1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy tőzsdeindex vagy más értékpapír-piaci árfolyamindex fő feladata általában az, hogy egy adott értékpapírpiac hangulatáról fessen képet. Ha emelkedik, az javuló hangulatot, ha esik, az rossz hangulatot, pesszimista várakozásokat jelöl. Így működik például a BUX index is, ha az egy százalékkal esik, akkor a benne levő részvények értéke is átlagosan egy százalékkal csökken.

Ez körülbelül két havi kamatnak felel meg egy nap alatt, de a gyakorlatban csak mérsékelt, közepes körüli napi elmozdulást jelent a kockázatos, kilengéseiről híres részvénypiacon. Azt már kevesebben tudják, hogy hasonló indexe, sőt indexcsaládja az állampapír-piacnak is van. A MAX államkötvény-index - eredeti készítőiről teljes nevén „CA IB Értékpapír Rt. – TV3 Profitvadász Magyar Államkötvény Index” – a legalább egy éves hátralevő futamidejű, forintban nyilvánosan kibocsátott (az elsődleges forgalmazói rendszerben szereplő) államkötvényeket tartalmazza. Ezek árfolyamának változását ábrázolja, hasonlóan a BUX indexéhez.

Így változik az összes államkötvény értéke

Egyébként egy úgynevezett total return, azaz teljeshozam- vagy összhozam –index, ami azt jelenti, hogy a kötvények bruttó, azaz felhalmozott kamattal növelt árfolyamával számol. A felhalmozott kamatok folyamatosan növelik az index értékét, és a kifizetett kamatokat is automatikusan újrabefektetik az indexbe. Mégpedig az indexkosárban szereplő kötvények aktuális százalékos súlya szerint, ami azt jelenti, hogy a piacon levő összes kötvény átlagos árelmozdulását mutatja. Azt, hogy hogyan változott az összes kötvénytulajdonos összes kötvénybefektetésének értéke az adott napon.

Az index 1996. december 31-én volt 100 pont, legutóbb pedig 491 pont körül járt, azaz aki közel 17 évvel ezelőtt az átlagnak megfelelően államkötvényekbe fektetett volna (és időnként az aktuális piaci állapotnak megfelelően átsúlyozza a csomagját), az mára befektetését közel ötszörösére növelte. Kiszámolható, hogy ezzel jóval meghaladta az inflációt és nem volt rosszabb a BUX indexnél sem. A MAX indexnek vannak testvérei is: Az RMAX az egy évnél rövidebb, de három hónapnál hosszabb állampapírokat ábrázolja, a ZMAX a rövid, hat hónap alattiakat. A MAX Composite pedig az RMAX és a MAX súlyozott átlaga, így az egészen rövid papírok kivételével az egész állampapír-piacot lefedi. (Az állampapír-piaci indexek hivatalos leírása itt olvasható.)

Többet mond a hozam, mint az árfolyam

A MAX-indexeket mégsem említik a híradásokban úgy, mint a BUX indexet, aminek azonban megvan a maga oka. A változások nem olyan látványosak, így nagyon kevesen tudják értelmezni, mennyire jó hír, ha a MAX index egytized százalékkal felmegy, még a szakemberek körében is. Kevesen tartanak fix kamatozású több éves államkötvényeket a lakosság körében, és ha mégis, nem adják-veszik, mint az OTP-t, hanem megtartják lejáratig. Az indexeket inkább szakmabeliek használják, például teljesítménymérésre, benchmarknak (irányadó indexnek).

Ami a kisbefektetőkhöz sokkal közelebb áll, közérthető, az az állampapírpiaci referenciaindexek családja. Ezek a mutatók nem árfolyamindexek, mint a BUX vagy a MAX, hanem hozamindexek. Azt, hogy a MAX 432 pontról 444 pontra emelkedett, még a szakemberek sem tudják fejből értelmezni, azt viszont bárki, ha az egy éves referenciahozam 7,3-ról 6,9 százalékra ment le. Eddig 7,3 százalékos hozamot lehetett elérni egy éves papírokkal, ezentúl 6,9 százalékot, világos és érthető.

Állampapír kiskeráron, nagykeráron

A referenciahozamokat a legfontosabb futamidőkre, 3, 6 és 12 hónapra, valamint 3, 5, 10 és 15 évre számolják ki és az ÁKK honlapján, a nyitóoldalon mindig láthatók. Úgy keletkeznek, hogy az elsődleges forgalmazói rendszerben az egyes állampapírokra adott vételi és eladási hozamokat átlagolják. A rendszerben minden értékpapírra kötelező az arra kijelölt cégeknek vételi és eladási árat – hozamot - megadniuk, például „6,8 százalékos hozammal adom, 7,0 százalékon veszem”. Ennek a papírnak a referenciahozama például 6,9 százalék lenne.

A rendszerben persze nagy, százmilliós tételekben forognak az értékpapírok, így az így kialakuló hozamok nyilván intézményeknek, egyéb nagybefektetőknek szólnak. Korábban ez azt is jelentette, hogy a kisbefektetők a referenciahozamnál csak alacsonyabb állampapír-hozamot tudtak elérni. A kereskedelemben jellemző „nagykerár-kiskerár” különbséghez hasonlóan az átlagpolgár az állampapírt is drágábban kapta valamivel, azaz kisebb hozamot tudott csak elérni.

Ringbe szálltak a kisbefektetőkért

Tavaly ősszel ez megváltozott, a fix kamatozású állampapírok körében erősebben emelkedett a kifejezetten lakossági sorozatok, mint a Kamatozó Kincstárjegy és Kincstári Takarékjegy kamata. Ezen sorok írásakor például évi 7,5 százalékot fizet a Kamatozó Kincstárjegy, az augusztus 7-i egy éves referenciahozam viszont csak 6,98 százalék.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG