3p
A kormányülés szünetében tartott rendkívüli miniszterelnöki sajtótájékoztatón Orbán Viktor bejelentette: országos népszavazást kezdeményeznek. Na nem a vasárnapi zárva tartásról, hanem a menekültek kötelező befogadási kvótájáról. Azért kell majd népszavazni, mert nem lehet az emberek feje fölött életüket súlyosan befolyásoló döntéseket hozni.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány által előterjesztésre kerülő kérdés így hangzik:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra törénő kötelező betelepítését?"

A közhangulatnak engednek

Indoklásában a miniszterelnök elmondta: a kormány úgy gondolja, hogy Európa egyik legfőbb értéke a demokrácia, és az EU is a demokrácia pillérein áll. Így nem hozhatunk az emberek feje fölött életüket súlyosan befolyásoló döntéseket, amelyek a következő generációkra is kihatnak. A kvóta Orbán szerint újrarajzolná Magyarország etnikai és vallási arculatát is, ehhez pedig nincs joga semmilyen európai testületnek.

Eddig az európai embereket senki sem kérdezte meg a kötelező kvótáról. A kormány a közhangulatnak engedve döntött a népszavazás mellett - mondta Orbán.

Orbán Viktor hétfőn, az uniós csúcs utáni parlamenti értékelésében már jelezte: a szerdai kormányülésen dönti el a kormány, hogy hogyan verjék vissza a brüsszeli kísérletet arra, hogy "olyan embereket telepítsenek be hozzánk, akikkel nem kívánunk együtt élni" - azaz mit lépünk arra, hogy az EU végre akarja hajtani a kötelező betelepítési kvóta ügyében hozott korábbi döntéseit.

Arra a kérdésre, hogy sikertelen népszavazás esetén lemond-e a kormány, azt válaszolta: ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztak.

A vasárnapi zárva tartásról nem adnak be kérdést

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem keverné a szezont a fazonnal - a kormány kérdése nem életmódról szóló kérdés, mint a vasárnapi boltzár kérdése, ezért más kérdést nem terveznek beterjeszteni.

A keddi botrányos jelenetekkel kapcsolatban feltett kérdésre elmondta: nem először alakul ki ilyen helyzet, ezek méltatlan helyzetek, ezért döntéseket igényelnek. Azt kéri, a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a helyzetet, tegyen javaslatot a változásokra, amelyek nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket.

A kormánynak nem kell félnie Erdösinéktől vagy Csabai Józsefektől

A kormánynak nem kell majd tucatnyi kopasz verőlegénnyel birkóznia az NVI-nél, de még csak hónapokat várnia sem a népszavazási kezdeményezés benyújtásával. A 444.hu szúrta ki: Csabai József magánszemély február 17-én benyújtotta népszavazási kezdeményezését azzal a kérdéssel, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne hajtsa végre az Európai Unió döntését a menekültek kvóta szerinti eloszlatásáról?", de február 24-én, szerdán, délelőtt 11 óra 27 perc 22 másodperckor (mintegy másfél órával Orbán bejelentése előtt) vissza is vonta kezdeményezését.

Így a kormány nem jár úgy, mint a 4 másodperccel megelőzött Nyakó István, hogy beadványát "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva elutasítja az NVI.

Cikkünket frissítjük

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG