Hirdetés

Újabb csapást mértek a szcientológiai egyházra Budapesten

2018. január 03., 07:06
Cimkék
NAV
, szcientológia

Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erről a hirado.hu számolt be a földhivatali bejegyzésre hivatkozva.

Fotó: Wikimedia Commons / Rakás
Fotó: Wikimedia Commons / Rakás

A zár alá vétellel a vagyontárgyak (jelen esetben az ingatlan) feletti rendelkezési jogot függesztik fel. A szcientológusoktól nem "vették el" tehát a tulajdonjogot és használhatják is az épületet, de nem rendelkezhetnek felette, azaz például nem értékesíthetik, amíg tart a zárolás. A NAV egyébként nem kommentálta a hirado.hu értesülését, mivel folyamatban lévő ügyről van szó.

Októberben robbant a bomba

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai múlt év októberében tartottak házkutatást a szcientológusok XIII. kerületi, Váci úti központjában, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az "egyház" tagjai voltak, vagy más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert "szektariánus csoportosulással".

Hirdetés

Az NNI személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság viszont már lépett is: októberben a házkutatást követően jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére.

Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésre adnak lehetőséget.

A teljes betiltás a cél?

A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót; a magyar szervezet elnöke, Miklovicz Attila októberben úgy nyilatkozott, kommunista módszerekkel akarják ellehetetleníteni a Magyarországi Szcientológia Egyházat. Az elnök úgy fogalmazott, hogy végső soron akár a szcientológiai egyház teljes betiltása is lehet a cél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Indul a kriptodeviza-kereskedés szabályozása Dél-Koreában

Indul a kriptodeviza-kereskedés szabályozása Dél-Koreában

Dél-Korea eddig csak ígérte, de most itt a konkrét lépés a kriptodevizák szabályozása ügyében: betiltják a névtelen tőzsdei számlákon való kriptodeviza kereskedést. A cél az, hogy a pénzmosást és a bűnözés finanszírozását lehetetlenné tegyék, márpedig jelenleg ez a kriptodevizák egyetlen fundamentális felhasználási módja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • január 22
  Netflix (2017 Q4)
  január 23
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének tavalyi alakulásáról
  ZEW index
  Fogyasztói bizalom
  január 24
  KSH: Kiskereskedelem (2017. november)
  Import és export
  Feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI
  General Electric (2017 Q4)
  Ford Motors (2017 Q4)
  január 25
  IFO üzleti hangulatindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  január 26
  Fogyasztói árindex
  GDP (negyedév/negyedév)

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)