Hirdetés
Hirdetés

Angyalok Amerikában: monumentális dobásra készülnek Londonban

2017. április 10., 20:10

A nyári limonádék helyett szokatlanul kemény darabbal indítja a nyári szezont a Londoni Nemzeti Színház. Kushner klasszikusával reagálnak a nem annyira vidám londoni közhangulatra brexitestől-bevándorlóstól-terrorizmusostól kétszer három órán keresztül. Ritka alkalom, hogy egy világvárosban a helyieknek állítanak színpadra egy produkciót, nem a turistáknak - pont ezért kell nekünk is megnéznünk.

Harmadikra sikerült - nem kicsit, nagyon

Április 11-én kezdődik a nyári színházi szezon Londonban, a Londoni Nemzeti Színház Tony Kushner mára klasszikussá vált művével, az Angyalok Amerikábannal indít a Lyttelton Theatre-ben.

A darab története egyébként igazi mintapélda arra, miért nem szabad soha semmit feladni. 1990-ben az első, kétórás bemutató nagyot bukott. Kushner átdolgozta, a három és félórás változat 1991-ben szintén megbukott. 1993-ban aztán a Broadway-n mutatták be a ma ismert két részes, hat felvonásos változatot, mely óriási sikert és díjesőt hozott.

Hirdetés

Számtalan országban bemutatták már, többnyire zajos sikerrel (itthon a Vígszínház és a Nemzeti Színház is műsorra tűzte, azonban mindkét produkció megbukott), készült belőle egy minisorozat az HBO gondozásában Mike Nichols rendezésében Meryl Streep, Al Pacino, Emma Thompson, Ben Shenkman, Justin Kirk, Jeffrey Wright és Mary-Louise Parker főszereplésével. A sorozat 5 Golden Globe-ot, és a 21 jelölésből 11 Emmy-díjat nyert, mellyel rekordot döntött és tart azóta is.

Már megint egy Magyarországon kívüli magyar világsiker

Eötvös Péter operát írt a mű alapján, melyet 2004-ben mutattak be a hihetetlen tradíciókkal bíró Théâtre du Châtelet Paris színpadán – igen, ez ugyanaz az intézmény, melyben még a század elején a világ megismerkedett az orosz balettel és operával, s amelynek olyan zeneszerzők dolgoztak korábban, mint Csajkovszkij, Mahler vagy éppen Richard Strauss. Az opera világsikerű lett, számos komoly helyen műsorra tűzték és méltatták a magyar operát (Magyarországon viszont nem láthattuk és nem hallhattuk).

Pazar Gárda

A Londoni Nemzeti Színház produkciójának szereplőgárdája és alkotócsapata pazar. Az egyik főszerepet Russel Tovey játssza, aki tinédzser-színészként ért el sikereket, mára azonban férfi vált belőle. Korosztálya egyik legjobb - ha nem a legjobb - színésze, s nyíltan meleg. Ennek azért van itt jelentősége, mert lassan láthatóvá válik az a tendencia, hogy a színészek és az általuk eljátszott karakterek azonosíthatóak legyenek - kerekesszékes karaktert kerekesszékes művész játsszon, meleget meleg. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek és érzelmi állapotok, melyek elképzelhetetlenek valódi tapasztalatok híján.

A főszereplők között találkozhatunk Andrew Garfield valamint az Olivier-, Tony- és Golden Globe-díjas Nathan Lane nevével is. A darabot nem más rendezi, mint a brit Nemzeti Színház kincse, Marianne Elliott, aki a War Horse-ért Tony-díjat kapott és aki jelenleg talán a legizgalmasabb klasszikusszínház-rendező.

A készülő produkció zenéjét az Olivier-díjas Adrian Sutton jegyzi.

A darab teaserét elnézve a megszokottól merőben eltérő produkcióra számíthatunk - ezt a gyanúnkat erősíti önmagában az a tény, hogy a színház nagyjából 10 év után ismét színpadra tűzi a művet. Külföldön nem szokás ilyen sűrűn játszani egy darabot, ami igencsak különös lehet számunkra, akik minden évben Nórát, A vágy villamosát és Cseresznyéskertet nézhetünk szerte az országban.

Nyári limonádé helyett most ezt adja ki a brit közhangulat

Az Angyalok Amerikában egy igen kemény és drámai, ugyanakkor végtelen humoros és bájos társadalmi-politikai dráma. Két részből áll, a Közeleg az ezredfordulóból és a Peresztrojkából. Mindkét részt három felvonásban játsszák. (A londoni Nemzeti bizonyos napokon az első és bizonyos napokon a második részt játssza, illetve hetente egyszer egymás után tűzik műsorra a két részt.)

A drámai főhős, Prior Walter köré szőtt történet beszél hitről és vallásról, társadalmi különbségekről, migrációról, életről és halálról, nyomorról és boldogságról. A nyolcvanas évek közepén Prior Waltert, a meleg New York-i srácot HIV-pozitívként diagnosztizálják. Élete azonban nem csak a betegségtől és annak társadalmi átkaitól változik meg, hanem mert egy angyal látogat el hozzá és felhívja a figyelmét arra, hogy ő egy próféta. Isteni küldetése végrehajtása után pedig a mennyek országát kínálja neki.

A szövegkönyv nagyon kifinomult. Kushner az amerikai kortárs irodalom és a világ kortárs drámairodalmának igen kiemelkedő alakja. Megszámlálhatatlan díjat kapott már, köztük Emmy-t, Golden Globe-ot, BAFTA-t, Tony-t és Olivier-t. Az Angyalok Amerikábanért kiérdemelte a Pulitzer-díjat is.

A premier április 11-én, azaz holnap lesz Londonban, és bár már az összes jegy elfogyott egész nyárra, ez ne riasszon vissza senkit: nyugodtan menjünk oda előadás előtt a színházhoz, mert mindig tartanak vissza jegyet aznapi eladásra, továbbá sokszor szabadulnak fel helyek - sőt, még állójegyeket is kiadnak. Emellett minden előadásra kisorsolnak két VIP-jegyet is.

Az előadás honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?