4p
Orbán Viktor miniszterelnök szerint megérkezett Magyarországra a gazdasági növekedés azon korszaka, amely a leggyorsabban bővülő európai uniós államok közé emeli Magyarországot. A miniszterelnök az exportra erősítene rá, és nem csak az unióba szállítana, hanem olyan államokba, amelyektől az okos államok visszatartják a félnótás államokat.

A kormányfő ezt hétfőn Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium idei külképviselet-vezetői értekezletén mondta, ahol úgy fogalmazott: "egy tartalmában sikeres négyéves kormányzás után vagyunk". Ezt elsősorban azzal példázta, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Kérdés, hogy érdemes volt-e, minden erőnket megfeszítve, ezt a középpontba helyezve megtenni, és nem lesz kettős mérce, tehát más államokkal is olyan szigorúak lesznek ezen a téren, mint velünk - tette hozzá. 

Sokan mondták a szerkezeti átalakítások után, hogy a számok jók, a fizetési mérleg jó, de hol a növekedés? Már van növekedés, ráadásul átmenetileg a leggyorsabban növekvő tagállam vagyunk az unióban. És nagyon valószínű, hogy ha nem is első helyen, de leggyorsabban növekvő országok között maradunk. Magyarország egy olyan állam, ahol politikai stabilitás van, folytatódnak a reformok, a gazdaság korszerűsítése - mondta a miniszterelnök. 

Keleti nyitás

Magyarország erősen exportorientált ország, és fontos, hogy ne csak egy piacon legyünk jelen, hanem máshol is vessük meg a lábunk, a cél most az, hogy az export egyharmada menjen az Európai Unión kívülre, és ezt természetesen ne úgy érjük el, hogy kevesebbet exportálunk az unióba, hanem többet máshova. És ez csak a kezdet, 50 százalék a hosszabb távú cél, az exportban piacvezetővé kellene válnunk. 

Az a feladat, hogy olyan kapcsolatokat is erősítsük, amelyek nem nyugati országokhoz kötődik. Az tény, hogy a nyugati államok a szövetségeseink, ez nem kérdéses, erről népszavazások döntöttek. Ez azonban Orbán Viktor szerint, nem jelenti azt, hogy nekünk úgy kell viszonyulnunk a többi államhoz, mint a nekik. Minket az érdekel, hogy mi Magyarország érdeke - tette hozzá.

Azt, hogy csak a szövetségen belül lehet kapcsolatokat építeni a félnótás országoknak találták ki az okos országok - mondta Orbán Viktor, amit egy példával magyarázott: az RWE-t eladják az oroszoknak, pedig a szankciók miatt ezt nem tehetnék meg, de mivel már már korábban megvolt a megállapodás, így nem vonják vissza. Szerinte ilyen szempontból Pakssal sincs probléma. 

"Mi, kérem, át vagyunk világítva"

Magyarország az egyetlen olyan európai uniós tagállam, amelynek politikai intézményrendszerét - az európai értékek szempontjából - "töviről hegyire" átvilágították - jelentette ki Orbán Viktor.

"Mi, kérem, át vagyunk világítva" - mondta a kormányfő a nagykövetek előtt. Úgy fogalmazott, hogy a közös európai értékek szempontjából "pápábbak vagyunk a pápánál", mert nemcsak teljesen átvilágították Magyarország politikai intézményrendszerét, hanem a kormány ennek során eltűrte a kettős mércét is.

Orbán Viktor azt is kérte a külképviselet-vezetőktől, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg, amikor Magyarországra érkező befektetők meggyőzéséről van szó. A foglalkoztatáspolitikával összefüggésben megerősítette, kormánya nem kíván változtatni az állam munkahely-teremtési politikáján, vagyis aki tudna dolgozni, de nem akar, az nem kap segélyt. Ez a gondolkodásmód eltér attól, mint amely a jóléti államok liberális politikájaként ismert - tette hozzá.

Magyarországon a cseh foglalkoztatási szint a cél: 5 millió dolgozó ember országa leszünk - jelentette ki. Azt kérte a külképviselettől, hogy a munkájuk legfontosabb feladatának tekintsék azt, hogy minél több munkahelyet teremtsenek Magyarországon azáltal, hogy olyan beruházásokat hoznak Magyarországra, amelyek munkahelyeket teremtenek. És kiemelte azt is, hogy a magyar exportképes vállalatoknak utat nyissanak külföld felé. Magyarországon jelenleg mintegy 2500 ilyen vállalat van, a cél, hogy összesen 12 ezer legyen - mondta.

Gazdaság, nem biztonság

Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek alapvetően gazdasági kérdésként tekintenek a jelenlegi orosz helyzetre. A kormányfőt Balogh Csaba pozsonyi nagykövet kérdezte az ukrán válság nyomán bevezetett orosz embargó ügyében. Orbán Viktor válaszában kifejtette: míg például a balti államok és a lengyelek biztonságpolitikai kérdésként tekintenek a jelenlegi helyzetre, Magyarország inkább alapvetően gazdaságilag közelíti meg. 

Magyarországnak keresnie kell azon uniós tagállamok társaságát, amelyek ennek a "szétválasztási folyamatnak" a lefékezésében, megállításában érdekeltek - foglalt állást a kormányfő, jelezve, hogy mivel a visegrádi tagállamok nem mindegyike gondolkodik így, a V4-ek jelenleg nem tudnak közös álláspontot kialakítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG