5p
London távozásával az EU közös kül- és biztonságpolitikája törpévé zsugorodott, Trump esetleges győzelmével pedig megreccsenhet az európai békerendszer. Berlin csendben több lapot oszt a baltiaknak és a V4-eknek. A Brexit biztonságpolitikai hullámai még a forrongó Dél-kínai-tengert is elérték.

Kép forrása: EPA
Egyre világosabban körvonalazódik, hogy a Brexittel lezárul egy szakasz az európai békerendszerben. Az 1648-as vesztfáliai béke megteremtette az európai szuverén államokat, az 1814-15-ös bécsi kongresszus öt nagyhatalom egyensúlyát hozta létre a kontinensen, az 1945-ös romokon pedig az EU és a NATO intézményei épültek ki. Az Egyesült Királyság katonai ereje és stratégiai ambíciói nélkül az EU közös kül- és biztonságpolitikája hirtelen nevetséges kis törpévé zsugorodik.

Az utóbbi évtizedekben Párizs és London gondoskodott arról, hogy Nyugat-Európa megőrizte katonai potenciálját. London és Berlin pedig együtt védte a szabadkereskedelem és szubszidiaritás eszméit. Az EU-ban ennek az egyenlőtlen hármasnak köszönhetően egyfajta egyensúly alakult ki az egyesült Európa eszményéről és jövőjéről.

Berlin újraosztja a kártyákat a kontinensen

Ha London most felad pozíciót és befolyást a kontinensen, akkor azokat mások fogják betölteni. Franciaország és Olaszország erre nem alkalmasak, túlságosan is lekötik saját strukturális gyengeségeik. Marad tehát Berlin, amely most mindent elkövet, hogy a kontinens centrifugális erőit letompítsa. Ellentétben a korábbi, történelemben látott időszakokkal, az EU-nak köszönhetően a németek a kontinentális vezető pozíciójukat napjainkban komoly ellenállás nélkül gyakorolhatják.

Az utóbbi napok fejleményei arra utalnak, hogy a német kancellár kevésbé bízik az Európai Bizottság levitézlett vezetőjében és csak óvatosan támaszkodik a gyenge francia és olasz vezetőkre. Nem óhajtja ugyanis, hogy a franciák és a déliek egy mélyebb integrációra szorítsák, ahol az út végén ki kellene fizetnie ezen beteges gazdaságok horribilis számláit.

Merkel tehát meg akarja őrizni az északi tengely gazdasági és politikai erejét és integritását. Nem sietteti London kiválását és csendben több lapot oszt a baltiaknak és a Visegrádi Négyeknek. Nem tekinthető véletlennek, hogy az Unió jövőjéről szóló európai csúcs szeptember 16-án nem Brüsszelben, hanem Pozsonyban kerül megrendezésre.

Trump egy újabb csapás lenne

Az euroszkeptikusok abban reménykednek, hogy a Brexit az EU végének kezdetét jelzi. Egy EU nélküli Európa azonban nem jelent szükségképpen egy bürokrácia nélküli ellenmodellt. Egy szétesési folyamat során a kontinens könnyen egy 1945 előtti hatalmi viszonyok által uralt modell felé sodródna, erősebben nemzeti beállítottsággal. Ez azonban nem szolgálja a kisebb és közepes államok érdekeit – köztük hazánkét sem -, amelyek érdekeltek az erősek hatalmát megkurtító nemzetközi intézményekben.
A Brexit után továbbra is a NATO játssza a legfontosabb biztonságpolitikai összekötő kapocs szerepét Nyugat- és Közép-Európában.

De ha novemberben Trump választási győzelmet aratna az Egyesült Államokban, akkor megreccsenhet az egész európai biztonsági rendszer. A republikánus elnökjelölt egy tavaszi interjújában a NATO-t egyenesen felesleges intézménynek nevezte, amelyet sok-sok évvel ezelőtt alapítottak. Szerinte a dolgok a világban megváltoztak és Amerika túl sokat fizet Európa biztonságáért. Az amerikai Republikánusok kemény magjában már jó ideje erősödik a meggyőződés, miszerint véget kell vetni egyes NATO-tagállamok potyautas bliccelésének és felül kell vizsgálni a Washington által korábban adott biztonsági garanciákat.

Káncz Csaba

A Brexit csak olajat öntött a Dél-kínai-tengeri vitákra

A Brexit biztonságpolitikai hullámai elértek a Távol-Keletre is. Ebben a térségben már egyébként is forráspont közelében van a politikai hőmérséklet a Dél-kínai-tengeri viták miatt, amelyről egy hét múlva dönt egy nemzetközi bíróság. Tokió hirtelen aggódni kezdett, hogy London közelebb húzódhat Pekinghez és ennek keretében feloldhatja a fegyverek exportjának tilalmát, amelyet még az Európai Közösség rendelt el Kínával szemben az 1989-es Tienanmen téri vérengzést követően. Peking pedig a maga részéről azon aggodalmaskodik, hogy a Brexitnek milyen negatív kihatásai lesznek az európai gazdaságra és attól is tart, hogy Washington globális befolyása növekedhet Európa szétaprózódásával.

Egy kínai állami lap tegnapi kiadása szerint a növekvő amerikai katonai aktivitás következtében fel kell készülni egy fegyveres konfliktusra is a Dél-kínai-tengeren, bár a cél ennek elkerülése. Az elmúlt időszakban az erősödő kínai katonai szerepvállalás miatt a régió védelmi kiadásai évente kétszámjegyű összeggel emelkednek, Japán például július közepén egy 40 milliárd dolláros vadászgép beszerzési tendert ír majd ki, amely egy évek óta nem látott értékű ügylet. Ázsia védelmi kiadásai összesítésben először 2012-ben haladták meg Európáét.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG