5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
A budapesti Smart 2016 konferencián rendezett panelbeszélgetésen valódi startupok valódi vezetői vitatták meg, milyen lehetőségei vannak ma egy induló vállalkozásnak a piacra lépésre. A legjobb hír: a sikerhez már nem kell eljutni a Szilícium-völgyig, sőt: Európa nagyon jó és vonzó piaccá változott. A távolságok eltűntek a világból, a magyar startupok már nem nagyon mutogathatnak Amerikára, ha valami nem sikerül.
A Szilícium-völgy. Fotó: Patrick Nouhailler / Flickr

A beszélgetés résztvevői Bollobás Márk (SBrick by Vengit), Kovács Péter (xLabs / Central European Startup Awards) és Patrick Cowden (BEYOND Leadership) voltak, a moderátor Dobó Mátyás, azaz Doransky volt a Magyar Telekom képviseletében.

A Szilícum-völgyet másolni már ciki dolog

Vajon a Szilícium-völgy érintése nélkül is érhet el világsikert egy – akár Magyarországról induló – startup? Patrick Cowden szerint igen: egyrészt valójában sosem volt monopóliuma a Szilícium-völgynek a startup-világban, másrészt soha nem is lesz, és ez így van jól – nem az a lényeg, hogy a Völgyből induljon a vállalkozás, sokkal fontosabb, hogy egy jó ötlettel jó helyen és jó időben jelenjünk meg. Kovács Péter ezt még tovább fokozta: szerint az, hogy messze vagyunk a Szilícium-völgytől, direkt pozitívum: így ugyanis sok olyan dolgot fejleszthetünk és próbálhatunk ki, ami Kaliforniában nem lenne már lehetséges. A hátrányok pedig minimálisak: nincsenek már országhatárok, van viszont nálunk is tőke, a jelenlegi helyzet határozottan kedvező a térségben a startupoknak.

Az, hogy „messze vagyunk”, nem csak fizikailag értendő Kovács Péter szerint. Való igaz, hogy az ökoszisztémánk fejlettsége nem éri el a Szilícium-völgyét, de minket nem jellemez az a fajta túltelítettség sem: igaz, hogy tőke bőven van az Öböl partján, de erre a tőkére a jelentkezők száma is igencsak magas. Amerikai vízumot szerezni egyébként elég körülményes. sokkal inkább az a jellemző, hogy az amerikai cégek keresik tevékenységeik kiszervezésének lehetőségét. Erre Európa kifejezetten alkalmas célpont, Európán belül pedig épp a mi térségünk számít olyan megfizethető régiónak, ahol egyébként sok a jó szakember – Kovács Péter ezért határozottan optimista, élvezi a jelenlegi helyzetet.

Patrick Cowden szerint a Szilícium-völgy valójában már nem egy fizikai lokáció a San Francisco-öböl térségében: sokkal inkább egy filozófia, egyfajta hozzáállás – a Szilícium-völgy az emberekben van. A kereket és a tüzet sem San Joséban találták fel: a szabadság, a környezet, a támogató klíma az, ami elősegíti a fejlődést. Éppen ezért nem másolniuk kell a magyaroknak Amerikát – Cowden szerint a világ jövője nem jöhet olyan országból, ami pusztítja a környezetét. A Völgyet másolni ciki, új dolgot kell kitalálni az ott megteremtett alapokon – véli a szakember.

Bollobás Márk ezt azért annyival kiegészítette: a Szilícum-völgyben óriási tőke áll rendelkezésre, ami igen nagy vonzerőt jelent. Az, hogy ez a rendszer így alakult ki, egyébként egyfajta kulturális kérdés is: az, hogy több a magántőke, a kockázati tőke azért is van, mert sokkal jellemzőbb, hogy mások sikerességébe fektetnek. Nálunk alapvetően pesszimistábbak az emberek - de ez az utóbbi időben sokat változott. Bollobás szerint már csak azért sem mindig a legjobb húzás az amerikaiakkal együttműködni, mert az önállóság egy részét így muszáj feladni – pedig sokszor jobb a saját fejünk után menni.

Hol van a híres magyar kreativitás?

Kovács Péter szerint egyfajta evolúción megyünk át: először azt kell megtanulni, egyáltalán hogyan sajátíthatunk el új dolgokat. Olyan irányba kell menni, amikor mi magunk próbálunk új dolgokat létrehozni. A magyarok állítólag híresen kreatívok, de ha körülnézünk, itthon mégis minden valami külföldi licensz alapján készül: hol vannak akkor a saját ötleteink? Bár erre mindig felhozzák példának a Prezit, ezt a példát már gyakorlatilag elkoptattuk - sok ilyen minta kellene még, ami inspirálhatja a fiatalokat .

Az Öbölben óriási tudáskapacitás, „brain power” koncentrálódik – vajon a tyúk volt előbb, vagy a tojás? A tudás vonzza a tőkét, vagy a tőke miatt telepedett ide a rengeteg tudás? – folytatta a gondolatmenetet Cowden. A jövő nagy kérdése, hogyan aktiváljuk a Magyarországon meglévő komoly szellemi tőkét, ami az anyagi tőkét is vonzz majd. Ami biztos: a „startup hubok” ideje lejárt, fölösleges dolog központokba erőltetni a startup-infrastruktúrát; a tudás, az agyak ott vannak mindenhol, Magyarországon is.

A startup-világ már nem Amerika-központú – értett egyet Bollobás. Európa ugyanis hatalmas piac; eddig az volt a jellemző, hogy egy európai országban működő ötletet itt tökéletesítettek, de csak azért, hogy az amerikai kontinensen nagyot szakíthassanak vele. Ma már azonban érdemes Európára fókuszálni, itt is bőven lehet nagy sikert elérni.

A fiatalabb generáció elsődleges célja ráadásul ma már nem az, hogy nagy pénzt akasszon, hanem az, hogy valami jót hozzon létre – egészítette ki Patrick Cowden.

Milyen éve lesz a startupoknak 2016-ban?

2015 jó volt, 2016 is jobb lesz – mondta Kovács Péter. Az USA és az EU között folytatott szabadkereskedelmi szerződésről szóló tárgyalások miatt ugyan aggódik, a TTIP okozhat gondot az európai cégeknek, de ettől eltekintve jó év lesz.

Patrick Cowden szerint a legfontosabb dolog, ami a startup-szcénát befolyásolja idén (és a következő években) az az, hogy az emberek jönnek-mennek, költöznek – már nincs magyar ügy, német ügy vagy amerikai ügy. Ez nem a folyamat nem ma kezdődött, de idén fog kikristályosodni – oda mennek az emberek és a startupok, ahol a környezet leginkább támogató.

Ez a fajta mobilitás régen igazi amerikai sajátosság volt: teljesen hétköznapi sztori, hogy valaki az ország egyik pontján született, később aztán fogta magát, 1000 mérfölddel arrébb költözött - nem volt nyelvi vagy kulturális különbség. Ez azonban már nem csak Amerikában lehetséges - Európa is éppen efelé tart, mondta Bollobás Márk.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG