6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zakatolnak a menekültvonatok, Debrecenből Pestre, Ausztriából Münchenbe, ahová ma legalább 12 szerelvény érkezhet. Menetelnek Ausztria felé, de leterelik az autópályákról a menekülteket. A Keletiben is vannak, Délről is jönnek, a probléma úgy látszik, simán újratermelődik.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Továbbra is sok menekült várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron, azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport szombaton délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója.

Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.

Bécsi vonat Hegyeshalomig

Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedett. A vonaton nem túl nagy számú migráns is utazott.

Frissítés: Az első pihenő Budaörsön

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer menekült, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az MTI. Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a mintegy kétszáz ember, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről.

A rendőrség igazoltatta, majd szombat délután visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán - közölte az M1 tudósítója. Állítása szerint 60-70 menekült vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később csak 30-35 migránst találtak az autópályán, a többieket feltételezhetően embercsempészek szállították tovább - közölték.

Debrecenből kéne menni

Az M1 tudósítója beszámolt arról is, hogy a migránsok Szerbiában olyan téves tájékoztatást kapnak, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig.

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról. Délután arról számoltak be, hogy a menekültek egész nap, több vonattal indultak Budapestre. Hajnal óta folyamatosan hagyták el a befogadó állomást, feltehetően Budapest érintésével próbálnak Nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

Autópályán nem vonulunk

Őrizze határainkat az EU?

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a migrációs helyzet kezelésére humanitárius tranzitfolyosó, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja. Tóbiás József szerint a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései "nem állították meg a menekülthullámot".Amellett foglalt állást: át kell adni a határvédelmet a Frontexnek, hogy ez az uniós szervezet védje meg a közös európai határt. Ez nem szuverenitás kérdése és nem ideológiai kérdés, ez minden európai érdeke - hangoztatta. (Orbán Viktor és az Együtt álláspontjáról itt írtunk.)

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI tudósítója a Migration Aid nyomán. A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt.

Letereli a rendőrség a migránsokat az autópályáról, Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet. Megváltozott a rendőrség álláspontja ebben a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten. Az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót.

Nő az agresszivitás?

Fennakadás egyedül Hegyeshalomnál tapasztalható a forgalomban, mivel az osztrák fél szigorított a határellenőrzésen. A főkapitány szerint a Keleti pályaudvarnál mintegy 550, a Déli és a Nyugati pályaudvarokon 50-50 menekült tartózkodik. Visszautasította azokat a sajtóhíreket, amely szerint brutálisan vagy támadólag léptek volna fel a rendőrök a migránsokkal szemben, szerinte a menekültek egyre agresszívebbekké válnak.  (Miért tette ezt Orbán? – egyes összeesküvés-elméletek szerint jól jönne egy kis csetepaté.)

Újabb busz nincs, járőrök vannak

A menetelőkért buszokat nem küldenek, a belföldi és nemzetközi vonatokra járőrszolgálatokat vezényelnek, a nyugatra irányuló szerelvényeken magyar, osztrák és német rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot. A Belügyminisztérium azt közölte, Pintér Sándor miniszter megszakította a szabadságát.

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A Die Welt szerint ma legalább 12 menekültvonat célozza meg Münchent. A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket. Egy német érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon Európa határainál.

Szétosztják őket Németországban

A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. Münchenből más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak.

Végre mások is kimentek a gátra

Eddig nagyrészt a Migration Aid nevű civil szervezet hathatós közreműködéséről lehetett hallani a menekültek ellátásában, informálásában, a klasszikus vallási és egyéb karitatív szervezetekről alig. Most három szervezet is aktivizálódni látszik.

Átcsoportosította kapacitásait a Magyar Vöröskereszt, amely több száz vonuló migránsnak osztott ételt, vizet és ruhát péntek óta - áll a szervezet által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben. A pénteken gyalogszerrel útnak indult több száz ember számára az M1-es autópálya 22-es kilométerénél sátrakat állítottak fel, de ezt végül nem vették igénybe a menekültek.

Fővárosi önkénteseik, munkatársaik egy részét a Keleti pályaudvarhoz rendelték, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szombati közleménye szerint a debreceni befogadó táborban folyamatos nőgyógyászati ellátást, valamint heti két alkalommal gyermekfoglalkoztató délutánokat biztosítanak; emellett a Budapesten, és immár úton lévő rászorulókon is segítenek. Pénteken 1000 szendvicset, több száz gyorsan fogyasztható élelmiszert, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztottak ki a Keleti pályaudvar tranzitzónájában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról tájékoztatott: mivel a  Keleti pályaudvaron ismét megjelentek a menekültek, szombat este is a helyszínre küldik - két hónapja ott minden nap megjelenő - mozgó orvosi rendelőjüket; a máltai orvosok esténként mintegy száz-százhúsz beteget vizsgálnak meg. A rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik. A szeretetszolgálat is részt vett a migránsokat az osztrák határra szállító konvoj útnak indításában és határig kísérésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG