1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi csúnya bukta után ma 0,2%-os eséssel nyitott a BUX, miközben a forint is a 295-ös szint felett kezdte a napot az euróval szemben a devizapiacon. A kedélyek nem csillapodnak, a görög kötvénycsere-akció gerjeszti a piacokon a feszültséget, míg a magyar eszközökre az Európai Bizottság mai, a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos döntései miatt nehezedhet nyomás.

Már pénteken sem volt túl jó a hangulat, a komolyabb korrekció ráfért a piacokra - véli Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője. A Privátbankárnak nyilatkozó szakértő szerint ez egy komolyabb lejtmenet kezdete is lehet, de a bizonytalanság nagy. Elsősorban a görög kötvénycsere-akció miatt, amellyel kapcsolatban már az is felmerült, hogy inkább elcsúsztatják, hogy "sikeres" legyen, és összejöjjön az "önkéntes kétharmad", akik hajlandóak részt venni a cserében (ha ugyanis a befektetők kétharmada beleegyezik a cserébe, akkor az az összes kötvényesre rákényszeríthető) - a csütörtöki lejárattal tervezett akcióval 100 milliárd euróval lehetne csökkenteni a kvázi államcsődbe jutott Görögország adósságát.

Sorsdöntő lehet a holnapi nap, addig marad a negatív hangulat, ami Tóth szerint kivárásba fordulhat át.

Tovább gyengélkedik a forint, de "messze" a 300-as szint



Tóth Gergely,
a Buda-Cash elemzője.

Ha a kötvénycsere nem lesz sikeres, az egyet jelent azzal, hogy Görögország csődbe megy - ez persze eddig sem volt titok, de a fizetésképtelenség így már biztosra vehető lenne. Tóth Gergely szerint ennek biztosan lenne egy negatív lökete a piacra, bár meglepődni senki sem fog. A forint árfolyamában is érzékelhető lenne a kudarc, de a Buda-Cashnél így sem számolnak azzal, hogy a hazai fizetőeszköz újra 300 fölé kerülne az euróval szemben.

Mi lesz velünk, ha a görögök csődbe mennek?

Az biztos, hogy az európai döntéshozók mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a rendezetlen államcsődöt, sőt, az államcsőd kifejezést sem igen használják. Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy nem lehet tudni, hogy a görög csőd, vagyis - ne feledjük - egy eurózónatag csődje milyen átfertőződéseket indítana el a piacokon. A veszélyzónában egyelőre Olaszország, Spanyolország és Portugália vesztegel.

Az is jó kérdés, hogyan hatna egy görög államcsőd a nagyjából 3 milliárd eurósra taksált CDS-piacra? A szuverén adósságtörlesztésre köthető biztosítási ügyleteken keresztül francia és német nagy bankok is idegesen várják a holnapi napot, mikor is lezárul a kötvénycsere-program. Tóth Gergely szerint, ami ma a görög CDS-esekkel történik, az hasonlít a korábban a Lehman által szétszórt, többszörösen újracsomagolt "tripla A-s" pénzügyi termékekre, csak kisebb volumenben. Ez egyben felhívja rá a figyelmet, hogy a CDS-piac még mindig nem egy átlátható, jól szabályozott piac. Nagy kérdés, hogy pontosan kiknél és mekkora volumenben találhatóak görög CDS-ek, melyek visszafogják a befektetőket attól, hogy részt vegyenek a köténycserében (hiszen épp a CDS-ek miatt biztosítva érzik magukat csőd esetén is, nem biztos, hogy igazuk van).


Ebből is látszik, hogy túl sok kérdőjel, túl sok az idézőjel - a bizonytalanság hatalmas. Az elemző szerint a görögöknek is jobb lenne, ha kikerülnének az eurózónából. "Fájdalmas lenne egy pár napig, de éhen nem halnánk" - mondja Tóth Gergő.

Brüsszel is indíthat egy negatív löketet

Brüsszeli kétharmad
Háromból kettő, döntött a Bizottság a magyar ügyekben. Részletek >>>

A magyar eszközök számára további bizonytalanságot jelent az Európai Bizottság mai döntése. A Bruxinfo értesülései szerint Brüsszelben a januárban indított 3 kötelezettségszegési eljárásból egyet - a jegybanktörvény ügyében indított folyamatot - jegelhet a Bizottság, míg kettőben újabb szakaszba lép az eljárás. Tegnapi nyilatkozatában ezt Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő sem tagadta.

Tóth Gergely szerint az OTP árfolyama az egyik "leghírérzékenyebb", a Magyarországgal kapcsolatos bizonytalanságok is ebben látszódnak meg a leginkább. A bankpapírok jegyzése most pedig bőven a korában kemény ellenállási pontnak számító 4000 forintos határ alatt vannak. Az elmarasztaló döntések miatt ma is nyomás alá kerülhetnek a magyar papírok, elsősorban az OTP.

Az OTP árfolyamának mozgása az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT



Már megint elővesznek minket?

A kötelezettségszegési eljárások folytatása egyben azt is jelenti, hogy tovább húzódik az IMF-hitelkeretről való megegyezés. Brüsszel az eljárások lezárásához kötötte a tárgyalások megkezdését, akárcsak Washington. A bírák korai nyugdíjazása és a adatvédelmi ombudsman intézménye körüli viták akár az Európai Bíróság elé is kerülhetnek...

Ebből a szempontból a májusra prognosztizált megegyezés is igen optimistának tűnik - a piac többsége erre számít. Nem tesz jót Magyarország nemzetközi megítélésének, hogy közben a Citi londoni elemzői már 2013-as megegyezésről beszélnek, míg a Nomura egyenesen odáig ment mai helyzetértékelésében, hogy Magyarország ha teheti, elkerüli a megállapodást.

Bár ezek a feltételezések egyelőre igen spekulatívnak tűnnek, a görög sztori hamarosan kifúj. Ezek után pedig újra mi kerülhetünk a terítékre a világsajtóban, ami újra megingathatja a befektetők bizalmát. Egy dolgunk lenne most: unalmasnak maradni.

A devizakötvényekkel lehetnek nagy gondok



Tóth Gergely szerint Magyarország finanszírozhatósága egyelőre biztosított - legalábbis forintban. Az elemző ugyanis felhívta rá a figyelmet, hogy májusban egy nagyobb IMF-hitelrészletet kell visszafizetnünk, miközben devizakötvényeink járnak le (egy nagyobb japán jenben nyilvántartott kötvénycsomag is lejár), amelyeket meg kell újítani. Májustól fel kell készülni a devizakötvény kibocsátásra, ahhoz hogy ezt jó hozamszint mellett jegyezzék le a befektetők, szükség van a piac bizalmára. "Ezt nem egy-két hét alatt fogjuk megteremteni. A bizalomhoz szükség lenne egy IMF-megegyezésre, vagy legalábbis arra, hogy májusra tudjuk, mikorra lesz meg nagyjából a megállapodás. Ha ez nem így lesz, komoly problémáink lesznek a devizakötvények kibocsátásával, ami hatással lesz a forintkötvényekre is" - véli Tóth.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17045 16980 17300 -0,96% 0 0 7 645 425 200 HUF 2024-04-18 17:07:10
MOL 3020 3002 3064 -0,20% 0 0 1 835 022 702 HUF 2024-04-18 17:06:34
MTELEKOM 922 918 931 -0,32% 0 0 387 135 648 HUF 2024-04-18 17:05:05
RICHTER 8950 8950 9120 -1,16% 0 0 2 090 360 675 HUF 2024-04-18 17:05:09
OPUS 398 392 400 +1,14% 0 0 69 043 085 HUF 2024-04-18 17:07:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG