3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idő előtt lelépett a G20-országok tanácskozásáról Putyin orosz elnök, amit azzal magyaráztak, hogy szeretne kicsit aludni is. Csakhogy a találkozón mindenki az oroszokat ekézte, és több órás, eredménytelennek tűnő tárgyalásokat folytatott Merkel német kancellárnővel és Juncker EU-bizottsági elnökkel.

A G20 ausztráliai tanácskozásáról idő előtt hazaindult Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette az Euronews hírcsatorna vasárnap reggel. Korábban arról írtak, hogy az elnök nehezményezte, sőt a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezte az országa ellen bevezetett szankciókat.

Visszaüthetnek az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók a nyugati országokra – idézi Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését a német ARD tévécsatornának adott interjúból az MTI. Az interjút még a G20 csoport ausztráliai csúcstalálkozója előtt adta. Putyin rámutatott arra, hogy az orosz bankok nyugati tőkepiaci hozzáférésének a korlátozása visszavetheti az Oroszországba irányuló exportot.

Az elnök kifejtette, hogy a tőkéhez jutás megnehezítése arra kényszerítheti az orosz bankokat, hogy az Ukrajnának nyújtott hiteleik idő előtti visszafizetését követeljék. Csak a Gazprombanknak például 3,2 milliárd dollár követelése van Ukrajnával szemben - mutatott rá. Az orosz bankok ukrajnai követelése összesen mintegy 25 milliárd dollárra (20 milliárd euró) tehető.

(Fotó: 123rf.com)

A vasárnap reggeli Euronews-jelentés szerint Putyin „korán elhagyta” a Brisbane-ben rendezett tanácskozást, mielőtt annak zárónyilatkozatát elfogadták volna, a hosszú repülőútra hivatkozva, valamint arra, hogy "szeretne kicsit aludni". Az orosz propaganda szerint Putyin persze semmiképp sem a többi ország által rá nehezedő nyomás miatt utazott el.

Pedig szombaton még arról írt a nemzetközi sajtó, hogy a találkozón mindenki az orosz elnöknek esett neki, kezdve Obama amerikai elnökkel, aki azzal kezdte, hogy az orosz agressziót az egész világra szóló veszélynek nevezte. A brit Dailymail szerint egyébként Ausztráliában nagy pompával és katonai tiszteletadással fogadták Obamát, miközben Putyint gyakorlatilag ignorálták, azaz keresztül néztek rajta az ausztrál állam részéről.

A német Handelsblatt.com pedig azt írja, hogy Merkel kancellár asszony és Putyin a találkozón ismét négyszemközt beszélgettek, méghozzá órákon keresztül és a tervezettnél jóval hosszabban, ám eredménytelenül. A DPA német hírügynökség szerint két óra elteltével az EU-bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker is csatlakozott a társalgáshoz, amelynek részleteiről azonban semmi nem szivárgott ki.

A német lap mégis tudni véli, hogy a beszélgetés német nézőpontból kijózanítóan hatott, és inkább keményítette Merkel nézőpontját Oroszországgal szemben. Ezt a kancellár asszony nyilatkozataiból próbálták leszűrni. Hozzáteszik azt is, hogy az utóbbi időben a két vezető 36 alkalommal beszélt telefonon és a franciaországi Caenben, valamint az olaszországi Milánóban is folytatott személyes, maratoni beszélgetéseket, ám a jelek szerint mindeddig eredménytelenül, legalábbis ami az orosz-ukrán konfliktust illeti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG