4p
A jövőben mindent pár kattintással, sőt hangüzenettel akarnak majd intézni az emberek, bankba senki sem akar menni. A pénzügyi innovációk nagyon gyorsan jönnek, nem évekig fejlesztgetik az új szolgáltatásokat. Az átlagember nem törődik a gazdasági hírekkel, pedig a saját zsebére mennek.
Ez lassan a múlté lesz? (MTI Fotó: Marjai János)

Egy új világ jön most a bankrendszerben, a pénzügyeknél, nevezzük fintech-világnak. A jövő ügyfele csak akkor akar majd bemenni a bankba, ha már nagyon-nagyon muszáj, egyébként az online világban éli az életét, ahol mindent el tud intézni néhány kattintással. Áruvásárlást, számlabefizetést, bankügyeket egyaránt – mondta el Bartha Ákos, az MKB Bank retail ügyvezető igazgatója a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján.

De hogy egy befektetési alap, nyugdíjbiztosítás vagy más befektetés között mi a különbség, annak eldöntése már nem ilyen könnyű, nem pár kattintás. A fintech-világban nem csak bankok lesznek, hanem sokféle más szereplő, szolgáltató is igyekszik majd kiszolgálni az ügyfeleket. Ettől alighanem a bankok is rákényszerülnek majd, hogy gyorsabbak, flexibilisebbek legyenek.

Átutalás hangüzenettel és Facebookon

Jöhet például olyan hitel, ami nem banktól érkezik (P2P-hitelezés), jönnek a minimális költségű nemzetközi átutalások. Banki tranzakciókat mobilos hangüzenettel lehet majd indítani, itt vannak a digitális pénztárcák. Facebook-ismerősünknek pedig egyszerűen az ő kijelölésével is lehet majd utalni. Más szolgáltatók értesítést küldhetnek majd nekünk a közelünkben kapható keresett árukról.

A változások nagyon gyorsak is lehetnek, nem évekig fogják fejlesztgetni a szolgáltatásokat. A jövő generációi már ebben a világban fogják élni az életüket. Az online világ nagyon gyorsan jön, erre is fel kell készülni a pénzügyi tudatosság fejlesztése során – mondta a szakember. (Az online-világ egyéb pénzügyi újításairól, a Privátbankár Fintech-konferenciáján elhangzottakról szóló cikkeket itt talál.)

A válságok nem a semmiből jönnek

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a vagyonkezelést, amit a pénzügyi szolgáltatók nyújtanak, egyéni szinten, a családokban is meg lehetne valósítani, de hiányzik az ehhez szükséges hosszú távú szemlélet a lakosságban. Sok mindenről azt gondolják a polgárok, hogy nem kell őket érdekelje, pedig „a zsebünkre megy”, sőt az életünkre – hangzott el.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője

Látszólag nincs hatása mindennapjainkra az olyan híreknek, mint a Fed-elnök beszéde, Magyarország felminősítése. Ám a gazdasági válságok nem a semmiből jönnek, az emberek is fel tudnak készülni rájuk. A „homo ökonomikusz”, a gazdaságilag tudatos ember gondolkodásmódjára szükség van, amikor évtizedekre előre tervezünk.

Gyűlölve szeretett hitelminősítők

A monetáris politikai, azaz jegybanki döntések meghatározhatják a kamatszintet, a hiteleink kamatát és törlesztőrészleteit. A makroadatok, mint a gazdasági növekedés, infláció, reálbér, reálkamat az egész életszínvonalat befolyásolhatják. A hitelminősítőket rengeteg kritika éri ugyan, de a gazdaság olajozóiként működnek, nélkülük szinte elképzelhetetlen a gazdaság, nagyon érdemes odafigyelni rájuk.

A jó hitelminősítés javítja az ország tőkevonzó képességét, stabilabb befektetők érkezhetnek a hazai állampapír-piacra, ahol, és a forint piacán is, csökkenhetnek a kilengések. Kevesebbet kell költeni állampapír-kamatokra és így több marad másra. (Állampapír-hozamaink alakulásáról itt írtunk.)

Perspektívában nézd a forintot

A forintárfolyammal kapcsolatban Kiss Mónika azt mondta, próbáljunk egy hosszabb távú képet felrajzolni magunknak, ne csak a napi ingadozásokkal törődjünk. Körülbelül 2013 óta egy lassan gyengülő és sávozó pályán van a forint, többnyire 302 és 3015 forint között mozog az euró. December 8-án az EKB kamatdöntő ülése, december elején esetleg az olasz népszavazás hozhat nagyobb változást. Az elemző szerint pénzünk egy részét ajánlatos devizában tartani, és jól megválasztani azt az időpontot, amikor ezt a devizát megvásároljuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG