1p
Miután az E-Star a múlt héten csődöt jelentett, a még meglevő kötvénytulajdonosok aktív szerepet vállalhatnak a csődeljárásban, szavazatukkal hozzájárulhatnak vagy elutasíthatják azt. Szavazatuk azonban a követeléseik arányában, tőkearányosan számolandó. Ennek az eljárásnak a tudnivalóiról készített összefoglalót az Equilor.

Apu, mi a különbség csőd és felszámolás között?

- A csődeljárás célja átmeneti könnyebbség megszerzése egy bajba került vállalkozás számára a további működés érdekében, amely így a csőd időszaka alatt rendezheti sorait: behajthatja követeléseit, értékesítheti vagyontárgyai egy részét, csökkentheti költségeit stb. Felkészülhet a hitelezői kifizetésére a csőd időszakának lejárata után és a további működésre. A hitelezőkkel való megegyezés szükséges hozzá. Ha ez nem sikerült, jöhet a felszámolás.

- A felszámolás egy életképtelennek, fizetésképtelennek bizonyult vállalkozás végső megszüntetését jelenti. A hitelezőket a csődtörvényben meghatározott módon, sorrendben fizetik ki.

A megrendült pénzügyi helyzetű E-Starral kapcsolatban régen találgatják a befektetők és elemzők, hogy mi lesz a sorsa, túl tud-e élni, vagy megszűnik. Várható volt, hogy eközben eljut egy köztes állapotba, a csődeljárásig is, és az is felmerült, hogy a kötvények olcsón történő felvásárlásának egyik fő oka, hogy a kötvényekhez a csőd során kötődő szavazatot a cég maga megszerezhesse.

Mire jó a csődeljárás?

Az Equilor az E-Star kötvénytulajdonosai számára most közzétett egy tájékoztatót a december 7-én beadott csődeljárási kérelemmel kapcsolatban. Eszerint a Fővárosi Törvényszéknél nyújtották be a csődkérelmet, ennek nyomán a törvényszék (9. Cspk.01-12-000048/4. számú végzésével) a társaságot ideiglenes fizetési haladékban részesítette. Ez az ideiglenes fizetési haladék az adóst azonnal megilleti, a tényleges csődeljárás elrendelésére keddig még nem került sor.

A csődeljárás egy olyan eljárás, amelynek során a fizetésképtelen, vagy ezzel fenyegető helyzetben lévő adós az újjászervezésre tesz kísérletet. Ennek érdekében az adós a hitelezők hozzájárulását kéri a fizetési haladékhoz, amelyet ennek elnyerése esetén a bíróság ad meg. Ha ezt az adós megkapja, akkor a haladék ideje alatt reorganizációs tervet készít, és ennek alapján a hitelezőkkel csődegyezség megkötésére tesz kísérletet, melyben a társaság tartozásait átütemezik, esetleg egy részét el is engedik, a tartozások kiegyenlítéséről megállapodnak.

Meddig tarthat a haladék?

Ha a csődegyezséget sikerül megkötni, a vállalkozás lehetőséget kap a további működésre. A fizetési haladék a közzétételt követő 120. napot  követő második munkanap 0 óráig tart. A hitelezőkkel folytatott tárgyaláson az adós kérheti a hitelezők egyetértését a fizetési haladék meghosszabbításához is oly módon, hogy a fizetési haladék teljes időtartama a meghosszabbítással együtt sem haladhatja meg a csődeljárás kezdő időpontjától számított 365 napot.

A fizetési haladék a csődeljárás kezdő időpontjától számított legfeljebb 240 napig hosszabbítható meg, ha az adós a kérelemhez a szavazati joggal rendelkező hitelezőktől az igenlő szavazatok többségét külön-külön megkapta.

De mik is a hitelezők teendői?

A hitelezőknek a fennálló követeléseiket a csődeljárás elrendeléséről szóló végzés közzétételétől számított 30 napon belül kell bejelenteniük az adósnak és a vagyonfelügyelőnek. A bejelentéssel egyidejűleg a követelés egy százalékának megfelelő, de legalább 5000 és legfeljebb százezer forint összegű nyilvántartásba vételi díjat is meg kell fizetni a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelő számlájára. A vagyonfelügyelő nevét és székhelyét a csődeljárást elrendelő végzés tartalmazza majd.

Hogyan néz ki az egyezségi tárgyalás?

Az adós – a csődeljárás kezdő időpontjától számított 60 napon belüli időpontra – összehívja a hitelezőket, és egyezségi tárgyalást tart. Ennek érdekében megküldi a fizetőképesség helyreállítását és az adósságok rendezését célzó programot, és egy előzetes egyezségi javaslatot a vagyonfelügyelőnek és a nyilvántartásba vett hitelezőket közvetlenül is. (Az  esetleges ismeretlen hitelezőket pedig hirdetmény útján hívja meg.)

A szavazatok számításánál a hitelezőket minden 50 000 forint elismert vagy nem vitatott követelés után egy egész szavazat illeti meg, töredékszavazat nincs. Az 50 000 forint alatti követelések hitelezői is egy szavazattal rendelkeznek.

Vannak még olyan követelések, amely jogosultjának szavazatát a fenti számítási módnál negyedakkora mértékben kell figyelembe venni. Ez a kötvényeseket kevésbé érinti. (Alapvetően a csődeljárás alatt levő cég leányvállalatait és egyes szerződéses partnereit jelenti.)

A követelések demokráciája

A hitelezők érdekeik védelmére hitelezői választmányt alakíthatnak, amely figyelemmel kíséri a vagyonfelügyelő tevékenységét, és a választmányt létrehozó hitelezőket képviseli a bíróság előtt, illetve a vagyonfelügyelővel való kapcsolat során, továbbá gyakorolja a csődtörvényben meghatározott jogköröket. A választmány megalakításának feltétele, hogy azt a nyilvántartásba vett hitelezők legalább egyharmada hozza létre, és ezek a hitelezők rendelkezzenek a szavazatok több mint felével.

Ha a választmányt működtető hitelezők száma utóbb csökken, és ennek következtében az abban való részvételi arány már nem éri el az említett mértéket, a választmány az említett körülmény bekövetkeztétől számított 30. napon megszűnik, kivéve, ha az említett határidő lejárta előtt kellő számú hitelező csatlakozott.

Nem csak egy tárgyalás lehet

Az első tárgyaláson a hitelezők kinyilváníthatják, hogy az egyezségi javaslatot nem támogatják. Ha az adós az egyezségi javaslat átdolgozását nem vállalja, akkor a tárgyalást lezárja, erről jegyzőkönyvet vesz fel, és ezt haladéktalanul megküldi a bíróságnak, amely nyolc munkanapon belül hozza meg a döntést a csődeljárás megszüntetéséről. Ha az adós az egyezségi javaslat átdolgozását a hitelezők által megszabott határidőben vállalja, akkor a hitelezőkkel a fizetési haladék tartama alatt több tárgyalás is tartható.

Ha pedig megszületik az egyezség, abban megállapodhatnak az adósságra vonatkozó engedményekről és fizetési könnyítésekről, egyes követelések elengedéséről vagy átvállalásáról, a követelések fejében az adós gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséről, a követelések megfizetéséért való kezességvállalásról és egyéb biztosítékokról. Elfogadhatják az adós reorganizációs és veszteségcsökkentő programját, továbbá mindazt, amit az adós fizetőképességének megőrzése vagy helyreállítása érdekében szükségesnek tartanak

A többség diktatúrája, kényszeregyezség

Egyezség akkor köthető, ha az adós az egyezséghez a szavazati joggal rendelkező hitelezőktől a biztosított és a nem biztosított hitelezői osztályokban külön-külön a szavazatok többségét megkapta. A megkötött egyezség azokra az egyezségkötésre jogosult hitelezőkre is kiterjed, akik az egyezséghez nem járultak hozzá, vagy szabályszerű értesítésük ellenére az egyezség megkötésében nem vettek részt, továbbá kiterjed azon hitelezőkre is, amelyek vitatott követelésére tartalékot kellett képezni, vagy tartalékképzés helyett biztosítékot kellett számára nyújtani (kényszeregyezség) – írja az Equilor.

A nyilvántartásba vételre szabott határidő elmulasztása esetén azonban a hitelező az egyezségkötésben nem vehet részt, az egyezség hatálya nem terjed ki rá. (A más által kezdeményezett felszámolási eljárásban azonban a követelését még bejelentheti.)

Ha az egyezség nem jött létre, vagy a jogszabályokban foglaltaknak nem felel meg, a bíróság a csődeljárást megszünteti, ezt követően, felszámolási eljárásban az adós fizetésképtelenségét hivatalból állapítja meg, és elrendeli az adós felszámolását. A felszámolási eljárás célja már nem a társaság működésének megőrzése, hanem a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése, a hitelezők törvényben meghatározott módon történő kielégítése.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16790 16630 16790 +1,14% 16760 16790 637 964 775 HUF 2024-03-28 11:42:13
MOL 2968 2938 2970 +1,64% 2966 2968 288 577 176 HUF 2024-03-28 11:42:11
MTELEKOM 899 890 900 +1,01% 897 900 67 016 102 HUF 2024-03-28 11:42:01
RICHTER 9340 9295 9370 +0,81% 9320 9335 334 322 160 HUF 2024-03-28 11:27:24
OPUS 400 397 403 -0,25% 400 402 7 388 683 HUF 2024-03-28 11:35:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG