4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leminősítette Oroszország államadós-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban az ukrajnai válság okozta gyenge növekedési kilátások és a tőkekivonás negatív pénzügyi következményei miatt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa1"-ről egy fokozattal "Baa2"-re - más hitelminősítők módszertanában "BBB"-nek megfelelő szintre - rontotta az orosz kormány adósságkötelezettségeinek kockázati osztályzatát. A besoroláson további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás maradt érvényben.

Még így sem bóvli

A három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb, "BBB mínusz" devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch Ratings, és a pénteki leminősítés után most már a Moody's is ennél egy fokozattal jobb - vagyis "BBB/Baa2" - besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.

A Standard & Poor's "BBB mínusz" orosz osztályzata a befektetési ajánlású kategória alsó széle, így ha az S&P is rontatná az orosz adósosztályzatot, akkor Oroszország ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - besorolási sávba.

A Moody's az orosz adósosztályzat péntek esti leminősítésével egy időben "Baa1"-ről "Baa2"-re rontotta devizában vezetett bankbetétek hosszú távú besorolási országplafonját is, így az orosz piacon működő bankok a cég metodikája alapján ezentúl legfeljebb "Baa2" devizabetéti besorolást kaphatnak.

Miért minősítették le?

Az orosz leminősítéshez fűzött indoklásban a Moody's elemzői kiemelik, hogy az ukrajnai katonai konfliktus és az egyre kiterjedtebb szankciók valószínűleg mind kedvezőtlenebb makrogazdasági hatást gyakorolnak az oroszországi befektetési klímára, és ennek következtében az orosz gazdaság középtávú növekedési kilátásaira is.

A szankciók szigorítása máris lassítja a növekedést, és gyengíti a fogyasztói és a befektetői bizalmat - áll az elemzésben. Jóllehet a Moody's az idei év egészére jelenleg nem várja az orosz hazai össztermék (GDP) visszaesését, azzal számol azonban, hogy a reálértéken számolt gazdasági összkibocsátás az év végén csökkenni kezd, és legalább 2015 közepéig lefelé tartó pályán marad.

Az olajárak is bekavarnak

Londoni elemzők ugyanakkor a jövő év egészére recessziót valószínűsítenek Oroszországban, az ukrajnai konfliktus mellett elsősorban a meredeken csökkenő olajárak miatt. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai e héten ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt zéró növekedés helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben.

A ház ezzel egy időben 10 dollárral, 108 dollárról 98 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisát. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyamátlagra vonatkozó becslésük csökkentése miatt rontották.

További okok a leminősítésre    

A Moody's a pénteki orosz leminősítés másik fő tényezőjeként az orosz devizakészletek fokozatos erózióját emelte ki. Ennek elsődleges okai között van a hitelminősítő elemzése szerint a tőkekivonás, az orosz vállalati adósok korlátozott hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz, és az alacsony olajár.

Jóllehet a kereskedelmi és a folyómérleg-egyenleg átmenetileg még javul, elsősorban a rubel idei eddigi 20 százalékos leértékelődése miatt, a folyómérlegtöbblet azonban az idei első kilenc hónapban mért 85,2 milliárd dolláros nettó tőkekivonásnak már csak a 60 százalékát fedezte - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

Az orosz kormány és az Oroszországban honos vállalatok az idei második negyedév óta jórészt már nem férnek hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz, és ez növelte a hazai devizalikviditási források iránti igényt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az orosz jegybank devizatartaléka 60 milliárd dollárral 396 milliárd dollárra apadt, annak ellenére is, hogy a folyómérleg-egyenlegben január és szeptember között 52,3 milliárd dollár többlet keletkezett - áll a Moody's pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint bár az orosz kormányzati szektor pénzügyi helyzete továbbra is rendkívül erőteljes, a devizatartalékok eddigi és várható további eróziója azonban kiemeli a szuverén adósprofil gyengeségeit, köztük Oroszország kitettségét a geopolitikai eseménykockázatoknak, a gyenge intézményrendszert és a középtávú gazdasági kilátások romlását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG