4p
Hogyan élik meg vajon a nyugati országok a menekültproblémát? Hány négyzetméter és hány euró jut egy menekültre? Mi történik Olaszországban, ahol a legtöbbjük partot ér? Hogyan helyezik el őket? Jó üzlet-e menekülteket ellátni? Súlyos kérdések, melyekre kevesebb figyelem jut.
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

Fejenként hét négyzetméter a minimum, amit az újonnan épülő menekültszállásoknak teljesíteniük kell Bajorországban. Kevés a hely – írta az illetékes bajor hatóság – csakhogy még 2011-ben. A hatóságok kisebb településekre igyekeztek szétszórni a menekülteket, az egyik faluban például tíz szomáliait helyeztek el.

A derék és barátságos bajorok azóta is igyekeznek a feltételeknek eleget tenni. Azóta persze rengeteget romlott a helyzet, ahogy a bajor B5 Aktuell rádió rendszeres tudósításaiból kiderül. A kisebb településeken is lassan minden üres lakás, közösségi helyiség, tornaterem, sőt csűr betelik.

Szükség van rájuk, de terhesek

A német társadalom, a média folyamatosan foglalkozik a menekültkérdéssel, hiszen Európa egyik legfontosabb befogadó országa, ha nem a legfontosabb. A németek tudják, hogy szükségük van bevándorlókra – nagyon leegyszerűsítve a problémát, máskülönben a társadalom elöregedése miatt nemsokára alig lesz, aki dolgozzon és a nyugdíjasokat gondozza.

Még a jobboldali, konzervatív kereszténydemokrata és keresztényszocialista pártok (CDU, CSU) is elismerik, hogy bevándorlásra szükség van, bár inkább lennének hajlamosak szelektálni a bevándorlókat. A társadalom megosztott, vannak tiltakozók, bevándorlás-ellenesek, mint a Pegida-mozgalom, és támogatók, és a tudósításokból úgy tűnik, eddig a liberális tüntetések jobbára szépen felülmúlták a szélsőségeseket.

Ha olasz , akkor maffia

A Handelsblatt tudósítása szerint a menekült-mizéria nagy haszonélvezője nem más, mint az olasz maffia, politikusok és vezető hivatalnokok is benne vannak. A római maffia eszerint komoly befolyást gyakorolt arra, hogy hol helyezzék el a menekülteket. Az ugyanis jó üzlet, maffia vagy sem. Fejenként és naponta ugyanis 35 euró támogatás jár a menekülteket ellátó magánvállalkozóknak.

Az olasz hatóságok 44 személyt – politikusokat, hivatalnokokat, vállalkozókat –tartanak már fogságban a menekültbotrány miatt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a menekültekkel kapcsolatos üzleteken jogtalanul gazdagodtak. További 12 személlyel kapcsolatban vizsgálódnak. A nyilvánosság tombol. Állítólag a római maffia már egymilliárd eurót kaszált a menekülteken, főleg a menekültszállások építésén és üzemeltetésén.

Fregattal halásznak a németek

A banda feje állítólag egy egykori jobboldali terrorista, Massimo Carminati. Eközben egyetlen hétvégén 3000 menekültet halásztak ki a tengerből Szicília partjainál. Csak Palermo városa 800 menekültet fogadott be.

Az év elején szerencsétlenül járt bárkák miatt – amelyek elsüllyedése sok száz ember halálát okozta – az EU már nemzetközi flottával halássza ki a menekülteket a tengerből. A németek a Hessen fregattal és a Berlin ellátóhajóval képviseltetik magukat, a hétvégén egyetlen nap alatt 1411 személyt mentettek meg - tudósított a német sajtó.

Humánus rombolás?

A Frontex – az EU egyik menekültügyi szervezete – ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem kíván részt venni katonai akciókban a menekültügyi probléma megoldása során. Korábban többször felmerült ugyanis, hogy a kiinduló országokban – főleg a polgárháború sújtotta Líbiában – kellene az embercsempészekre lecsapni. Akár katonai eszközökkel is, például hajók, kiindulóbázisok lerombolásával.

A csempészeket sem kell félteni

Más kérdés, hogy amint korábban is írtuk, az embercsempészek feltehetően már a mentőhajókat is beleszámolják az üzletbe, szándékosan intézik úgy, hogy általuk az „áru” biztonságban partot érjen.

Egy másik célországot, az Afrikához nagyon közel levő Spanyolországot is természetes módon élénken foglalkoztatja a kérdés. Az inkább baloldali La Vanguardia egy menekültügyi szervezetet idéz, amely a menekültek kiutasítására szolgáló átmeneti táborok bezárását – ezzel tulajdonképp a be nem fogadott menekültek kiutasításának beszüntetését – követeli.

Mennyibe kerül Hollandiába eljutni?

A tekintélyes, inkább konzervatív El País című napilap szerint pedig 8000 euróba kerül eljutni Hollandiába egy szíriai állampolgárnak, Görögországon, Macedónián, Szerbián, Magyarországon keresztül. A lap a menekültüzlet teljes értékét 2,2 milliárd euróra teszi évente.

(A szerző kommentje: Itt érdemes hozzáfűzni, hogy menekültüzlet ide vagy oda, a menekültek jelentős része életveszélyből vagy legalábbis lehetetlen élethelyzetből menekül, és nem tehetnek róla, hogy ilyen szituációba kerültek. Nagy többségükben ártatlan áldozatok.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG