termelve működött.

10:12

A Krímben még az orosz tulajdonú bankok is bezártak. A hitelek behajtását a későbbiekben megpróbálhatják, ám egyelőre nincs senkinek banki jogosítványa az ottani működésre. Néhány orosz kisbank jelent meg a piacon - olyanok, amelyek nincsenek jelen fontos, pl. európai piacon. A bank betétes ügyfelei ugyanakkor hozzáférhetnek megtakarításaikhoz, akkor ha egy Ukrajnában működő fióknál jelentkeznek.

10:07

Az MNB rossz bankjának ötlete jó, ám a végleges vélemény megformálásához ismerni kellene a részleteket - mondta Bencsik László.

10:06

A forintosításról egyelőre semmilyen hír nincs - mondta Bencsik László. Az, hogy az árfolyamkockázat kapcsán a Kúria egyértelműsítette, hogy annak terhét az ügyfelek viselik, meglepő lenne, ha ezek után a bankoknak kellene zsebbe nyúlniuk. Persze, ha devizahiteles lennék, nekem se lenne elég semmi - mondta Bencsik. A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett: korábban a kormányzat jelezte, csak olyan megoldást tudnak támogatni, ahol a devizahiteles ügyfelek nem járnak jobban a forinthiteleseknél. Ez a helyzet a forintosítás nélkül is fennáll.

10:02

A bank számára komoly érvágást jelentene a devizahiteles csomag, ám azt, hogy erre milyen válasza lesz a banknak, ma még nem tudható. Bencsik László szerint ha valóban megindul a gazdaság, akkor a hitelezés megindulása gyógyír lehet a veszteségekre.

9:59

A Privátbankár kérdésére Bencsik László elmondta: ők is úgy gondolták, hogy az első devizahiteles törvényben szereplő megoldásként egy elszámolási törvény fog születni. A bank korábban is a szélsőségesen rossz esettel számolt, ám ha az elszámolási eljárás valóban a büntető elszámolást írja elő (amely az MNB irányelvből vezethető le), akkor a veszteség jóval nagyobb lesz. A bank ezt kalkulálta ki a hétfői újabb átszámításkor és ez jelent meg a gyorsjelentésben. A forinthitelekkel kapcsolatos visszatérítések tekintetében az OTP-nél a legnagyobb a kitettség, a mínuszból nagyjából 20 százalék kapcsolódik majd a forinthitelekhez.

A bank megtámadja a bíróság előtt az egyoldalú kamatemelések vélelmét.

9:48

Csoportszinten a 90 napot meghaladó késedelmes hitelek döntően Oroszország és Ukrajna miatt növekedtek az első negyedév 21,2 százalékáról 21,6 százalékra csoportszinten.

9:47

Az új horvát leánybankot a könyvérték 0,3 százalékos mértékén, 14 millió euróért vásárolta meg az OTP. A régi bankkal rendkívül jó szinergiákat mutat a Banco Polpolare korábbi bankja - a főleg a tengerparton működő OTP-vel szemben a most átvett bank Zágrábban és az ország északi régiójában van jelen hangsúlyosan.

A Millennium Bank 39 millió eurós vételára 0,5 százalékos könyvértéken történt. Az 56 új fiókkal az OTP Bank Romania immár hangsúlyos szereplő lesz a román bankpiacon, amelytől a régió leggyorsabb növekedését várják.

 

9:42

Oroszországban a versenytársak növekedése is lassult, ám kétségtelen, hogy az OTP-nek a túlzott ütemű lakossági hitelnövekedés komoly kockázati költségemelkedéshez vezetett, s bár az egész szektorban romlott a jövedelmezőség, az OTP versenytársainak jó része még pozitív eredményeket tudott felmutatni.

Ukrajnában 8 fiókot zártak be a Krímben, míg a keleti országrészben 17 fiók működik/működne a polgárháborús térségben. Ezek közül 1 fiókot bezártak, míg 13 kirendeltség működését ideiglenesen felfüggesztették.

 

9:38

A hazai makrogazdasági eredmények kapcsán az OTP rendkívül komoly javulásra számít. A kedvező adatok már a bank adataiban is visszaköszönnek: az új jelzáloghitel-igénybeadások a II. negyedévben 37, a folyósítások 27 százalékkal nőttek. A bank jól áll a piaci részesedések tekintetében. A lakossági megtakarítások terén a bank immár 28,5 százalékos részesedéssel bír az év végi és a márciusi 28,2 százalékkal szemben.

A pénzintézet a vállalati hiteleknél is tudott 10 bázisponttal előrébb jutni - jelenleg 12,6 százalékon áll, szemben a 2008-as 7,5 százalékkal - a növekedés ezen időtávon 70 százalékos. A bank úgy tud elérni pozitív eredményt, hogy a piac egésze 4 százalékkal szorult vissza.

 

9:33

A hiteloldalon az éves változás az OTP Core esetében 7 százalékos visszaesést mutat árfolyamszűrten, emellett az ukrán banknál csökkent az állomány.Ezzel szemben például Szlovákiában 13 százalékkal ment a hitelezés.

A betétállomány tekintetében még szebb a kép: ott csak az orosz és a montenegrói leánybank mutat mínuszt, Ukrajnában pedig az utolsó negyedévben pedig elkezdtek beáramlani a pénzek az OTP-be.

 

9:29

A bevételek tekintetében a hazai banknál volt csak 7 százalékos hitelállomány-csökkenés, a többi csoporttagnál (az ukrán kivételével) megy a hitelezés. Az összes bevételt tekintve az OTP Core 1 százalékos mínusza mellett az orosz és az ukrán bank esett vissza, ám a helyi fizetőeszközben nyilvántartott bevétel Ukrajnában 21 százalékkal nőtt, míg Oroszországban csak 3 százalékos volt a rubelben mért bevétel-csökkenés.

9:26

A bankcsoport marzsa stabil maradt a második negyedévben, s a hiteloldalon is növekedést tudott elérni a bank. A portfolióminőség kismértékben romlott, de a fedezettség javult, a márciusi 83,9 százalékról 84,1 százalékra. A bank tőkehelyzete stabil, a rekordméretű tartalékképzés ellenére a Bank konszolidált tőkemegfelelési mutatója az első félévben ugyan 2 százalékkal, 17,8 százalékra zsugorodott, ám ez még így is hihetetlenül erős szám.

A nettó hitel/betét mutató 87 százalékra csökkent, ez a likviditási oldalról stabilizálja a bankot.

9:22

A nemzetközi érdekeltségek közül a DSK húz a legjobban, de a közép-kelet-európai leánybankok is jól teljesítenek. Szerbiában a második negyedévben ugyan volt kicsiny veszteség, de a féléves teljesítmény itt is pozitív, ráadásul szembetűnő a javulás a korábbi évekhez képest.

Oroszországban és Ukrajnában az első negyedévhez képest szignifikánsan csökkent a veszteség - Oroszországban a márciusi 4,7 milliárd után 2,3 milliárdos lett a mínusz. Ukrajnában a kiemelt krími veszteségen kívül szintén rendkívül szép a javulás. A bank komoly reményeket fűz ahhoz, hogy Ukrajnában megindul a piacgazdaság átalakítása és a gazdaság.

 

9:17

Bencsik László, a bank vezérigazgatój-helyettese a korrekciós tételekkel kezdte. Az Ukrán leánybank teljes goodwilljét leírták. Ennek egy része a konszolidált tőkében és – az adópajzzsal számított mérték miatt – az eredményben jelent meg 11,6 milliárdos tételként. Ez a leírás nem rontja a bank szavatoló-tőkéjét, épp ezért még javult is bank eredménye.

A horvát akvizíció azért szerepel 4,1 milliárdos plusz tételként, mert a könyvérték alatt vásárolta meg az OTP a Banco Popolare horvát leánybankját.

A devizahiteles törvény veszteségére képzett céltartalékot a bank által jelenleg ismert legmagasabb várható veszteségre képzett céltartalékot – 32 milliárdot az árfolyamrésre, 144,1 milliárdot az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségére. A bank mindent megkövet, hogy a következő hónapokban csökkenjen a tényleges veszteség.

A krími területre kihelyezett hiteleket nemcsak azért nem tudja a bank behozni, mert bezártak a fiókok, de a hitelek lényegében behajthatatlan. A bank ezért 90 százalékban tartalékolta le a követeléseket – néhány olyan vállalat esetében, amely a Krím mellett máshol is partnere az OTP-nek van némi remény arra, hogy némi pénz bejöjjön.

A korrekciós tételek 192 milliárdos értéke hozta a 153 milliárdos brutális veszteséget. A rendkívüli tételek nélkül a bank 39 milliárdos eredményt ért volna el, amely 10 százalékkal bővülő eredményességet jelentene.

 

9:00

A sajtótájékoztató előtt az újságírók között komoly polémia alakult ki, hogy volt-e egyáltalán veszteséges negyedéve a banknak. Kiderült, hogy eddig ez elkerülte az OTP-t. Pontosabban a végtörlesztés környékén és válság kitörése kapcsán 2008. utolsó negyedévében volt kemény negyedév.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG