4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozásoknál magasabb inflációs adat jött ki a héten, nagy kérdés, hogy aki most megtakarít, annak a pénze egyáltalán megőrzi-e az értékét. Egy átlagos bankbetét esetében szinte biztosan nem, egy lakossági állampapírnál viszont jó eséllyel igen. Egy biztos, talán minden korábbinál fontosabb most odafigyelni.

A tegnap kijött friss inflációs adat – havi szinten 0,7 százalék, éves szinten pedig 0,5 – ugyan még mindig alacsony, mégis kemény kérdéseket vet fel. Az utóbbi időben negatív volt az infláció – lásd első grafikonunkat –, ami a fogyasztóknak nagyon jó, sőt a megtakarítóknak is.

 

Hiába vannak történelmi mélységben a kamatok, még így is szép nyereséget rejtenek magukban az inflációhoz képest. Bár pénzügyi szakemberek tapasztalatai szerint inkább a nominális, azaz névleges kamatot figyeli a magyar befektetők többsége, nem a reálkamatot, valójában a reálkamat lenne a lényeg, az a kamat, ami a pénzromlás felett a markunkat üti.

 

 

Rezsicsökkentés után szabadon

Amint első ábránkon is látható, a pénzromlás üteme elképesztően nagyot esett az utóbbi időben, mélyen be a negatív tartományba. (Ennek jelentős részben a közüzemi díjak rezsicsökkentésnek nevezett központi mérséklése volt az oka, de sok minden más is beleszólt, például az olajárak, illetve az EU inflációja is mélyre zuhant.)

A túl alacsony infláció azonban nem tesz jót sem a költségvetésnek, sem pedig a gazdasági növekedésnek. Nem véletlen, hogy a világ jegybankjai rendszerint legalább évi két százalékos inflációt tartanak kívánatosnak – sőt az MNB éppen hármat. (Ennyi az úgynevezett inflációs célja.) A történelmi tapasztalatok alapján némi infláció kifejezetten kívánatos, a magas gazdasági növekedés például rendszerint magas inflációval jár együtt.

Nem lesz itt jó világ?

Grafikonunkon az MNB által regisztrált lakossági banki betéti kamatokat vetjük össze az infláció mértékével. A banki betéti kamatok mára – az áprilisi adat szerint – 1,4 százalékra csökkentek átlagosan. Sok gazdasági elemző szerint viszont év végére ismét két százalék körüli szintre emelkedhet az infláció.

 

Ez azt jelenti, hogy az átlagos betétes a bankban a következő egy évben nagy valószínűséggel reálértékben veszíteni fog, a pénze nem őrzi meg majd az értékét. (Még adózás előtt sem.) Márpedig a lakosság nagy része még mindig átlagos betétes, akkor is, ha egyre kevesebben tartanak nagy összegeket bankban, illetve sokan bizonytalanok és kivárnak.

 

Esni fog, az tuti

A jövőt nem ismerjük, de megbecsülhetjük. Még egy pesszimista, azaz az MNB előrejelzésénél alacsonyabb infláció esetén is negatív reálkamat lehet Magyarországon a következő egy évben. A grafikonon azt feltételeztük, hogy mostantól minden hónapban 0,1 százalékponttal nő majd az éves infláció, de még így sem éri el a évi két százalékot.

Még így is csúnyán negatív lenne a reálkamat, amint a grafikon jobb szélén a kék sáv hirtelen leeső vége mutatja. Aki most 1,4 százalékos kamattal beéri, egy év múlva már kevesebb árut fog tudni vásárolni a pénzéért, az szinte biztos. (És ez még csak egy nagyon óvatos előrejelzés az inflációra.)

Sárkány ellen sárkányfű

A lakossági állampapír, az más. Az eddigi tapasztalatok, illetve jelek szerint az állam hajlandó mindig a bankok fölé ígérni, amit a lakosság rendszerint havonta több tízmilliárdnyi állampapír megvásárlásával honorál. Teljesen logikus módon: ha mostanában 1,4 százalék volt a tényleges betéti kamat, akkor a lakossági állampapírok három százalék körüli kamata kész főnyeremény.

Sárkány ellen sárkányfű – infláció ellen infláció-követő kötvény – írtuk korábbi cikkünkben, és a lényeg azóta sem változott. Ha az infláció tényleg felmegy az MNB által prognosztizált, célul kitűzött évi három százalékra, akkor a jelenleg kapható inflációkövető kötvények – a PMÁK-sorozat tagjai – elvileg évi hat százalékos kamatot fognak fizetni. Az pedig nagyon jól hangzik.

A forintkamatok emelkedése különböző okok miatt nem várható. Például politikai okokból – hiszen akkor a devizahitelekből forinthitelekbe kényszerített tömegek igencsak rosszul járnának.

Megéri?

De tulajdonképpen bármennyi is a pénzromlás, az inflációkövető kötvények általában három százalékponttal afelett fizetnek, ami egy kész főnyeremény a kötvényeket vásároló magánszemélyeknek. A fix kamatozású egy éves Kamatozó Kincstárjegy is évi három százalékot fizet most, többet, mint a bankbetétek túlnyomó többsége.

Más kérdés, mennyibe kerül, nem kerül-e túl sokba mindez az adófizetőknek, azaz nekünk.

Az MNB inflációs előrejelzése

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG