7p
Az alacsony kamatviszonyok közepette a befektetési alapok számítanak az egyik legfontosabb megtakarítási alternatívának. Sok pénzügyi csoportnál kínálnak ma már külföldi alapokat is. Milyen előnyeik lehetnek, mit érdemes róluk tudni, miben különböznek a hazaiaktól?

1. Megvédhetnek a forintgyengüléstől

Két és fél éves csúcs közelében mozgott a forint árfolyama az utóbbi napokban, így időszerű azzal kezdeni, hogy a külföldi alapok semmilyen, vagy csak minimális magyar, illetve forintkitettséggel rendelkeznek. Lehetnek forintban kibocsátott külföldi befektetési jegyek is, illetve devizában denominált magyarországi alapok is léteznek szép számmal. A külföldi kínálatból vehetünk akár forintos, akár devizás alapokat is, sőt, újabban egyre több szolgáltató jelenik meg forintra fedezett sorozatokkal. Ez utóbbi különösen azoknak az ügyfeleknek előnyös, akik a devizamozgásoktól függetlenül nagyságrendileg az adott piac teljesítményét szeretnék megkapni, és nem szeretnék, hogy a forint ingadozása befolyásolja azt.

Mindenesetre ha valaki akár devizában, vagy akár forintban szeretne takarékoskodni, érdemes a külföldi alapok között is szétnéznie.

2. Hatalmas lehet a kínálat

Míg Magyarországon néhány száz befektetési alap működik, addig külföldön több tízezer, sokkal nagyobb a kínálat, a változatosság. A külföldi alapok olyan befektetési témákat is lefednek, amelyekre nálunk nem érdemes külön befektetési alapot létrehozni.

Ilyen lehet egy-egy földrajzi régió (Németország, Ausztrália, Kanada, Kolumbia, Thaiföld), egy-egy gazdasági ágazat (biotechnológia, közlekedés, aranybánya-vállalatok), befektetési eszköz (jelzáloglevelek, osztalékrészvények), esetleg egy-egy deviza (például svájci frankban vagy akár kínai jüanban denominált kötvények).

3. Mi is könnyen elérhetjük a világszínvonalat

Egyrészt nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy külföldi alapokba fektethessünk, másrészt akár ugyanazt az alapot kaphatjuk meg, mint bármely Nyugat-Európai ügyfél. Egy sor olyan befektetési alap elérhető hazánkban, amelyeket akár a neves külföldi nagy privátbankokban is árulnak.

Az összeállítás a Fidelity Wordwide Investment támogatásával készült

4. Nagy tőke, nagy diverzifikáció

A külföldi alapok általában, átlagosan sokkal nagyobbak, mint a hazaiak. Így akár olyan befektetéseket is elérnek, amelyeknél magas lehet a belépési korlát (pl. egyes infrastruktúra alapok), vagy rendelkezhetnek bizonyos kvótákkal, mint például ahogyan a kínai A-részvényekbe történő befektetés működik. Bizonyos befektetéseknél nem mindegy, hogy az alap mekkora, hiszen vannak olyan befektetési célpontok, amik egy kis alapnak nagyok lehetnek, viszont egy nagy alap esetén még kellő diverzifikációt lehet elérni (például az ingatlanalapok esetén).

 

(Fotó: 123rf.com)

Jobban meg tudják osztani pénzüket ágazatok, régiók, befektetési eszközök, devizák között, ami a kockázat szétterítésén keresztül – egy bizonyos határig – jótékony hatással lehet a nettó eszközérték alakulására. (Diverzifikáció.) Ezzel a kiugró nyereség lehetősége ugyan csökken, de a kiugró veszteségé is, a teljesítmény egyenletesebb lehet. Egy értékpapír-kibocsátó esetleges csődje nem okoz nagy zuhanást az árfolyamban.

 

5. A külföldi piacok likvidebbek

A nagyobb likviditás, azaz egy adott értékpapír, tőzsde nagyobb forgalma is csökkenti a befektetők kockázatait. Adott esetben könnyebben és jobb áron lehet ezáltal egy értékpapírt megvenni vagy eladni.

Ugyanakkor ez nem minden esetben igaz, mert vannak olyan külföldi alapok is, amelyek kevésbé likvid piacon mozognak (például small cap, azaz kis kapitalizációjú részvények piaca). Másrészt vannak olyan magyarországi alapok is, amelyek a külföldi piacokon fektetnek be, így szintén részesednek ebből az előnyből.

6. Hordozhatóak a külföldi alapok

Az EGT-ben (Európai Gazdasági Térség, azaz az EU, Svájc, Norvégia és még pár kis ország) létrehozott alapok néhány minimális további feltétel teljesítése esetén forgalomba hozhatók Magyarországon is. Ilyen feltétel például egyes dokumentumok, főleg a KIID nevű „kiemelt befektetői információ” lefordítása magyar nyelvre.

Az egyes alapokra ettől még a bejegyzésük helye szerinti jogszabályok irányadók, azonban az EU (illetve az EGT) sok tekintetben harmonizálta már a jogszabályokat, nagyon nagy eltérések már nincsenek az egyes országok között. Találkozhatunk furcsa fogalmakkal, például egy alapnak sok országban jellemzően részalapjai vannak, nem alapcsaládokat hoznak létre, vagy fact sheet-nek nevezik a legfontosabb információk összefoglalóját, de alapvetően ezek a fogalmak általában megfeleltethetők az itteni szabályoknak.

7. Sok van belőlük, de hol?

Mivel a külföldi alapokat már eléggé könnyű importálni, egyes pénzügyi csoportok tucatjával kínálják ezeket fiókhálózatukban, interneten, ám sokszor csak kiemelt ügyfeleknek, a privátbanki üzletágakban. Előny tehát, hogy sok van belőlük, de hátrány, hogy nem mindenütt, nem mindegyikhez lehet hozzáférni. Ha alaposan körülnézünk, akkor találhatunk olyan bankokat vagy akár on-line platformokat, ahol egy sor magas színvonalú külföldi és hazai befektetési alap egyaránt elérhető.

8. Éves, havi jelentések, árfolyamok

Amint említettük, a szabályok hasonlóak a hazaiakhoz. Az európai külföldi alapoknál is találkozhatunk hasonló éves, havi jelentésekkel, KIID-nek nevezett befektetői információkkal, napi nettó eszközérték-közzététellel, mint Magyarországon. A dokumentumok egy része azonban csak angolul, illetve helyi nyelveken, például németül érhető el.

A hazai pénzügyi csoportok által forgalmazott befektetési jegyekkel kapcsolatban azonban kérhetjük a forgalmazó segítségét, ha kérdéseink merülnének fel.

9. Jobb a track record, a hírnév

A Magyarországon működő több száz befektetési alap java része az utóbbi pár évben jött létre, tíz évnél hosszabb múltja csak töredéküknek van. A külföldi alapkezelők hosszabb időszakra tudnak hozamokat felmutatni (szakszóval: hosszabb a track record-juk), ezáltal jobban meg lehet ítélni eredményességüket. Némelyik alapkezelő – ha az egész alap, vagy annak egy-egy sorozata nem is – már több évtizedes múltra tekinthet vissza. (Ami nem jelent garanciát a jó teljesítményre, de valószínűsíti azt.)

Magyarországon az is előfordul, hogy néhány alapot alig van mivel összehasonlítani, mert a maga kategóriájában egyedülálló. Külföldi adatbázisokban (Például Morningstar) sokkal népesebb a mezőny. Sokféle szakmai díj is van, amelyet a jobb alapkezelők elnyerhetnek.

10. Óriási elemzői háttér

Több száz portfólió-menedzser és még több elemző dolgozik világszerte a legnagyobb alapkezelőknél. A hazai alapkezelők lehetőségei jóval szerényebbek.

11. Adózni sem nehéz márf

Az adózás még könnyebb lett hosszú távú befektetéseknél 2012 óta. Míg NYESZ-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) csak forintban kibocsátott befektetési jegyeket tehetünk, TBSZ-re (tartós befektetési számla) devizásat is. Így legalább öt naptári évig tartva a befektetést, nem kell árfolyamnyereség-adót vagy kamatadót fizetni, három év után pedig alacsonyabbat. Mivel egyre több külföldi alap elérhető forintban, a NYESZ-ünk esetében is egyszerű a forintos portfóliót külföldi alapokkal megtűzdelni.

A törvény a befektetők tájékoztatásáról

„119. § (1) Más EGT-államban engedélyezett ÁÉKBV* által forgalomba hozott kollektív befektetési értékpapír magyarországi forgalomba hozatalához, illetve folyamatos forgalmazásához az ÁÉKBV-nek a nyilvántartásba vételi helye szerinti előírásoknak kell megfelelnie azzal, hogy Magyarországon is a befektetők rendelkezésére kell bocsátani minden olyan információt és dokumentumot, amit az ÁÉKBV székhely szerinti tagállamában a befektetők rendelkezésére kell bocsátania. A kiemelt befektetői információt magyar nyelven, az egyéb információkat és dokumentumokat az ÁÉKBV választása szerint magyar nyelven, a Felügyelet által elfogadott nyelven vagy a nemzetközi pénzügyi piacokon általában használt nyelven kell elkészíteni. A kiemelt befektetői információt a befektető erre irányuló kérése esetén a szerződés megkötésekor díjmentesen, írásbeli formában át kell adni.”

* ÁÉKBV=Átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozások.

(Forrás: Complex, 2014. évi XVI. Törvény)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG