Hirdetés

Lehűlt az idő, de egy helyen maradt a kegyetlen kánikula, és sokáig nem is fog véget érni

2017. augusztus 07., 06:07

Nem is igazán egy helyen, hanem egy vonalon, mégpedig egy 16 kilométeresen: a bő egy hónapja egy figyelemfelkeltő eseményen a Tarlós-szauna becenevet elnyert budapesti 3-as metrón. Egész nyáron nagy volt a kontraszt, de az elmúlt egy hét időjárása végleg bebizonyította, milyen elképesztő baklövés történt.

A 3-as metrót a 70-es években kezdték építeni és 1990-ben lett kész. Akkor tulajdonképpen nem is volt 3-as száma, mert amíg nem készült el a vonal első szakasza, addig volt "a metró" és "a földalatti", megkülönböztetvén a mélyvezetésű, ma 2-es számú metrót és a kéregvasútként futó millenniumi földalattit. Utóbbit máig sem tekintik igazán metrónak és nem is nevezi senki annak, noha 1-es számot kapott és így meg lettek számozva a fővárosi földalatti vasutak, építési sorrendjükben, így lett a 3-as a most górcső alá vett szakasz.

A régmúlt

Annak idején ugyanazokat a kék, meglehetősen zajos szovjet metrókocsikat kezdték rajta közlekedtetni, amik a kettes vonalon is jártak, sőt Prágában is ezek futottak akkor, meg persze Moszkva számtalan vonalán. A múlt század közepén fel sem merült, hogy hűteni kéne a kocsikat vagy az állomásokat, leginkább azért, mert kevés volt az igazán forró nyári nap, nem kellett úgy tervezni, mint mondjuk Rómában vagy Madridban.

Hirdetés

Akkoriban persze semmilyen tömegközlekedési járművel nem merült ez fel, sőt még a személyautókban sem, így jó volt úgy, ahogy volt, pár megterhelő nap volt minden nyáron, minden járművön, de a felszínieken ezt a nyitott ablakok enyhítették. A 90-es években már érezhetően melegedtek a nyarak, és Budapest éves és nyári középhőmérsékletének statisztikája is igazolja ezt. Több lett a kellemetlen nap, de miután minden jármű meleg volt, ez még mindig nem tűnt annyira zavarónak.

Kettő jó lett, egyet elbaltáztak

A döntő változás akkor jött, amikor a kettes metrón az öreg szovjet kocsikat lecserélték, mégpedig meglehetősen kellemes, modern Alstom gyártmányúakra, melyek immár hűtést is kaptak, mindemellett végig lehet rajtuk baktatni, így ha a jármű egyik részében tömeg alakul ki, könnyebben el tud oszlani. Egyúttal az éppen megépülő négyes metró is ugyanilyen kocsikat kapott, ráadásul ott még az állomásokat is hűtik nyáron, de a kettes metróval utazók is észrevehették, hogy a kocsikból kiáramló levegő hűt annyit az állomásokon, hogy viszonylag kellemes a hőmérsékletük.

Ez volt az a pont, ahol a 3-as metró hirtelen kellemetlen lett, hisz volt mivel összehasonlítani. Azonban arra lehetett gondolni, hogy ugyanazokat a matuzsálemi szovjet kocsikat ott is lecserélik előbb-utóbb ugyanolyan kellemesekre, mint a másik két vonalon, és a kérdés megoldódik. Igen ám, de egyszer csak bejelentették, hogy felújítják a szovjet metrókat, és azok nem lesznek hűtve. Ráadásul az elmúlt pár évben jött pár különösen durva kánikula (úgy tűnik, most már ez a megszokott, a globális felmelegedést már csak Trump elnök tagadja, hogy pár bányát még nyitva tarthasson).

Az eredmény

Mindenki sejtette, hogy ez nagyon rossz lesz, de közölték, hogy majd mozgatják rajta a levegőt, jobb lesz egy fokkal. A remény igen mérsékelt változata ki is tartott a közelmúltig, amikor üzembe kezdtek állni az új szerelvények, és mindjárt le lehetett tesztelni őket a kánikulában. Az eredmény szerény: a hőmérséklet 34 fok, na és az állomások is jól felmelegednek, pláne, hogy a szakasz nagy részén nem túl mélyen fut a vonal, így még a barlang-hatás is kevéssé érvényesül.

A mostani kánikulában odáig fajult a helyzet, hogy sok utas irtózni kezdett a 3-as metrótól, utazását próbálta úgy tervezni, hogy minél kevesebbet kelljen vele menni, pláne, hogy időközben a villamosok, buszok és trolik nagyobb részét is hűtöttre cserélték, ami a villamosokon általában egész jól működik is. Így előállt az a helyzet, hogy a három hasonló metróvonal közül az egyik, ráadásul a leghosszabb és legforgalmasabb, meg van különböztetve, le van értékelve a többihez képest, mégpedig mindez drágán, hisz a felújítás is szép pénzbe kerül.

Bármit megérne

Hogy ez ki nem gondolta át vagy miért döntöttek így, nem akarjuk boncolgatni, de úgy véljük, hogy látván a végeredményt, mindenképpen érdemes lenne klímát szereltetni a kocsikba, ha pedig nem lehetséges, lefújni az egészet, kifizetni a nagy kötbért, avagy bánatpénzt az oroszoknak, és olyanokat venni, amik nem rosszabbak a másik két vonalon futóknál (esetleg ugyanolyanokat, legyen egységes).

Ez sokba kerülne, de véleményünk szerint minden pénzt megérne. A város és az ország elképesztő EU-támogatást elköltött sok dologra, ha erre nem sikerült szerezni, ezt ki lehetne fizetni saját zsebből, egy kétmilliós város amúgy is képes erre, még el is adósodhat, hisz a páratlanul alacsony kamatok időszakát éljük. Ugyanakkor sok beruházás zajlik egyidejűleg, vagy zajlott a közelmúltban, de egy sincs, amelyik akárcsak tizedannyi embernek akkora komfortérzet javulást hozna, mintha a 3-as metró klimatizálva lenne.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?