6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Az élet nem más, mint döntések sorozata, ez pedig hatványozottan igaz az üzleti életre. Vannak olyan esetek, amikor 100-ból 99-en ugyanazt választanák – de mi van, ha pont a századiknak van igaza? Bemutatunk minden idők legmeghökkentőbb, ám legsikeresebbnek bizonyuló üzleti döntései közül néhányat – és egy olyan befektetési döntést, amivel a legbevállalósabbak megszázszorozhatták vagyonukat.

1. Mi történik, ha egyik napról a másikra megduplázzuk a fizetéseket?

Henry Fordot gyakran idézett mondásai mellett leginkább arról ismeri a világ, hogy az autóipar és modern tömeggyártás alapjait lefektette. A Ford Motor Company-t befektetőtársaival 1903-ban alapította, a cég történetének volt egy igazán érdekes momentuma: 1914-ben Ford úgy döntött, megduplázza a munkásai fizetését.

Amikor ugyanis gyárában bevezették a futószalag használatát, olyannyira megemelkedett a termelés hatékonysága, hogy a termelési mennyiséget a munkaerő létszámának emelése nélkül megduplázták – magyarán ugyanannyi melóssal is kétszer annyi autót tudtak legyártani, mint egy éve.

A szalag melletti munka azonban rendkívül monoton és fizikailag megterhelő volt, így a felmondások száma gyorsan növekedni kezdett. Ford ekkor úgy döntött, komoly változtatásokat léptet életbe, hogy megállítsa a munkaerő eláramlását.

Futószalagon érkeznek a Fordok 1913-ban

Egyrészt 9 órásról 8 órásra rövidítette a munkanapot, másrészt átállította az üzemet kettőről három műszakos termelésre, ezzel számos új munkahelyet teremtve. A harmadik intézkedés volt a legnagyobb durranás: megduplázta a béreket, napi 5 dollárra. A sajtó széles körét összetrombitálta a bejelentésre, akik nem fukarkodtak a jelzőkkel a beszámolókban: igazán nagylelkűnek nevezték a lépést, ami 10 millió dolláros többletköltséget jelentett a Fordnak. A döntés végül óriási sikert hozott a cégnek: egy éven belül az éves fluktuáció 370-ről 16 százalékra esett, miközben a termelékenység jelentős mértékben emelkedett (az 5 dolláros napibérhez ugyanis többet is kellett teljesíteni). 9 év alatt a T Modell ára 800-ról 350 dollárra esett, a Ford évtizedekre a világ legnagyobb autógyárává lett.

2. Nem jó ötlet visszavenni a kirúgott, problémás dolgozót – kivéve, ha Steve Jobsnak hívják…

Steve Jobs korunk egyik korszakalkotó zsenije volt - ám igen nehéz természetű zseni. Munkamódszereit legendásan megszenvedték egyaránt kollégái és cégének vezetői is. Az Apple-t 1976-ban alapították, 1985-re azonban annyira megromlott Jobs és a cég igazgatótanácsának viszonya, hogy gyakorlatilag kirúgták az alapító Jobsot a cégtől. A következő 12 évben bár óriásit nőtt az Apple árbevétele (800 millió dollárról 8 milliárd dollár fölé), mégis úgy emlékszik a világ erre az időszakra, hogy a cég hibát hibára halmozott - elrontott fejlesztések, zsákutcának bizonyuló újítások faragták folyamatosan a profitot, gyakorlatilag a csőd szélére került a vállalat. 1997-ben aztán felismerték, hogy szoftvert kell szerezniük az elavulttá vált operációs rendszerük helyett - ekkor vették meg a NeXT-et, ami történesen Steve Jobs cége volt.

Minden korábbi ellenérzés ellenére először ideiglenesen, majd véglegesen is visszaadták az újra 'házon belülre' került Steve Jobs kezébe a vezetést. Bár Jobs munkamódszerei és hozzáállása az eltelt bő évtizetdben fikarcnyit sem változtak, a siker nem sokat váratott magára: a céget átalakította, a fejlesztések közül jó érzékkel kiválasztotta azokat, amelyek életképesek és leállította azokat, amelyek csak vitték a pénzt. Az Apple-t végül a világ legértékesebb vállalatai közé emelte.

3. Mégsem akkora őrültség átadni a legféltettebb titkunkat a konkurenciának?

1999-ben az Infosys lett az első szofvervállalat Indiában, ami megszerezte a CMM legmagasabb, 5. szintű minősítését. Laikusok vagyunk, így legyen elég annyi: ez egy olyan modell, amelyet a szoftverfejlesztő szervezetek megbízhatóságának felmérésére és javítására dolgoztak ki; komoly üzleti jelentősége van annak, ha egy cég rendelkezik a legmagasabb fokozatú minősítéssel, hiszen jelentős előnyt szerezhet versenytársaival szemben, ami hamar profitra válthat. Mit tett ehelyett az Infosys? Az összes belföldi versenytársával megosztotta azt a módszertant, aminek segítségével megszerezték a minősítést.

Bár első hallásra őrültség a közvetlen versenytársainknak ekkora segítséget adni, N.R. Narayana Murthy nagyobb léptékben gondolkodott. Ha ugyanis a belföldi riválisok szintén megszerzik a legmagasabb szintű minősítést, a teljes indiai IT-szektor versenyképessége óriásit emelkedhet a globális versenyben, Indiára irányítva ezzel a nyugati vállalatok figyelmét. Ez a húzása fényes sikerhez vezetett: India ma jelentős szereplője a globális IT-piacnak.

4. Megszabadulni attól a terméktől, amiről a cégünket ismerik - remekül hangzik?

Ha azt mondom Xerox, azt mondod: fénymásoló. Ez annyira beégett a köztudatba, hogy sokan használták a "xeroxozni" kifejezést, pedig kimondva és leírva is sokkal hülyébb, mint a "fénymásolás". A kifejezés természetesen angolul is használatos, a "photocopy" helyett. A társaság neve olyannyira egybeforrt az általa gyártott fénymásolókkal, hogy nem kicsit számított meglepetésnek, amikor Ursula Burns, a Xerox korábbi CEO-ja úgy döntött: a korral haladva jelentősen visszavágja a cég emblematikus termékkörének gyártását és új alapokra helyezi a céget. Egy állásbörzén 2013-ban már ki is írták a standjukra: "Már nem gyártunk fénymásolókat." Ez egyrészt a szó szoros értelmében is igaz, hiszen szimpla fénymásolók helyett multifunkciós eszközöket állítanak elő, amelyek faxolni, szkennelni és másolni is képesek, másrészt pedig felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy 2017-ben a cég árbevételének háromnegyede már olyan szolgáltatásokból származik, mint például autópályadíj-fizetési rendszerek üzemeltetése, biztosítási bejelentések feldolgozása, vagy épp oktatást segítő rendszerek üzemeltetése, és mindössze a bevételek egynegyedét adják az irodai gépek.

+1:  30 dollárért bitcoint vennetek nem kell félnetek jó lesz

Aki korán felfigyelt arra, hogy a bitcoinnal valami nagy innováció indul el a pénzügyi világban, nagy változásokra van esély, az hatalmas nyereségre tehetett szert. A sajtó már 2013 elején felkapta a témát, még Magyarországon is, amikor a bitcoin árfolyama csak 10-30 dollár volt. De az év második felében is lehetett kapni 40-50 dollárért, most pedig óriási zuhanás után is 3000 felett van.

Százszorozni lehetett a tőkét - igaz, az is benne volt a pakliban, hogy elúszik az egész. Nagyon hasonló dolog ismétlődött meg tavaly és az idén az ethereummal.

Vannak olyan befetketések, amelyeket egyszerűen elfelejtenek, vagy olyan sokáig nyújtanak súlyosan negatív teljesítményt, hogy végképp megutálják a befektetők. Ez akár 10-20 évig is mehet, utána viszont ha elterjed, hogy valami borzasztóan olcsó, a befektetők esetleg felkapják. Ilyenkor a felpattanás rövid idő alatt hatalmas lehet. Ilyen történt 2015 végén-2016 elején az aranybánya-részvényekkel (közel 150 százalék a mélypontról), 2016 végén egyes uránbányák részvényeivel (50-80 százalék a mélypontról), vagy 2016 júliustól, a Brexit után az európai bankrészvényekkel (indexük mintegy 60 százalékkal ment fel a gödör aljától).

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG