4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bourne Londonba, a Blitz időszakába kalauzol bennünket, ahol potyognak a bombák, Cinderella mégis szerelmére lel az amerikai vadászpilótában. 30 év után felújítja azt a darabot, amit átjár a világháború borzalma, de tényleg örömet csempész gyermekeink szívébe.

Közeleg a karácsony, az egész szerkesztőség ünnepi lázban ég, megjelentek az első karácsonyi díszek a plázákban s lassan ideje eldönteni a karácsonyi programot is. Meg persze a menüt.

Sir Matthew Bourne idén karácsonykor is elfoglalja a Londoni Sadler’s Wells táncszínházat mindannyiunk nagy örömére. A színház december 9-től játsza a Hamupipőkét a teljes karácsonyi szezonban orrvérzésig.

Matthew Bourne az egyik legizgalmasabb és legnézettebb klasszikus balett-társulat, a New Adventures alapítója, művészeti vezetője és koreográfusa. (Korábban írtunk már A hattyúk tava és a Csipkerózsika előadásáról.)

A Bourne-féle Cinderella eredeti bemutatója 1997-ben volt New Yorkban, egy évvel A hattyúk tava páratlan sikere után. Bár A hattyúk tava zseniális mű, technikai értelemben Bourne a Cinderellával átlépte a hattyúk sikerét, amit kettő Tony díjjal is elismertek.

Cinderella vagy Hamupipőke?

A Hamupipőke (Aschenputtel) név egy német népmeséből ered. A történet szerint Hamupipőke annyira szereti apját, hogy féltékenységből megöli saját anyját; apja pedig a lánya védelme érdekében házasodik újra, mostohája pedig korántsem gonosz. Az eredeti Hamupipőkében nincsen tündér, nincs üvegcipellő - az a mese, amit mi Hamupipőkének ismerünk, valójában a Cinderella. A Bourne-féle előadás - és persze a Prokofjev-féle balett - alapja is a Cinderella-mese.

London Blitz

Bourn Cinderellája első ránézésre merőben különbözik a Prokofjev eredeti verziójától, amin nem csak hogy nem lepődünk meg, hanem el is várjuk a művésztől. A történetvezetés és a karakterek alapjaiban  megegyeznek a klasszikus verzióval, az érzet azonban összehasonlíthatatlan.

A Blitz London legsötétebb időszaka: a két éven át tartó német terrorbombázást emlegetik ezen a néven. Bourne ebbe az időszakba helyezte át a klasszikus rózsaszín történetet - egy olyan korba, amikor az emberek ész nélkül táncoltak, hiszen igazán nem tudták, van-e másnap. Egy konkrét eset is felsejlik a színpadon: a második felvonás elején Cinderella rémálmában jelenik meg az 1941. március 8-ai szörnyű eset, amikor a Café de Parist ért bombatámadásban több mint 200 táncos, kabaréművész és szórakozó fiatal vesztette életét.

Nem szabad azonban elenni a tény mellett, hogy Pokorfjev balettje nemhogy megállja a helyét a sötét értelmezésben, hanem tulajdonképpen otthonra lel benne. A zeneszerző a második világháború alatt komponálta a művet, melyet aztán 1946-ban mutatott be a Bolsoj. Mint érzékeny művész, Prokofjev tudat alatt is beleszőtte a háború borzalmait a táncjátékba, szinte hallani lehet, ahogyan potyognak a bombák a keringő alatt.

Jobb, mint az eredeti!

Mikor híre ment, hogy Bourne Prokofjev művét készül bemutatni, Porkofjev - szintén művész - fia, Oleg Prokofjev bejelentkezett a próbákra, Bourne legnagyobb megrökönyödésére. Ilyen helyzetben ugyanis a jogörökös beleszólhat a koncepcióba; ha nem tetszik neki, akár le is tilthatja a darabot. Azonban az ifjabb Prokofjevnek nem csak hogy tetszett Bourne verziója, hanem azt is kijelentette, hogy apja volna a legboldogabb, ha láthatná, hogy szerezményét végre értő kezek alakítják színpadra.

Bourne természetesen nem az 1997-es darabot teszi most színpadra: társulata 30. születésnapjára felújítja, aktuálisabbá szabja azt. Meglepőnek tűnhet egy ilyen sötét románcot bemutatni karácsonykor gyerekek számára. A koreográfus szerint azonban a gyerekek nem hülyék, észlelik a világban ma tomboló gyűlöletet és feszültséghullámokat. Így az amerikai vadászgép-pilóta és Cinderella románca számukra próbál kérdéseket megfogalmazni.

A darab zenéjét a dán születésű Paul Groothuis szerkesztette, a látványt Bourne állandó alkotótársa, a minden létező angolszász színházi díjat elnyert Lez Brotherson tervezte.

Az előadás trailere:

Az előadás sok örömöt és humort is rejt, és meleg szívvel távoznak a nézők az előadás után. Szóval nem kell attól tartani, hogy a gyerek otthon 3 napig ki lesz borulva a látottaktól. A színház 5 éven felül minden korosztálynak ajánlja a produkciót, és igaza is van.

Az előadás honlapja >> Jegyek 43 fontig bezárólag kaphatóak - az ár függ az előadás napjától, időpontjától is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG