7p
Németország sokkal gazdagabb, mégis rengetegen tartanak attól, hogy túl nagy anyagi megterhelést jelent a gyerekvállalás. A pénz azonban nem minden, majdnem olyan fontos a karrier vagy a személyes szabadság. Itthon sem egyszerűen pénzről van szó, kiszámíthatóság, létbiztonság is kellene.
(Fotó: 123rf.com)

Magyarországon 2015-ben az úgynevezett termékenységi arány, azaz az egy nőre átlagosan jutó gyermekszületések száma 1,45 volt, Németországban 1,50. Az EU-s átlag sem volt sokkal jobb, mindössze 1,58 az Eurostat szerint. A KSH adata frissebb, aszerint Magyarországon kissé, 1,50-re javult a mutató 2016-ban, de ez a lényegen nem változtat.

Vagyis száz nőnek átlagosan 150 gyermeke születik, pedig a népesség fenntartásához, a társadalom egészséges szerkezetéhez, az elegendő jövőbeli munkáskéz meglétéhez jóval több kellene, legalább úgy 210-220 körül, még akkor is, ha azt feltételezzük, hogy a magyarok kivándorlása megáll. Aminek viszont semmi jele, így demográfiai katasztrófa felé haladunk.

Minden fontosabb, mint a gyerek?

Vajon miért van az, hogy a németek nem vállalnak gyermeket, amikor sokkal jobban élnek, mint a magyarok? Durván leegyszerűsítve négyszeresek a bérek és csak kétszeresek az árak. Sőt, a családi pótlék („Kindergeld”) minimum 192 euró (mintegy 59 ezer forint), az itteni többszöröse, amihez ott is komoly adókedvezmény járul.

Ennek ellenére, lássanak csodát, a BAT dohánygyár által pénzelt alapítvány (Stiftung für Zukunftsfragen) 2016 végi németországi közvélemény-kutatása szerint (amely egy 2011-es kutatás ismétlése) a válaszadók 63 százaléka vélte úgy, hogy a gyermekek túl sok pénzbe kerülnek. A 61 százalékuknak a szabadság és függetlenség, 55 százalékuknak a karrier volt fontosabb, mint a gyerek.

Havi 600 eurós fix kell

A 46 százalékuk a jövőt nevezte túl bizonytalannak, 41 százalék hiányolta az állami infrastruktúrát, például az elegendő napközi otthonos óvodai helyet. (A 2011-es felmérésben még majdnem minden szempont valamivel kisebb súllyal esett latba, tízből nyolc érvnél emelkedett az aggodalmak aránya.) Azt mondhatjuk, hogy bár a pénzt nevezték meg az első helyen, majdnem ugyanilyen fontos volt, hogy az egyéni és szakmai életben túl nagy lemondással jár a gyermekvállalás.

A német statisztikusok szerint egyébként egy gyermek havonta 600 euróba kerül.

Soha sincs jó idő

Egy érdekes szakasz felmérésből: a gyermektelen házaspárok valahogy mindig úgy érzik, hogy nincs itt a megfelelő ideje a gyerekvállalásnak. „A munka és a szabadidő, az utazás és a barátok, a párkapcsolat között sokaknak az az érzésük, hogy nem tudnak vagy akarnak a sokoldalú igényeknek és elvárásoknak megfelelni” – összegzik a tapasztalatokat.

Segít a vallás?

Nem úgy tűnik. Olyan hagyományosan erősen katolikus országokban, mint Spanyolország, Olaszország vagy Lengyelország, még kevesebb gyerek születik, mint nálunk, 1,3 körüli a ráta. Ellenpélda lehet talán Írország, ahol a születési arányszám átlag feletti Európában, 1,92.

A kutatók következtetése, hogy az államnak és a vállalatoknak is többet kell tenniük a gyermekvállalás feltételeinek javítása érdekében, a karrier és a gyermekek összeegyeztethetőségéért.

Mi lehet az ok nálunk, ahol éppen emelni készülnek a gyerekvállaláshoz kapcsolódó támogatásokat? Magyarországon leépítették a szociális hálót, megszűnt a gondoskodó állam. A munkanélküli segély töredékére csökkent, aki elveszti az állását, főleg ha még kényszervállalkozó is (aki a minimálbér töredékét kapja ilyenkor), az óriási bajba kerülhet. Az egészségügyre, oktatásra sokak szerint nem költenek eleget, az egyetemi tandíjak horribilisek lettek, a devizahiteleseknek adott segítségek egy része csak felületi kezelés volt.

Bizonytalanság és mellőzöttség

Nem tudjuk, mit mikor vesznek el, mint a 20 év feletti főiskolások, egyetemisták családi pótlékát annak idején. (Ráadásul megígérték, hogy visszaadják, de nem adták.) Vagy a nyugdíjpénztári megtakarításokat. Vagy egyeseken sokat segítenek például végtörlesztéssel, tízmilliós CSOK-kal, de sokakat, a többséget ügyesen kizárják belőle. Ez az állandó létbizonytalanság, sokak számára a mellőzöttség érzése fontos oka lehet az elvándorlásnak és a gyermektelenségnek.

Évtizedekre kéne tudni tervezni

A bizonytalanságra, kiszámíthatatlanságra Zsiday Viktor alapkezelő is utal az Alapblogon: szerinte „az igazán fontos pedig az lenne, hogy ebben nemzeti konszenzus szülessen, és kiszámíthatóan családbarát, gyerekvállalásra ösztönző adó/támogatási/ösztönzőrendszer legyen Magyarországon, amely ciklusokon átível, amellyel évtizedekre lehet számolni, mert csak így fognak (több) gyereket vállalni a családok”.

Véleménye szerint a családbarát adórendszer nagyon fontos eszköz, amely mindenképp fenntartandó és erősítendő. Mert ha valóra válnak a legrosszabb demográfiai forgatókönyvek, akkor a következő évtizedekben Magyarországra szinte biztos, hogy „gazdasági nehézségek, eszközáresés, jelentős nyugdíjcsökkenés és instabilitás vár” – írja.

Magyarok a gyerekvállalásról: Pénz, karrier vagy hozzáállás?

Miért nem vállalnak? Mi kéne, hogy vállaljanak? Rengeteg vélemény kering erről a magyar sajtóban is.

"Rendes munkalehetőségek biztosítása anyáknak, hogy gyerek mellett is felépíthessenek egy egzisztenciát."

"Az emberek nem mernek szülési szabadságra menni, nehogy kirúgják őket. Illetve nincs pénzük sokuknak a gyerekekre, vagy egynél több gyerekre. Illetve aki a pénzt gyűjti a gyerekre, az meg több műszakot is vállal, ezért neki meg ideje nincs.

"Rendes életszínvonal. Ebbe a nyomorba ki akar gyereket szülni? Az emberek örülnek, ha nem halnak éhen."

(gyakorikerdesek.hu, 2010, 2011)

"Még a jó anyagi körülmények között élő férfiak jelentős része is arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben már nem birtokolják a valódi "biztonság" érzését, jólétük viszonylagos, nem tudnak tartalékokat felhalmozni, és ha bármilyen ok miatt elveszítik munkájukat, akkor a mindennapi megélhetésük is veszélybe kerülhet."

"Egyre kevesebb fiatal számára válik elérhetővé a saját otthon biztonsága, albérletbe kényszerülnek - kezdő fizetés mellett -, vagy, ha mégis sikerül a lakásvásárláshoz szükséges alaptőke előteremtése, a hiteltörlesztés mellett vakmerő gondolatnak érzik a gyerekvállalást." (Life.hu, 2011.)

"A válaszok szerint vezető ok az alacsony és/vagy bizonytalan a jövedelmem (27%), sokan éreznek „általános bizonytalanságot” (19%), sokan írják, hogy aggódnak, hogyan fognak tudni dolgozni a gyerek(ek) mellett (10%).

Minden tizedik válaszadó azonban azt mondta, nem is rajta múlik, hogy lesz-e gyereke (akár mert nincs még párja, vagy a társa nem akar gyereket, esetleg nem jöhet vagy jön össze a dolog)" (Nlcafe.hu, 2012)

"Nem elégedettek az elérhető támogatásokkal a kisgyermekes szülők: a bátrabb gyermekvállalást a részmunkaidő alacsony elterjedtsége is gátolja." (Vg.hu, 2015)

"A szülők nem kapnak megfelelő támogatást a munkavégzés és a gyermekgondozás összeegyeztetéséhez." (Nol.hu., 2013)

"Tíz válaszadóból hét úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy gondolja meghatározó oknak... Egyetlen társadalmi csoport van, amelyik ezt másként gondolja: a Fidesz-szavazók." (Origo.hu, 2016)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG