6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gombamód szaporodnak azok a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek, amelyeknek már semmi köze a bankokhoz: fizetéseket, átutalásokat bonyolíthatunk le kényelmesen, gyorsan és olcsón akár egy mobiltelefon segítségével is. Nem véletlen, hogy a hagyományos pénzügyi cégek 83%-a véli úgy, hogy piacaikat veszélyeztetik a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó, ún. fintech cégek. A bankok esetében ez az arány 95% - a fintech cégek akár a piac harmadát is elvehetik tőlük. Az együttműködés a régi és a vadonatúj cégek között elég nehézkes az eltérő vállalati modellek miatt, és a szabályozáson is sokat kell majd alakítani.

A PwC „Blurred Lines: How FinTech is shaping Financial services” („Elmosódott határvonalak: hogyan alakítják át a fintech cégek a pénzügyi szolgáltatási szektort”) című friss elemzése az új technológiák pénzügyi szolgáltatási ágazatban való megjelenését és a piaci szereplőkre gyakorolt hatását vizsgálja. A veszélyt már érzik a régi piaci szereplők, azt azonban még sokan nem tudják, milyen válaszokat adjanak a jelenségre.

Természetesen a bankokra és a pénzforgalmi szektorra nehezedik a legnagyobb nyomás: a pénzeszköz-átutalási és pénzforgalmi ágazatban tevékenykedő válaszadók arra számítanak, hogy a következő öt évben akár piaci részesedésük 28%-át elbukhatják a fintech cégek térnyerése miatt, míg a banki szakemberek 24%-os piacvesztéssel számolnak. Az új cégek azonban nem csak az átutalással vagy fizetési szolgáltatásokkal törnek be a piacra: a vagyon-és eszközkezelési piac 22 százalékát elhódíthatják, de a várakozások szerint még a biztosítási szektorban is vihetik a torta ötödét (21 százalékot).

Kitalálnak valami jobbat, ami még olcsó is

A fintech cégek üzleti modelljében a legnagyobb jelentőségű újítás az, hogy az innovációnak köszönhetően a működési költségeik rendkívül alacsonyak - így nagyon kedvező díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat. A haszonkulcs csökkenése a díjüzletre fókuszáló piaci szereplőknek komoly fejtörést okoz. Természetesen nem csak a fintech vállalkozás alapítása olcsóbb, mint egy banké vagy hagyományos pénzügyi szolgáltatóé: egy felhőalapú platformot például nem csak elindítani könnyebb, hanem a menet közben felmerülő infrastrukturális kiadások is alacsonyabbak.

Aki a blockchaint lebecsüli, eláshatja magát

A bitcoin egy rendkívül érdekes jelenség a 21. század pénzforgalmi világában, de az igazán nagy szám a mögötte álló blockchain technológia - ez lehet a következő időszak legmeghatározóbb innovációja, ha elkezdik tömegesen használni. A blockchainben rejlő lehetőségeket a legmagasabb szinteken vizsgálják, a brit jegybank is készül arra, hogy tevékenységének részterületein bevezesse.

A blockchain a bitcoin alapjául szolgáló szétosztott “főkönyv” -  lehetővé teszi az azonnal tranzakciót és ellenőrzést, központi főkönyv használata nélkül. Fejlesztésébe, kutatásába már óriási pénzeket ölnek. A PwC szerint a blockchain a jelenlegi profit poolok „felforgatásával” és az új, nagy hatékonyságú blockchain platformok tulajdonosai részére történő újraelosztásával gyökeresen átalakíthatja a jövőbeli versenypozíciókat a pénzügyi szolgáltatási szektorban. Bár ez nemcsak hatalmas költségmegtakarítást jelentene, hanem az átláthatóságot is jelentős mértékben növelné, a megkérdezettek mégsem sorolták a számukra legfontosabb kérdések közé. Pedig aki nem érti meg a blockchaint, nem méri fel a jelentőségét, hatalmasat kockáztat.

A PwC globális Blockchain csapata nagyjából 700 olyan céget talált, amelyek aktívak ezen a területen, közülük 150-re „érdemes odafigyelni”, 25 pedig valószínűleg vezető szerepet tölt majd be.

Kire cseréljük le a bankokat?

A fintech cégek között vannak olyanok, amelyek

  • bankkártyás fizetések feldolgozását biztosítják
  • pénzforgalmat bonyolítanak le
  • pénzügyi döntéstámogatást nyújtanak
  • automatizált befektetési szolgáltatásokat nyújtanak
  • ügyfelek közti hitelközvetítésben játszanak szerepet (a bankok kihagyásával)
  • összekötik a lehetséges befektetőket a startupokkal
  • biztosítási szolgáltatásokat nyújtanak
  • digitális bankolási lehetőséget biztosítanak
  • stb.

A top 100 fintech céget itt gyűjtötték össze>>


Miért nem borulnak össze a régiek és az újak?

A hagyományos pénzügyi szolgáltatók persze nem hülyék, látják és értik a trendeket, próbálnak együttműködni az újakkal. A PwC felmérése azt mutatja, hogy a fintech cégekkel való leggyakoribb együttműködési forma a közös partnerség (32%), amely a PwC szerint azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltató vállalatok még nem állnak készen arra, hogy teljes mértékben elköteleződjenek a fintech mellett.

Jól látszik, hogy a villámgyorsan berobbanó új piaci szereplőkkel szemben nincs még meg a bizalom, és a szabályozók sem tudják követni a tempót: amikor arról kérdezték szolgáltatókat, mi a legnagyobb kihívás a fintech cégekkel történő együttműködésben, leginkább az informatikai biztonságot (53%) és a szabályozási bizonytalanságot (49%) jelölték meg.

Ami a fordított felállást jelenti: a fintech cégek szintén megjelölték a nehézségek között a szabályozási bizonytalanságot, de számukra még ennél is jobban megnehezíti az együttműködést, hogy teljesen eltérnek a működési folyamataik a bankoktól, a legnagyobb akadály pedig az, hogy egészen más vállalatvezetési és vállalati kultúra mellett működnek, mint a hagyományos szereplők. Ezt egyébként a bankok is a 3. legnagyobb nehézségként jelölték meg, amikor az együttműködés lehetőségeiről kérdezték őket.

Közeleg egy korszak vége

A PwC szakértői szerint a fintech iparág a hagyományos közvetítői szerepeket végképp túlhaladottá teszi. A pénzügyi szolgáltató vállalatok a pénzügyi rendszer közvetítőiként ugyan értékes szolgáltatást nyújtottak ügyfeleiknek, ezeket a funkciókat új, technológia által vezérelt üzleti modellek veszik át.

A Privátbankár.hu korábban saját fintech-sorozatot indított, az eddig megjelent cikkek:

1. Készpénzes szendvics: te rábíznád a vagyonod egy robotra?

2. Minden megváltozik, amit a fizetésről tudunk - így alakul át az életünk

3. Miért jobb a mobil a fizetésnél?

4. Robbant a bomba, indul a nyomozás: tényleg ő a bitcoin feltalálója?

5. Szempillantás alatt megy át a pénz - indul a forradalom Magyarországon

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG