Hirdetés
Hirdetés

Egy perzsa nő ámokfutása Európában: ettől eláll a lélegzeted is

2017. október 27., 16:30

Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.

Ha az ember Torinóban jár, menjen el síelni: nagyon jó pályák vannak a városban. Ha viszont választani kell a siklás és a kultúra között, akkor ezúttal egyértelműen az operát javasoljuk. Torinói síparadicsom ide vagy oda, Stefano Poda ugyanis Turandotot rendez Torinóban - ezt a programot ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Giacomo Puccini sikerdarabja annyira unalmas már, hogy Isten áldja Walter Vergnanót, a Teatro Regio Torino igazgatóját azért, mert Stefano Podát kérte fel a mű színrevitelére.

Hirdetés

Ha nem sikerül a randi, fejedet vesszük - benne vagy?

A darab eredetét tekintve a perzsa Ezeregy Napok Könyvéből származik, a történet mégis inkább követi Nizami perzsa költő történetét. Eszerint a császár lánya, Turandot ahhoz megy feleségül, aki megválaszolja három kérdését. Aki viszont elbukik, annak fejét veszik. (Megjegyeznénk: itt nem a gonosz apu agyszüleményéről van szó: a lány kérte apját a bizarr törvény meghozatalára.) Az ifjú perzsa herceg elbukik a teszten, s bár a tömeg könyörög a kegyelemért, Turandot lefejezteti a herceget. Ekkor pillantja meg őt Caláf, az ismeretlen herceg, aki rögvest beleszeret Turandotba és rögtön jelentkezik is a kihívásra - nevét azonban senki sem tudja.

A herceg simán megválaszolja a kérdéseket. Turandot könyörög apjának, hogy ő inkább akkor mégse menne férjhez. Caláf látva a nő hisztijét, felajánlja, hogy ha kitalálja a nevét reggelig, akkor önként hajtja a fejét a kínpadra. Na ekkor jön az izgalom: mert ez a szegény Turandot fel-alá járkál az udvaron, mikor a herceg megragadja és szájon csókolja. Na, ettől meglágyul a Turandot szíve és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Alább Anna Netrebko énekli szenzációsan az In questa reggia áriát, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, sárga tornacipőben:

A sztori nulla, a zene varázslatos, a látvány sokkolóan jó

A történet mondhatni semmi. Semmi nem történik. Állnak egy helyben a palota kapujában. Ennyi. Azonban Puccini olyan drámai és érzelmes zenét komponált, ami az 1926-os Scala-premier óta töretlenül uralja a világ operaházait, filmjeit, reklámjait, rádióit, a Youtube-ot... (Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Puccini nem tudta befejezni a darabot, halála után Franco Alfano egészítette ki.)

Az operavilág egyik legjobb rendezője, Stefano Poda színháza a vizualitásra épül. Olyan hatásokat kelt a színpadon, melyek erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből. A rendező és a rendezés elvárja a néző reflexióját. Nem egy egyszerűen követhető történetet hoz létre, hanem a zenére – magyarán nem feltétlen a történetre, hanem tényleg a zenére – alkot képeket, amelyek valamilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a művel. A vizuális színház ma Magyarországon nincs jelen, pedig komoly létjogosultsága van és egy teljes új generációt kötne le.

A Turandot gyakorlatilag a Poda-féle vizuál-színházra lett komponálva, a teljes szerkesztőség mondhatni tűkön ül. Egy Poda-előadáshoz a díszletet és a jelmezt is a rendező tervezi még a koreográfiákat is ő találja ki.

Stefano Poda munkájából egy minimális kóstolót itt beágyazunk - de ajánljuk ezt és ezt a linket is.

Világszínvonalú szereposztás egy nagyszerű színházban

A Teatro Regio Torino egy nagyszerű színház. Egyesek szerint idővel az első számú operaház lehet a világon. Egy gazdag város gazdag színháza, ami több világsikert állított már színpadra.

A szereposztás is világszínvonalú. A Metropolitan Turandot-közvetítéséből is ismert ukrán Oksana Dyka a alakítja Turandotot a premieren és Jorge de Leon az ismeretlen herceget. A karmester az olasz sztár, a Podával már többször együtt dolgozó Gianandrea Noseda lesz.

A darabot január 16. és 25. között játsszák minden nap, jegyek 32 és 95 euró között kaphatóak. Az előadás honlapja >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?