5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hosszútávú stratégiát hirdetett a szolgáltató, amelynek célja, hogy szélesebb körű legyen a távhőhasználat.

Élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt, biztonságosabb otthonokat jelentene a fővárosban a távfűtés szélesebb körű használata - véli a Főtáv a szmogriadó kapcsán. Csak Budapesten minden 10-10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 43 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, nem beszélve az évi 8000 tonna üvegházhatásért részben felelős széndioxidról.

Drasztikus lépés jön?

Ezekre a társadalmi előnyökre is tekintettel a FŐTÁV Zrt. megkezdte a hosszú távú stratégiában szereplő „Kéménymentes belváros” program első ütemét. Ennek részeként az V. kerület Városház utcában mintegy 400 méteres vezetékpárt fektetett le, ami csatlakozhat majd az Erzsébet hídon átívelő, a belvárosba tartó, később megépülő gerincvezetékhez. A 8,5 MW kapacitású vezeték a Városház utcában a meglévő közműhelyzet figyelembevételével halad az utca egyik végétől a másikig, miközben több leágazás kialakítása is megtörtént. (Egy ilyen átmérőjű vezeték (DN250) látja el például az új Dagály uszodakomplexumot és a régi strandfürdőt együttesen.) A csővezeték kapacitása lehetőséget ad arra, hogy később akár 2-4 ezer lakás kapcsolódhasson távfűtésre a belvárosban.

A műszakilag már befejezett Városház utcai vezetékfektetés más közműépítésekkel összehangoltan történt, tekintettel arra, hogy a befejezéstől számított következő öt évben burkolatbontási tilalom lesz érvényben. A FŐTÁV Zrt. tervei szerint a következő években nagy hangsúlyt kap majd a terjeszkedés, a meglévő ezer kilométeres vezetékhálózat újabb ezer kilométerrel bővül. A cég szándékai szerint összekötik a külvárosi részeken található kilenc, szigetszerű hőkörzetet (Bécshez hasonlóan), az így létrejövő gyűrűből pedig több vezetékkel is elérhető lesz a belváros. Az V., VI, VII., illetve a VIII. kerület egy része ugyanis teljesen érintetlen, ezeket a területeket vonná be a vállalat a távfűtés rendszerébe.

Ez nagyjából 200 ezer olyan budapesti polgárt illetve intézményt érint, aki potenciális ügyfelet jelenthet a Főtávnak.

Középpontban a környezetvédelem

A következő évekre vonatkozó tervekben szerepel újabb középületek ellátása, például a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Ligetben megépülő múzeumok, a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok, valamint a Népligetbe tervezett sportlétesítmények. Mindemellett fontos, hogy az új állami ügyfelek mellett egyre több piaci szereplő választja a távfűtést, ami azt mutatja, hogy a távfűtés nem csak korszerű, hanem árban is versenyképes. A minél nagyobb arányú megújuló energia előállításának érdekében a Főtáv Zrt. a közeljövőben az éves hőkapacitás 2-3 százalékát (kb. 8-10 ezer lakás) biztosító biomassza-erőművek építését tervezi.

A belvárosban az V., VI., VII., VIII. kerületek zsúfolt, magas beépítettségű területek, ahol felújításra szoruló, központi fűtéses lakóépületek, közintézmények találhatóak. A „Kéménymentes belváros” projekt első ütemében a tervek szerint elsősorban az intézményi - közszolgálati - és for-profit szektor szereplőit keresi meg a Főtáv Zrt., a lakóépületek csatlakozásával pedig a második ütemben számol a cég.

Vén öregek a fűtőberendezéseink

Az európai nagyváros műemléki belvárosi területeinek távhőre kapcsolása (lásd például Bécs példáját) fontos környezetvédelmi, levegőtisztaság-védelmi előnyöket hordoz, mivel megszűnik a helyi tüzelésből származó kibocsátás. Nem beszélve arról, hogy az elavult tüzelőberendezések és füstelvezetők folyamatos cseréje a mai kor követelményeinek megfelelő berendezésekre jelentős beruházásokat, forrásokat követel a lakóktól. Az egyedi fűtési rendszerek fajlagosan magasabb károsanyag-kibocsátása miatt az elmúlt évek adatai alapján jól kimutatható a légköri károsanyag-koncentráció növekedése a fűtési idényben.

A külső átlaghőmérséklet csökkenésével a szén-dioxidon kívül más légszennyező anyagok (a többi közt a kéndioxid, a nitrogénoxidok és a szálló por) koncentrációja ugyanis erőteljesen megemelkedik, a kibocsátás növekedése legnagyobb mértékben az épületek fűtésének következménye.

Az elmúlt években sokan a hatékonyabb földgáztüzelésről a kevésbé hatékony fa- és széntüzelésre álltak át. Ráadásul egyre több a nem kellően karbantartott, koros kazán, ezekre pedig tökéletlen égés jellemző. A fa és a szemét tökéletlen égése során pedig rákkeltő, aromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek közül az egyik legveszélyesebb az erősen rákkeltő hatású benzopirén.

Csak Budapesten minden 10-10 ezer, a környezetbarát távhőre átálló lakás évente mintegy 27 tonnával csökkentené a nitrogénoxid-, illetve 3 tonnával a kéndioxid-szennyezést és összesen évi 13 tonna por kibocsátásától mentesülne a főváros. Nem véletlen, hogy a fejlett országokban a távhőt tekintik az egyik legfontosabb eszköznek az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság, a környezet- és klímavédelem, valamint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának, illetve az importfüggőség csökkentésének szempontjából.

A modern nagyvárosokban egyre inkább a távhő határozza meg a környezetbarát jövőt, a világ metropoliszaiban számos fejlesztési irány indult el az elmúlt időszakban. Párizsban a geotermia, Oslóban a fjordok hőenergiája, Londonban a metróhálózat állandó hőmérsékletű levegője, Törökországban a pisztácia héj, máshol pedig a szennyvíz felhasználásával fejlesztik az olcsó, megbízható és a városi életminőséget javító technológiát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
Közérdekű Ismét találkoztak a tenisz szerelmesei
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 11:22
Több mint 20 fokos volt a hőmérséklet, ám a teniszpályák még a téli sátrak alatt várták a tenisz szerelmeseinek Csók Tenisz! csapatversenyre nevezett teniszezőket. 2001 óta rendezik meg évente ezt a versenyt, de első alkalommal érezhették magukat a játékosok egyszerre a télben és a tavaszban is. Az a sátor, amelyiket jobban sütött a nap, amolyan óriás szauna hatását keltette, míg a fák árnyékában lévő sátorban hűvösebb volt, mint a szabadban.
Közérdekű Mészáros Lőrinc: 32 év év alatt jutottam el idáig, nem két nap alatt
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 08:22
A majdnem 400 cégből álló birodalmat irányító Mészáros Lőrinc szerint minden munkáért meg kell dolgozni, azokat nem osztogatják csak úgy. Az üzletember beszélt a terjeszkedési terveiről és Orbán Viktor miniszterelnökről is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG