Hirdetés
Hirdetés

Magyarország olyan gesztust tett Kínának, mint még soha

2017. július 26., 13:38

Szimbolikusnak szánt összegben adtunk el pandakötvényt Kínában.

Magyarország a kínai belső piacon bocsátott ki államkötvényt 1 milliárd renminbi, 130 millió euró összegben. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára árult el részleteket a hajnalban bejelentett akcióról.

Elmondta: a kötvény 3 éves futamidejű, kamata 4,85 százalék, amelyet egy későbbi swapügylet keretében euróra vált a magyar állam, így végül ennél kedvezőbb lesz a Kínában piacra dobott kötvény kamata. (A jüanban kibocsátott, Kínában piacra kerülő kötvényeket pandakötvény néven emlegetik.)

Hirdetés

A forintra átszámítva 40 milliárd körüli kibocsátás az NGM szerint is csak szimbolikus jellegű, Hornung szavai szerint hozzájárul a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősítéséhez.

Hornung Ágnes kiemelte: a mostani kibocsátás része egy 3 milliárd renminbi (jüan) programnak, a későbbi kibocsátásokat a piaci feltételek alakulásának függvényében hajtják végre.

A dim sumot már kóstolták

Tavaly áprilisban már volt egy jüankötvény-kibocsátásunk, ez viszont nem Kínában, hanem Hongkongban került piacra, így a "kötvényszleng" szerint nem panda- hanem dim sum-kötvénynek minősül. Az összeg akkor is szimbolikus volt, megegyezett a mostani kibocsátással. A hozam akkor 6,25 százalék lett - ennél a mostani lényegesen kedvezőbben alakult.

múlt héten közölte az Államadósság Kezelő Központ, hogy mandátumot adott a Bank of China és a HSBC pénzintézetnek egy kínai jüanban denominált, elsősorban kínai intézményi befektetőknek ajánlott úgynevezett panda kötvény kibocsátásának Magyarország részére történő megszervezésére.

Áprilisban az ÁKK vezetője, Barcza György arról beszélt: 2017-re 1,2 milliárd euró összegben tervezték devizaforrás bevonását, ennek része egyebek mellett az államkincstár által belföldön értékesített eurókötvény, és egy nemzetközi devizakötvény kibocsátás lehetősége is. A mostani árazást tekintve a kínai "pandakötvény-piacról" például olcsón lehetne forrást bevonni - mondta akkor Barcza.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország eljátszott mindent, amit '56-tal és '89-cel felépített?

Magyarország eljátszott mindent, amit '56-tal és '89-cel felépített?

Bár a Visegrádi Négyek szövetsége a menekültkérdésben egységesnek tűnik, külpolitikai szakértőnk szerint egyre nagyobbak a repedések, amelyeket persze Európa igyekszik újabb és újabb ékekkel növelni. A V4 helyett hamarosan átállhatunk egy Varsó-Budapest tengelyre, a keleti-illiberális fordulat azonban megtette hatását: Magyarország elszigetelődött a civilizált világtól. Káncz Csabát kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?