5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pontosította az OBA a korábbi információkat: a TBSZ- és a NYESZ számlákon őrzött megtakarítások is csak a törvény által védett szintekig védettek. Az érintett ügyfeleknek március 25-ig meg kell nevezni az új szolgáltató partnert. Ha ez nem történik meg, az OBA feltöri a számlákat, s így érintettek vesztesége komolyabb lehet - a Privátbankár.hu jogszabály-módosítást kezdeményez.

Pontosították a TBSZ-számlák kártalanítása kapcsán elmondottakat az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA). A szervezet ugyanis nem fizethet 100 ezer eurónál (30 millió forintnál) magasabb összeget ki kártalanításként - a korábbi közlésből úgy tűnt, mintha a TBSZ- és NYESZ-megtakarítások megmenekülhettek volna a betétbiztosítási és (értékpapíroknál) a befektetésvédelmi korlátok alól. Ez azonban téves közlésnek bizonyul. Az OBA 300 TBSZ számlát talált a DRB bankcsoport tagjainál.

Az igaz, hogy az érintett ügyfelek számlája zárolás alatt áll, mivel - miként arról írtunk - nekik március 25-ig dönteniük kell, hogy a TBSZ-számlákat továbbviszik-e új szolgáltatóhoz, ahol jogfolytonosan folytatódhat a megtakarítási időszak, azaz a kamatadó-mentesség.

Ugyanakkor az ő esetükben - függetlenül a számla egyenlegétől - betétben őrzött pénzek után maximum 100 ezer eurónak megfelelő összeget transzferál az új számlára az OBA, míg befektetési termékek esetében a 20 ezer euró (6 millió) a felső határ - 1 millió forint felett 10 százalékos önrész mellett - amennyit átutalhatunk az új szolgáltatónál vezetett TBSZ-számlára.

Azon ügyfeleknek, akiknek egyszerre volt TBSZ-számlája és egyéb betétje is valamely DRB Banknál és ezek együttes egyenlege meghaladta a 30 millió forintot, a "rendes" betéteket sem fizeti ki egyelőre az OBA, hiszen nem tudható, hogy az ügyfél mit választ: továbbviszi-e a TBSZ-számlát, vagy sem.

Azon ügyfelek esetében, akik a meghatározott időn belül nem válaszolnak a megkeresésre az OBA feltöri a TBSZ-számlát és onnantól már a hagyományos kártalanítási menetrend alapján fizetik ki az ügyfeleknek a biztosított megtakarítást, vagyis az érintettek csak teljes EHO- és kamatadó-fizetési kötelezettség mellett férhetnek csak hozzá megtakarításaikhoz.

Ezen pont ugyanakkor meglehetősen aránytalan büntetés a vétlen számlatulajdonosokkal szemben – ha már úgy is hozzá kell nyúlni a szabályozáshoz a brókercsődök miatt, meglehet egy módosítóval legalább ettől a tehertől mentesíteni kellene a pórul jártakat, s lehetővé tenni számukra, hogy megtakarításaik után éljenek a részleges vagy teljes kamatadó-kedvezményükkel. S ha már itt tartunk - bár a mostani esetben a hírek szerint ilyen számla nem volt -, de a NYESZ esetén még komolyabb a szankció, hiszen a korábbi években esetlegesen igénybe vett adókedvezményt is - ráadásul egyösszegben - vissza kell fizetni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kártalanítási folyamat során a DRB Bankcsoport tagjainál nem talált Nyugdíj Előtakarékossági Számlákat (NYESZ) az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vizsgálata.

 

NGM: a kormány előrelátó volt

Tegnapi cikkünkre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy nem volt és jelenleg nincs is mód arra, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament által 2014 tavaszán elfogadott betétbiztosítási irányelv hazai jogba átültetése kapcsán a hazai szabályozás eltérjen az uniós szabályoktól, itt nem volt döntési pont a hazai jogalkotó kezében. Annyit tehetett és tett is a magyar kormány és országgyűlés, hogy nem január 1-jétől, hanem csak a kötelező alkalmazási időpont kezdetétől, azaz 2015. július 3-tól lépnek életbe a szabályok, azaz innentől kötelező a bankok – akár csalással vezetőinek, illetve családtagjaiknak kifizetni a védett szintig a betéteket és kerülnek ki az OBA védettség alól hitelintézetek által kibocsátott kötvények és letéti jegyek. A felvállalt csúszásnak köszönhetően – legalább néhány tízmillió forint erejéig – nagyobb remény van, hogy a visszaélésekben érintett személyek vagyonából a károk megtérülésére.

A Babakötvény is védett

Hasonlóan problémások lehetnek a babakötvényes Start számlák – az OBA kimutatásai szerint ilyenből 1500 volt a DRB Bankcsoport kezelésében. A helyzet itt egyszerűbb, mivel a korábbi évekkel ellentétben Start számlát már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) lehet nyitni, ezért azok a szülők, akik az állam támogatását a számlákra helyezve előtakarékosságba kezdtek, a Kincstárhoz utaltathatják át a megtakarításaikat. (Aligha lesz ebben a körben olyan számla, amelyen az őrzött összeg meghaladja az OBA-limitet.) E tekintetben a Privátbankár.hu még egy jogszabály-módosítással élne: legyen automatikus, hogy a becsődölt pénzügyi szolgáltatóknál vezetett Start-számlák állománya átkerüljön a Kincstárhoz – az ügyfeleknek e téren ne kelljen semmit lépniük. A MÁK az átvétel után levélben értesíthetné az érintetteket arról, hogy milyen számon kezeli a gyermek megtakarításait, illetve, milyen módon lehet a számlákra további befizetéseket teljesíteni – amelyekhez jár az állami támogatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG