7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy hétfői nagyobb tüntetés kapcsán ismét előtérbe került a PEGIDA nevű németországi idegenellenes mozgalom, amelynek „programjából” és egyes szereplőinek hozzászólásaiból szemezgettünk. Van, ami a magyar politikusok szájából is elhangozhatott volna, más egyszerűen nem tűri a nyomdafestéket. Kik ők?
Fotó: Wikimedia Commons, Kalispera Dell

Október 19-én Drezdában a PEGIDA (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálása Ellen) mozgalom tartott tüntetést, amelynek követőit és az ellentüntetések résztvevőinek számát egyaránt egyenként 10-15 ezer körülire becsülték. A tüntetések sok helyen tettlegességgé fajultak, petárdák repültek, a rendőrség nagy erőit kötötték le.

Hogy mi is ez a PEGIDA, amely a legnagyobb hangú (főleg keletnémet) erőként tiltakozik a bevándorlók és menekültek ellen, erről gyűjtöttünk idézeteket. (Arról, hogy miért pont a volt NDK-ban erősebb az idegengyűlölet, ahol pedig kevés a külföldi – akárcsak Magyarországon –, arról pedig itt írtunk.)

Üzemen kívül a láger

Október 19., Drezda. A szónok, a német-török származású Pirinçci, aki egyébként homoszexuálisok és külföldiek elleni kirohanásairól már ismert, arról többek között arról beszélt, hogy lassan annak kell elhagynia az országot, akinek nem tetszik a menekültáradat, majd hozzáteszi: „De természetesen lenne más alternatíva is. A koncentrációs táborok azonban sajnos üzemen kívül vannak.”

A közönség egy része tapsolt, más része egyre inkább fújolt. Sokan felháborodtak, azon is, hogy az ominózus kijelentés után még vagy húsz percig hagyták szerepelni.

A tüntetésen egy olyan tábla is feltűnést okozott, amely egy gonosz arcú, náci egyenruhára emlékeztető öltözetben levő Merkel kancellárt ábrázolt. Akinek a karszalagján azonban kereszt helyett egy eurószimbólum volt. Egy héttel korábban pedig szintén Drezdában egy, Merkelnek és a kancellár-helyettesnek címzett akasztófát hordoztak körbe a PEGIDA rendezvényén, ezt a hatóságok törvényellenes uszításnak, erőszakra való felbujtásnak minősítették, a tetteseket keresik.

A lehető legalpáribb kifejezésekkel

Ez egyébként már a sokadik eset, a szervezet annyira szalonképtelen, hogy januárban egy másik, Nyugat-Németországban rendezett tüntetésre Düsseldorf polgármestere tiltakozásul elsötétíttette a városházát. A PEGIDA egyik vezetőjéről akkoriban megírták, hogy a Facebookon Hitler-idézeteket küldött ismerőseinek.

A mohamedánokat olyan csúnya perverz szexuális kifejezésekkel illette, amelyeket nem vagyunk hajlandóak lefordítani. Az Iszlám Állam ellen hősiesen küzdő kurdokat és más muszlim irányzatok híveit összemosta, egy szintre helyezte azokkal a vallási fanatikusokkal, akik ellen harcolnak.

Késelés Kölnben

„Akik ezt szervezték, kemény jobboldali szélsőségesek” – mondta az egyébként jobboldali, konzervatív (CDU) Thomas de Maiziere belügyminiszter a napokban történt kölni merénylet után. Ott egy szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező férfi késelt meg egy független, de a baloldal támogatását élvező polgármester-jelöltet és sebesített meg még több más embert. (A jelöltet ezek után egyébként a betegágyán fekve meg is választották.)

„A menekülteket egységesen bűnözőnek, a politikusokat a legelvetemültebb árulóknak bélyegzik. Ez minden demokratikus konszenzustól távol áll” – tette hozzá a miniszter, és felszólította a polgárokat, hogy tartsák távol magukat a mozgalomtól. Korábban az igazságügy-miniszter a szervezet követőit tette felelőssé menekültszállások ellen elkövetett erőszakos merényletekért.

Putyin, segíts, ments meg minket!
(Fotó: Wikimedia Commons, Flickr, blu-news.org)

Sértegetnek mindenkit

De mit is akar a PEGIDA valójában? Nehéz ezt pontosan megmondani, mivel a szeptember 10-i keltezésű „programját” – tíz követelését - is a Facebookon tette közzé a szervezet. Így nem túl szilárd a hitelessége, bármikor belenyúlhatnak, és eléggé összeszedetlen. Csaponganak, komolynak látszó feltevések után hirtelen elkezdik ellenfeleiket vagy a kormányzó pártokat sértegetni, időnként csupa nagybetűre váltanak, ami általában a kiabálás (vagy a műveletlenség) jele az interneten.

Például a belügyminisztert dzsihadisták pátyolgatójának, másokat patologikusan altruistáknak (jótékonynak, önzetlennek) és színlelten empatikusnak (megértőnek, átérzőnek) neveznek. A „zöld szocialisták” (zöldek+szocialisták?) szerintük a fecsegéstudományok tudorai számára akarnak foglalkoztatási csodát előállítani a migránsok segítségével, bármit is jelentsen ez.

De próbáljuk meg a kétnyelvű dokumentumból a lényeget összefoglalni:

1. Azonnali menekültbefogadási stopot követelnek. A jelenlegi menekültügyi törvények szerintük évente 2000 főre készültek a háború után, nem egymillióra.

2. Komoly határellenőrzést követelnek azonnali hatállyal Németország összes határán. (Ennek biztosan örülnének a magyar és török vendégmunkások is, sőt az Ausztriában dolgozó százezernyi keletnémet vagy a nyaranta délre vakációzni induló több millió német turista.)

3. Az összes, az Európa Tanács tagjai közé tartozó államot nyilvánítsák biztonságos országnak, ahonnét nem fogadnak be több menekültet. Ez 47 európai államot és 830 millió embert jelent, lényegében minden európai országot Belorusszia, Montenegró és a Vatikán kivételével.

4. A menekültjogot időben korlátozottá tennék, ami azt jelenti, hogy ha a menekült hazájában „javul a helyzet”, akkor haza kell mennie.

5. A Németországban rendezendő népszavazás útján kötelező felső határt szabnának a befogadandó menekültek számának.

6. Őszinteséget követelnek az integrációs vitában, afrikai férfiak tömegeivel riogatnak, sértegetik a politikai pártokat, ez a pont eléggé zavaros és különösen rasszista. A rasszizmus azt feltételezi ugyanis, hogy egyes nemű, bőrszínű vagy nemzetiségű emberek kisebb értékűek másoknál. (Erről a magyar nyelvű Wikipedia itt írt.)

7. Az elutasított menedékkérők és az illegálisan Németországban tartózkodók százezreinek tömeges kiutasítását követelik, azonnal. (Hogy hogyan és főleg hová, arról nem szólnak. Hasonló kiutasítási, kitelepítési hullámnak utoljára a kelet-európai németek voltak áldozatai 1945 körül, bele is haltak mintegy 2-3 millióan.)

8. Követelik, hogy a migránsproblémát helyben, az eredeti kultúrkörben oldják meg. Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Emirátusokat „kőgazdag sharía-paradicsomoknak” titulálják, és követelik, hogy oda menjenek a menekültek. (Hogy ez miért nincs így, arról itt írtunk.)

Először követelik, hogy a származási országokban, majd pedig azt, hogy Észak-Afrikában bírálják el a menekültkérelmeket a Németországba való beutazáshoz. (Hogy ezt hogyan, milyen személyzettel képzelik el a polgárháború sújtotta Szíriában vagy Líbiában, az megint kérdés marad.)

9. Követelik, hogy az iszlamista terrorszervezetekkel kapcsolatban álló „bűnöző külföldieket” azonnal utasítsák ki az országból. Hogy ezt hogyan tervezik megállapítani, ki kerülne ebbe a körbe, és miért nem inkább börtönbe küldenék a terroristákat, az megint nem világos.

10. Követelik, hogy ha az EU felemelné szavát a menekültügyi szabályok egyoldalú megváltoztatása ellen, akkor Németország azonnal lépjen ki a szervezetből. Az EU-t is sértegetik, a használt szóra (Saftladen) a csehó vagy a kóceráj lehet a legjobb közelítés. Marine Le Pen szélsőjobboldali francia politikust Franciaország jövőbeli elnökének nevezik és e tekintetben példaképül állítják a német nép elé.

Orbán Viktorhoz nagyban hasonlóan kijelentik, hogy a csak gazdasági okokból érkező menekülteket nem látják szívesen Németországban, ám a keresztény bevándorlókat szívesen látják és készek befogadni. A brüsszeli politikusokat „önjelölt királyoknak és királynőknek” nevezik, és nemzetközi segítséget kérnek a német parlamentekben levő német politikusok ellen. Szerintük ugyanis ők a német népet le akarják cserélni egy multikulturális társadalomra, ezért különösen veszélyes árulók.

Ez is érdekes: 9+4 erős menekültügyi mondat - ki mondta, Orbán vagy nem Orbán?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG