5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bár sokan azt hiszik, szeretik a flamencót, valójában nem tudják, igazából milyen is ez a műfaj. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy elsajátítsák, ezért ha ilyen előadást van lehetőségünk megnézni, semmiképp se hagyjuk ki: feledhetetlen élmény lesz. Megmutatjuk, hol és mikor érdemes ehhez hozzákezdeni.

Az egész történet lényegében véve 1981-ben indult, amikor is Carlos Saura, a legfontosabb európai filmrendezők egyike elkezdte forgatni a Flamenco-trilógia első filmjét, a Vérnászt.

Ez volt ugyanis az a film, ahol a flamenco istenei és a film nagy mestere először találkoztak, és új irányt adtak a spanyol színházi és filmes fejlődésnek, továbbá olyan inspiráló közeget teremtettek, amely hatására a flamenco maga is komolyan megváltozott.

A flamenco nem a kasztanyetta csattogtatását jelenti

A flamenco olyan mint a balett: aki nem születik bele, soha nem fogja igazán elsajátítani. Mi több, talán nem csupán a gyermekkorban induló képzés, de Andalúzia szelleme és vére is kell hozzá.

A flamenco a félreértés elkerülése végett nem egy spanyol néptánc. A flamenco egy kevert tánc, mely Andalúziára jellemző, andalúz, cigány, arab/mór, szefárd (az i.e. 722-ben az Ibériai-félszigetre hurcolt zsidók leszármazottai) gyökerekkel rendelkező, de ezen felül indiai, balkáni, perzsa továbbá dél-amerikai és nyugat-afrikai hatásokkal fejlődött zenei, ének- és táncstílus.

Cristina Hoyos Fotó: Museo del Baile Flamenco Sevilla

A flamenco nagyon kifejező tánc, így igen alkalmas történetmesélésre, táncszínházi produkciókra. Különösen akkor, ha Saura két alkotótársa, Antonio Gades és Cristina Hoyos által továbbgondolt, finoman balett-rutint is tartalmazó táncokról van szó.

Ez valahogy így néz ki egy Cristina Hoyos által koreografált előadásban, melyet Lorca Zöld című verse ihletett:

Flamencóval a csúcsra jutni

A nagysikerű Vérnász után jött a trilógia második filmje, a Carmen, melyet jelöltek Oscarra, megkapta a BAFTA-t és Cannes-ban is versenyfilm volt.

Antonio Gades és Cristina Hoyos ekkor már tényleges világsztárokká váltak. Gades után bomlottak a nők, Hoyos után a férfiak, utóbbi táncolt egy hosszú szólót a barcelonai olimpia megnyitóján, az európai és a nemzetközi művészeti elit tagjai lettek. Megalapították az Antonio Gades nevével fémjelzett társulatot, melynek Hoyos tagja is maradt Gades 2004-ben bekövetkezett haláláig, amikor is saját társulatot alapított a Ballet Flamenco de Andalucía-t. (A Gades Companyt jelenleg Laura del Sol vezeti, aki a Carmen filmben a címszerepet játszotta – méltó utód.)

Jelenleg ez a két társulat uralja a piacot. Hoyosnál elvárás a flamenco- és a balett-tudás is, a Gades Company-nál a színészi képességeket keresik a magas szintű tánctudás mellett

Bár Hoyos társulata talán előremutatóbb és valamivel bátrabb, továbbá Hoyos csak olyanokkal dolgozik, akik az általa alapított granadai iskolában nevelkedtek gyermekkoruk óta, nem szabad félvállról venni a Gades Company Carmen előadását.

Carmen, Lorcával fűszerezve

Ez a sokat vitatott darab, melyről Hoyos csupán annyit mondott: „Antonio nélkül? Ugyan már…” – és ebben nyilván van valami igazság: tradíciók, érzelmek, miegymás – , de a film alapján Gades által színpadra vitt darab, melyet a hajdani főszereplő és a jelenlegi igazgató Laura del Sol varázsolt újból színpadra igazán lenyűgöző mű lett. A produkció képviseli a Gades által fontosnak tartott elveket, azonban újít, hogy ne csupán turistalátványosság legyen.

A sztori a következő (épp mint a filmben): Antonio, a koreográfus színre készül vinni a Carment flamenco-társulatával, Cristina, a társkoreográfus és művészeti vezető segítségével. Nincs azonban a társulatban megfelelő nő, aki el tudná táncolni Carment. Egy casting alkalmával Gades megtalálja a tökéletes lányt, Laurát Carmen szerepére. És innentől kezdve szépen lassan összemosódik valóság és a színpad világa. Antonio beleszeret a lányba, aki egy ideig viszontszereti őt, de mikor a börtönből kiengedik férjét, Laura visszatérne hozzá, de Antonio vérszemet kap. Párharcra hívja a frissen szabadult férfit. Az események egyre jobba durvulnak, a társulat lázasan készül, mindenkire jó hatással van a kialakult feszültség, nem látják át, hogy már rég nem játékról van szó. A végén Antonio nem bírja, és féltékenységében megöli Laurát.

A színdarab trailere:

Az előadás igazán vérfagyasztó. Ajánlatos minél közelebb ülni a színpadhoz – bár táncelőadásokon jobb átlátni a színpadot messziről, a flamencót nem csak látni, érezni is kell. Az illatát, a port amit felvernek a színpadról, stb.

Akinek nincs lehetősége ezt élőben megnézni, az itt HD minőségben megtalálja az előadás friss felvételét >>

Az előadások időpontjai és helyszínei >>

A Ballet Flamenco de Andalucía iden nyáron otthonában, Granadában marad, ahol a Lorca fesztiválon a szabadtéri a Los Jardenies del Generalife színpadon lépnek fel július 18. és augusztus 27. között. Cristina Hoyos imádja Lorcát, rendszeresen használja műveit inspiráció gyanánt, biztosan csodálatos produkciót hoz létre Lorca halálának 80. évfordulójára.


Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG