4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament elnöke egy lapinterjúban hűtötte a kedélyeket. Azt mondta: az Európai Parlamentben garantáltan elbukna egy ilyen kezdeményezés, sértené a szabad munkaerő-áramlás alapelvét, hogy az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásáról ne is beszéljünk.

Nem lehet újratárgyalni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás alapelvét – reagált a brit kormány által megfogalmazott módosítási igényekre az Európai Parlament elnöke.

Martin Schulz a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak kijelentette: az unión belüli szabad mozgás elvének érvényesítése az EU egyik legnagyobb sikere. "Ez alapelv és ugyanúgy nem képezi újratárgyalás alapját, mint ahogy az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának elve sem újratárgyalható" - fogalmazott az EP német szociáldemokrata elnöke.

Schulz hangsúlyozta, hogy egy ilyen jellegű szerződésmódosításhoz az összes tagország egyhangú támogatása és ratifikálása kellene, és az Európai Parlamentben is el kellene fogadtatni, itt azonban ez a kezdeményezés szinte biztosan elbukna.

Az EP egyik alelnöke, a brit Liberális Demokratákat képviselő Edward McMillan-Scott szintén azt mondta a The Observernek, hogy a szabad mozgás alapelvének módosítása "soha nem menne át" az EU miniszteri tanácsán, sem az Európai Parlamenten. Ha a globalizálódó világban az EU felülvizsgálná a nyitott piacok és a nyitott határok alapelvét, azzal saját magának okozna károkat - tette hozzá a brit politikus.

Elutasításból rekord

Közben egyre erősödik a bevándorlásellenes hangulat Angliában: a britek több mint háromnegyede pártolja a bevándorlás korlátozását, és több mint a fele drasztikus mértékű csökkentést szeretne. Ez az arány beállította a 30 éve minden év elején elvégzett hasonló vizsgálatok 2008-ban elért eddigi rekordját. 

A legfrissebb fejlemények alapján a brit Munkáspárt szerint is meg kell fontolni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás szabályozását, legalábbis azok esetében, akiknek nincs biztos állásuk a célországban - mondta a legnagyobb baloldali brit parlamenti párt egyik vezető tisztviselője. Chuka Umunna kijelentette: az EU alapítói az unión belüli szabad mozgás alapelvét "a munkavállalók, és nem az álláskeresők szabad mozgására értették".

Ugyanakkor az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding élesen bírálta a brit kormányt, amely - szavai szerint - a hazai problémákról igyekszik elterelni a figyelmet az uniós munkavállalókkal szembeni retorikával.

A magyarok sem panaszkodhatnak

A magyarok is elutasítóbbak az idegen nyelvű kollégákkal szemben – derült ki a Randstad Workmonitor 2013-as év végi kutatásából. A magyarok harmada mondta, hogy kifejezetten örül a külföldi munkatársak jelenlétének, pedig a nálunk jóval nagyobb bevándorlási hullámmal szembenéző olaszok majdnem fele, a spanyolok és görögök közül pedig több mint 60 százalék dolgozik együtt szívesen más országokból érkezőkkel - közölte a Randstadt a Privátbankárral.

A külföldi munkát kereső magyarok körében népszerű célországok közül az Egyesült Királyságban is csak 39 százalék mondta azt, hogy örül, ha külföldivel dolgozhat együtt, itt azonban közel azonos azoknak az aránya, akik pozitívan, illetve negatívan ítélik meg a bevándorlókat. Németországban ugyanakkor már többen fogadják kedvezően a külföldieket, mint ahányan elutasítanák őket. Ráadásul a németek közül 46 százalék vallja, hogy plusz értéket jelent a munkájában a multinacionális környezet.

A németek és a svájciak is felzárkóznak

Ennek némileg ellentmond, hogy Németországban is egyre hangosabb a bevándorláspolitikáról szóló vita. Az utóbbi időben többen fordultak bírósághoz azért, hogy megkapják a segélyt úgy is, hogy előtte Németországban nem volt munkaviszonyuk. Brüsszel szerint ez jogos követelés.

És Svájcban is jobboldali kezdeményezésre hamarosan a bevándorlók létszámának korlátozásáról tartanak népszavazást. Üzleti vezetők máris arra figyelmeztetnek: a bevándorlók nélkül komoly bajba kerülhet a svájci ipar.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG