5p
Bár sokat csökkentek nálunk az állampapír-hozamok, még mindig jóval meghaladják az irányadó német kötvényekét. A magas kamatozású feltörekvő országok köréből már kikerültünk, de tovább csökkenhetnek a hozamok – mondta Bebesy Dániel vezető elemző a Budapest Alapkezelőnél.

 

Továbbra is nagyon alacsony az infláció Magyarországon, egyrészt a rezsicsökkentés, másrészt az alacsony fogyasztás, harmadszor az eurózónás defláció miatt – mondta el Bebesy Dániel vezető elemző a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén.  Folytatódik a 2008 óta tartó átalakulás, van folyó fizetési mérleg-többlete az országnak, javulnak a külső egyensúlyi mutatók.

Világtendencia ez, nem hungarikum

A költségvetési hány évi három százalék alatt tartása azonban továbbra is csak a különadók mellett megy, aminek az az üzenete változatlanul, hogy a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan. A növekedési kilátások szempontjából ez a kiszámíthatatlanság megbosszulhatja magát – mondta Bebesy. Állampapír-hozamaink alacsonyak, aminek külső oka a világtendenciákban keresendő, belső oka pedig az egyensúlyi mutatóink javulásában.

Bebesy Dániel (archív fotó)

A hozamszintünk nemzetközi összehasonlításban nem is olyan alacsony, a relatív árazás alapján akár tovább is csökkenhetnek a magyar hozamok, amelyek még mindig jelentősen a német állampapír-hozamok felett vannak – hangzott el. A német tíz éves állampapírok hozama például csak 0,8 százalék körül van. A feltörekvő országok között azonban már nem számítunk magas kamatozású országnak.

Muszáj kicsit kockáztatni

Mit lehet tenni a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben? Bebesy szerint nagyon nehéz értelmes hozamot biztosító eszközt találni a piacon, el kell mozdulni a magasabb kockázatú befektetések felé.  A részvénybefektetések velejárója a korrekció, de az időzítést nagyon nehéz eltalálni. (Más szakemberek szerint a befektetők kimutathatóan nagy átlagban rendszeresen rosszul időzítenek – a szerk.) Az idei korrekció csak azért kapott nagy visszhangot, mert az utóbbi években nagyon elszoktunk tőle.

Ez évvel ezelőtt mindenki arra számított, hogy 2014-ben emelkedő kamatkörnyezetet fogunk látni. A Fed kivezeti a QE-t, ettől majd emelkednek a piaci kamatok az USA-ban és a világ más részein is. Nem ez történt, sőt a kamat sok régióban, mint az EU vagy Japán, még csökkentek is.

A válságkezelésben a rövidebbet húztuk

Az EU és az USA nagyon eltérően közelítette meg a válságkezelést, az EU-ban sokkal később kezdték el a kamatcsökkentést, sőt 2011-ben két alkalommal még emelték is. Így az eurózónában sokkal súlyosabb volt a válság, mint az USA-ban, alacsonyabb a gazdasági növekedés, magasabb a munkanélküliség.

Az USA válságkezelése tehát sokkal sikeresebb volt, mint az EU-é. Az USA gazdaság növekedése ma három százalékhoz közelít, míg az EU a recesszió határán billeg. Inflációs nyomás középtávon nem jelentkezik. Sokak szerint évek elteltével sem fog inflációs nyomás jelentkezni.

Jó az alacsony üzemanyagár

Így bankolnak a jómódú magyarok és csehek

Az átlagosnál magasabb megtakarítással rendelkező magyarok és csehek megtakarítási szokásai között jelentős különbségek vannak – derül ki a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, Konkoly Miklós által ismertetett felmérésből. A csehek többet keresnek és magasabb összegű megtakarításokkal rendelkeznek. A befektetői attitűdjük viszont hasonlóan konzervatív, mint a magyaroké. Prémium banki szolgáltatásokat csak egyötödük vesz igénybe, sokan nem is tudják, hogy kiemelt ügyfelek lehetnének. (A Budapest Alapkezelő mindkét országban értékesít alapokat.)

A csehek jobban bíznak a bankokban, de kevésbé az államban. A csehek aktívabban használják a pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat. Hetven százalékuknak van hitele, szemben a hazai 58 százalékkal. Többen követik nyomon náluk a befektetési lehetőségeket is.

A nyersanyagárak esése rövid távon antiinflációs hatású. hosszabb távon azonban az emberek többet tudnak költeni más fogyasztási cikkekre, így a kereslet pedig gazdasági növekedést és ezzel inflációt okozhat.

A piac csak nagyon óvatos kamatemelésre számít a Fed-től, amely el szeretné kerülni azt a helyzetet, hogy túl hamar emel, ami újabb gazdasági visszaesést okoz (mint a harmincas években, vagy nemrég Japánban).

Mindenki megtakarítani akar

Ha éve van nullás kamat az USA-ban, amire még nem volt példa az utóbbi évszázadban. Ez sem tudott azonban jelentős növekedést, inflációt generálni. Ám ez nem most alakult ki, már a nyolcvanas évek vége óta megfigyelhető egy trendszerű emelkedés. Még a nullás kamatszintnél sem akar senki fogyasztani, beruházni, mindenki megtakarítani akar. Úgy tűnik, ilyen szinten kerül egyensúlyba a globális megtakarítási és beruházási kereslet. Kérdés, hogy a potenciális növekedés hosszú távon sérült-e a világban, vagy ez az adósságválság utóhatása, és az adósságok leépülésével meg fog szűnni.

Az euró/dollár az 1,40 körüli szintről 1,24-ig jött le, sokan a dollárindex alapján egy több éves dollárerősödő trendre látnak esélyt. Trendforduló lehetett a dollárban – hangzott el.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16780 16630 16890 +1,08% 16780 16785 1 811 700 600 HUF 2024-03-28 15:43:16
MOL 2972 2938 2976 +1,78% 2972 2974 740 563 646 HUF 2024-03-28 15:42:20
MTELEKOM 898 890 900 +0,90% 898 899 120 789 383 HUF 2024-03-28 15:34:39
RICHTER 9305 9280 9375 +0,43% 9295 9315 1 207 860 910 HUF 2024-03-28 15:43:00
OPUS 400 397 403 -0,25% 399 400 10 766 938 HUF 2024-03-28 15:36:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG