3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Januárban 21 százalékkal, közel 13 ezer fővel több magyar állampolgárt alkalmaztak hivatalosan Németországban, mint egy évvel korábban. Ez a velünk egyszerre csatlakozott nyolc kelet-európai ország mezőnyében csúcs, de a románok és bolgárok ennek többszörösét produkálták. A dél-európai válságállamok polgárai viszont nem sietnek annyira.

Egy német munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit új jelentése szerint január végén 74 074 magyar állampolgár dolgozott Németországban. Ez 12 783 fővel több, mint egy évvel korábban, és mintegy hétszáz fővel haladja meg a decemberi értéket. Egy év alatt 21 százalékkal, mintegy ötödével nőtt az ott dolgozó magyarok száma.

A nyolcak között vezetünk

Sok ez, vagy kevés? Abból a szempontból sok, hogy a velünk leginkább összehasonlítható országcsoportban, az EU-8-ak között a legmagasabb érték. (EU-8: Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia.) A csoport átlagosan 16 százalékos növekedést ért el, ez 67 500 munkavállalót jelent. Százalékban a mienknél alacsonyabb, de létszámban nagyobb volt a lengyel létszám növekedése (42 300 fő körül), de Lengyelország lakossága is hasonlóképpen magasabb, 38 millió fő körüli.

Nagyon jönnek a románok

A németek nemrég új fogalmat vezettek be, az „EU-2” országok csoportjába Románia és Bulgária tartoznak, amelyeknek 2014 januárjától vált szabaddá a munkavállalás Németországban (és Ausztriában is, lásd erről múltkori cikkünket). Azóta náluk nagyon erősen megnőtt a kivándorlás, csak most januártól januárig 67 százalékkal, 96 600 fővel nőtt a németeknél dolgozó polgáraik száma. (Hogy a kiemelt jelentőségű 2014. januárt is beleszámoljuk, 2013. december és 2014. december között pedig 77 százalék, 103 ezer fő volt a változás.)

A 74 ezer kint dolgozó magyar, bár négy és félszeres növekedést jelent 2010. januárja óta, bizonyos értelemben nem annyira sok. Hiába a gyors növekedés, amit a grafikonunkon a piros vonal is mutat, ha a bázis alacsony volt. Ugyanis 2010. januárjában még csak 16 351 dolgozót jelentettek be, ami megtöbbszöröződött ugyan, de így sem állunk még kiugró szinten más országokhoz képest. (Más kérdés, hogy valószínűleg sokan feketén dolgoztak korábban.)

Ami még leolvasható a dokumentumról, hogy kevésbé hullámzik a piros vonal évszakok szerint, a magyar munkavállalók valószínűleg kevésbé szezonális munkákat végeznek, mint a románok vagy a lengyelek.

A PIGS nehezebben mozdul meg

A lengyelek vannak a legtöbben, 305 ezren, utánuk a román állampolgárok következnek 171 ezer fővel. A problémás dél-európai államok (PIGS, azaz Portugália, Olaszország, Görögország, Spanyolország) polgárai úgy látszik, annyira nem sietnek emigrálni: januártól januárig csak hat százalékkal nőtt a létszámuk. Igaz, így is meghaladja a félmillió főt, aminek fele olasz, nagyjából negyede görög.

A 74 ezer foglalkoztatott mellett még 5913 magyar állampolgár munkanélküliként van nyilvántartva Németországban, ez mintegy 7,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát jelent. Érdemes még megjegyezni, hogy ezek az adatok az úgynevezett csekély mértékű foglalkoztatást is tartalmazzák. (Ezek a 450 euró/hó alatti fizetésűek, illetve azok, akiket két hónapnál rövidebb időre foglalkoztatnak.) Ebben a cipőben 6490 magyar járt az említett 74 ezerből.

Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG