5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Magyar weboldalakon is megjelent egy svájci-luxemburgi cég reklámja, amely évi 7-8 százalékos fix kamatozású befektetésekkel kecsegteti az ügyfeleket. Persze ezt aligha szabad készpénznek venni, leírjuk, miért. A cég alapvető információkat hallgat el, és szerepel az MNB nemzetközi feketelistáján is.

 

Óvakodj attól, aki sokat ígér – tartja egy régi tőzsdés mondás. „Az aktuális piaci helyzet alapján jelenleg euróban 7-8 százalékos fix kamatot lehet elérni” – írja a Genéve Invest nevű svájci, de állítása szerint luxemburgi vagyonkezelői jogosítványokkal és befektető-védelmi tagsággal rendelkező cég honlapja, amelynek hirdetését a Google magyar weboldalakon is elhelyezi.

A Quaestor csak évi 6,55 volt

Az öt európai nyelven olvasható, magyarra le nem fordított szöveg ezt azzal magyarázza, hogy vállalati kötvényekkel ma is magas hozamot lehet megcélozni, jóval magasabbat, mint az inflációtól is elmaradó nyugat-európai állampapírokkal. Összehasonlításképpen: a Quaestor az év elején évi 6,55 százalékos hozammal értékesítette pár éves futamidejű vállalati kötvényeit.

A külföldi cég saját bevallása szerint 10-60 féle, tőzsdére bevezetett vállalati kötvényt tesz egy portfólióba, és ezzel az utóbbi években évi 7-8 százalékos hozamot ért el. Ebből derül ki közvetve, hogy itt arról van szó, ők a múltról beszélnek, de ügyesen úgy, hogy az ember ezt a jövőre vetítse.

Nem fix az, ami változó

A kisbefektetők gyakori hibája, hogy a múltbeli hozamok alapján választanak, amelyek esetleg már egyáltalán nem mérvadók a jövőre nézve. Itt még erre rá is játszanak. Nem állíthatjuk, hogy nem működnek törvényesen, de az biztos, hogy a reklámjaik félrevezetők és pontatlanok, hiányzik a teljes körű tájékoztatás.

Ha az ember fix kamatozásról hall, akkor biztonságos betétre, esetleg kötvényre gondol, ami lejáratkor pontosan azt hozza, amit a vásárláskor megígértek. Itt erről szó sincs, ha tőzsdei értékpapírokról van szó, akkor az árfolyam változhat a lejáratig, és ha a kisbefektető ki akar szállni, nem tudni, pontosan milyen áron teheti meg. Így működnek a befektetési alapok, és teljesen valószínűtlen, hogy a Genéve Invest, még ha svájci is, garantálni tudná a jelenlegi helyzetben az évi fix hét vagy nyolc százalékot.

Ennyit fizetnek a BMW-kötvények

Ha így lenne, már régen széttépték volna a befektetők és a világsajtó címoldalára került volna, hiszen a tíz éves német államkötvény hozama jelenleg lényegében nulla (0,1 százalék körüli). Vannak egyébként magas, akár két számjegyű euróhozamot is biztosító vállalati kötvények Európában, ahogy a Bondboard.de vagy a Finanztreff.de keresőiből meg lehet állapítani. Csakhogy ezek kicsi, ismeretlen cégek, vélhetően durva anyagi nehézségekkel, kisebb-nagyobb csődveszély árnyékában.

(Kép: Youtube, Genéve Invest)

A magyar kisbefektetők kockázatkerülők. Ha megnézünk egy olyan nagy és stabil vállalatot, mint a BMW, a Bondboard oldalon húszféle kötvényét találjuk euróban. Ebből 19 évi egy százalék alatti hozamot biztosít jelenleg, és csak egyetlenegy éri el az évi 1,1 százalékot, amely 2027-ben jár le. Ennél magasabbat csak a kockázat növelésével lehet elérni, vagy gyengébb tőkeerejű, kisebb, veszteséges vállalatok kötvényeivel, esetleg a feltörekvő piacokon, török, brazil, orosz értékpapírokkal, amelyeknél az országkockázat és a devizakockázat is súlyosan latba esik.

Nem New Yorkban, hanem Moszkvában

Csodák tehát nincsenek, nem Mercédeszeket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Kizárt, hogy fix kamatozású befektetésekről legyen szó. A cég az utóbbi évek hozamát tálalhatja így, ami szinte minden kötvényportfóliónál nagyon kedvező volt, hiszen világszerte óriásit estek a kötvények hozamai a QE-k és a kamatcsökkentések következtében.

Több-kevesebb mértékben a vállalati kötvények is követték az állampapírok hozamzuhanását, ami árfolyamuk szép emelkedésével, az ilyen portfóliók visszatekintő hozamának megugrásával járt. Összehasonlításképpen, a magyar MAX államkötvény-index egy évre visszamenőleg számított hozama évi 13,01 százalék volt április 21-én, a MAX Composite-é pedig 11,46 százalék, éppen azért, mert az utóbbi egy évben nagyot estek a magyar kötvényhozamok. A következő egy évben azonban ennek a megismétlődése nagyon valószínűtlen, hacsak nem esik nulla közelébe a magyar kötvények hozama is.

Miért ne lehetne 12 százalék?

A Genéve Invest egyébként azt is írja, hogy „8-12 százalékos hozamot céloz meg a részvénypiacénál lényegesen alacsonyabb volatilitás mellett” alternatív befektetési alapokkal. Azután azt, hogy három éves időtávra legalább évi nyolc százalékot „várnak el”.

Példálóznak általánosságban alternatív alapokkal és hedge fund-okkal, amelyeknek ez a teljesítmény a múltban sikerült, ám nevek említése nélkül. „A luxemburgi vagyonkezelők ebben évek óta vezető helyen állnak” – húzzák el az újabb mézesmadzagot.

 

Szerepel a feketelistán

A „gyakori kérdésekre” adott válaszokból kiderül, hogy a Genéve Invest legalább 50 ezer eurós befektetéseket fogad el, és számlát is nála lehet nyitni. „A pénz bármikor a piaci értéken elérhető” – írják a likviditásról. Reméljük, ez így is marad, mert a cég szerepel az MNB nemzetközi feketelistáján, ahol általában olyan társaságok vannak, amelyeket valamely európai felügyeleti szerv gyanúsnak vagy törvénytelennek talált.

Ez esetben az ír és a francia felügyeletek figyelmeztetései alapján került két Genéve nevű cég a listára. A Genéve Invest saját bevallása szerint öt bankkal is partneri kapcsolatban áll, kettő svájci, kettő luxemburgi és egy müncheni, legalábbis magyar fülnek nem túl ismerős nevekkel. Az ügyfél számláját ezek vezetik. (Megjegyezzük még, hogy a szóban forgó honlap különböző nyelvű részei nem pontosan egyeznek meg egymással.)

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16980 16895 17050 +0,50% 16975 16995 978 394 435 HUF 2024-03-19 12:09:59
MOL 2964 2952 2978 -0,27% 2962 2966 181 299 934 HUF 2024-03-19 12:10:44
MTELEKOM 896 893 898 -0,22% 894 896 12 039 752 HUF 2024-03-19 11:56:04
RICHTER 9320 9310 9375 +0,27% 9315 9325 773 737 170 HUF 2024-03-19 12:10:29
OPUS 395 395 398 -0,75% 395 395 17 132 773 HUF 2024-03-19 11:53:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG