3p
Két tartományi választás az elkövetkező hetekben az osztrák kormány bukását és a populista jobboldal felemelkedését hozhatja el. Berlin feszülten figyeli a fejleményeket, hiszen ott tovább szaporodnak a menekültek elleni támadások és a közösségi oldalakon már tízezrek követelik Merkel távozását.

Werner Faymann és Angela Merkel - MTI Fotó
A menekültválság megbolygatta nyugati szomszédunk politikai életét is. A szociáldemokrata Werner Faymann miniszterelnök komoly nyomás alá került a krízis következményeként. Faymann eddig meglehetősen laza és visszafogott hozzáállás tanúsított az ügyben, de ez nem nyugtatta meg az ország lakosságát.

A feszültség a kormánykoalícióban a konzervatív ÖVP párttal markánsan kiújult. Az ÖVP egyre tolódik jobbra, hogy kövesse szavazóinak radikalizálódását. Sebastian Kurz, a konzervatív külügyminiszter „sokkal intenzívebb határőrizet” mellett kardoskodik és gyors eljárást követel a menekültekkel kapcsolatban. A magyar kerítésépítést egyenesen modellértékűnek nevezte augusztus végén egy interjújában.

A rendpártiság beelőz, a szociáldemokraták esnek

A koalíciós kormányban uralkodó zavarodottság a jobboldali populista Szabadságpárt kezére játszik. Heinz-Christian Strache pártja elhúzott a gyengülő szociáldemokraták és néppártiak mellett, az OE24-en publikált legfrissebb Gallup-felmérés szerint az FPÖ 32, az SPÖ 25, az ÖVP 21 százalékon áll.

Strache szerint a magyar-osztrák határon azonnali ellenőrzés bevezetésére van szükség. Mivel az utóbbi pár napban a menekültválság csak tovább eszkalálódott és Strache pártvezér kőkemény javaslatai komoly visszhangra találnak a népességben, ez a támogatottsági arány csak még magasabbra szökhetett időközben.

Hogy milyen magasra, az napokon belül megtudhatjuk. Szeptember 27-én Felső-Ausztria tartományban, október 11-én pedig Bécsben tartanak helyhatósági választásokat. Ha Strache tarol és a szociáldemokrata SPÖ nagy bukást szenved el mindkét helyen, akkor a nagykoalíció távozásra kényszerülhet és előrehozott választások jöhetnek. Ez hasonlítana a 2005-ös németországi forgatókönyvhöz, ahol akkoriban Gerhard Schrödernek kellett vennie a kalapját.

Strache számára jó hír az is, hogy soha ennyien nem választották volna még meg kancellárnak, mint most: a megkérdezettek 30 százaléka örülne, ha a volt bécsi fogtechnikus vezetné Ausztriát, ugyanannyian, mint amennyien a jelenlegi kancellárra, Faymannra szavaznának.

Berlin figyel, a hátország forrong

Az osztrák politikai fejleményeket lélegzetvisszafojtva várják Németországban is, ahol az utóbbi napokban még intenzívebbé váltak a menekült-szállások elleni erőszakos cselekmények. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint az idén augusztus végéig 335 alkalommal történt menedékkérőket befogadó intézmények ellen irányuló, szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmény.

Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A menekülthullám felerősödésével az ilyen típusú bűncselekmények száma is gyorsan emelkedik, ezt jelzi, hogy a 335 bűncselekmény közül 131-et a július-augusztusi időszakban követtek el.

Közben Merkel kancellár Facebook oldala forr a feszültségtől. Az 1,3 millió követővel működő oldalon a szeptember 4-i bejegyzés, amely szerint Németország meg fogja oldani menekült-válságot, eddig 13 ezer hozzászólást generált. A túlnyomórészt rendkívül zaklatott kommentelők Merkelt a nép akaratával szembemenő politikusnak írják le és többen követelik azonnali távozását.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG