5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

1728-ban Gay megteremtette a sharing economy alapjait, később Kurt marxista tanmeseként továbbfejlesztette azt, 1965-ben a magyarok máig maradandót alkottak belőle, 2016-ban pedig a londoni nemzeti színházban Norris (nem Chuck!) mindezekből merítve nagy sikert kovácsolt. Hosszú volt az út addig, amíg egy 200 év után felújított darab 288 év után is szórakoztathatja a nagyérdeműt.
Fotó: Richard Hubert Smith

Hosszú az út a sikerig

Bár az 1931-ben átdolgozott verziót ismeri a világ, a mű születése ennél sokkal kacifántosabb. John Gay Koldusopera című darabját (The Beggar’s Opera) 1728-ban mutatták be Londonban, ettől kezdve időről időre elővették a nagy sikerre való tekintettel. (Egyébként ettől a darabtól számítjuk a ballad opera, a jellegzetes angol operaszatíra létezését.) 1927-ben is műsorra tűzték a darabot az angol fővárosban, az egyik előadást szerencsére látta Elisabeth Hauptmann német írónő, Bertold Brecht barátja és munkatársa is. Ebben az évben kezdett el Brecht a marxista eszmék iránt érdeklődni, így kézenfekvő volt Hauptmann számára, hogy lefordítsa és megmutassa a darabot Brechtnek.

Brechtnek nagyon megtetszett a mű, így fejben átdolgozta azt és elmesélte ötleteit Josef Aufricht híres színésznek, aki éppen új drámát keresett induló színházi vállalkozásához. Aufricht rajongott az ötletért, így Brecht nekiült a munkának másik állandó munkatársával, Kurt Weill zeneszerzővel. 1928-ban bemutatták a Koldusoperát (Die Dreigroschenoper / Threepenny Opera) Berlinben a Theater am Schiffbauerdammban. Óriási, kirobbanó sikere lett a műnek, mely egyszerre opera, musical és operett, továbbá mindezek paródiája. Ez a siker mind mai napig tart.

Bár a Koldusoperát egyértelműen a Brecht–Weill pároshoz kötjük, nem szabad elfelejteni, hogy John Gay kreálta a karaktereket és a történetvezetéshez is ő adta az alapot.

Emlékezetes magyar világsiker

Psota Irén és Gábor Miklós
a Koldusoperában
Forrás: madachszinhaz.hu

A Koldusopera egy nagyon nehéz mű – abból a szempontból, hogy a művészek részéről hihetetlen koncentrációt igényel, így kiváló színészi gárda és virtuóz rendező szükségeltetik hozzá. A világ egyik legsikeresebb Koldusoperáját a Madách Színház mutatta be 1965-ben Ádám Ottó rendezésében, Psota Irén, Pécsi Sándor, Gábor Miklós és Kiss Manyi főszereplésével. Akkora sikere volt a darabnak, hogy európai turnéra is sikerült elvinni a magyar társulatot.

"A nemzetközi fesztivál legmeghökkentőbb sikere a budapesti Madách Színház bemutatója volt, az eredeti felfogásban előadott kitűnő Brecht-művel: a Koldusoperával. Hosszú idő óta nem tapasztalhattunk ilyen résztvevő és lelkes közönséget, hosszú idő óta nem hallottunk ennyi tapsot és nevetést a színházban. Kár, hogy a Koldusopera ma esti bemutatóját nem lehet itt megismételni; más olasz városoknak lesz majd alkalmuk élvezni ezt a kivételes előadást."
(Nazione Sera, Prato, 1966. október 24.)

Az előadásról készült felvételt  több komoly művészeti egyetemen használják Európában, sőt New Yorkban is, amikor Brechtet oktatják.

Régi idők Ubere

A sztori a londoni Sohóban játszódik. A koldusmaffia feje, a Kolduskirály Peachum és felesége, a hajdani prostituált Celia szomorúak, mert lányuk, Polly elhagyja a családi fészket és hozzámegy Bicska Maxihoz, a hírhedt és rettegett bűnözőhöz. Polly apja beköpi Maxit, s így elindul a hajsza, különböző helyekről jön nem várt segítség és nem várt árulás. Maxi börtönbe kerül, de megszökik onnan, barátja a rendőrfőnök szemet huny efölött – itt van egy enyhe homoszexuális utalás, miszerint a rendőrfőnök nem csupán régi barátja Maxinak, hanem szereti is őt. A sok kaland végén Maxi az akasztófán köt ki.

A sztorinak van egy érdekes, mai vonatkozása is: tulajdonképpen a sharing economy alapjait is lefektették. Egy átlagos munkanap után ugyanis bárki betérhet a Kolduskirály jelmezkölcsönzőjébe, ahol számos maskara közül kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb koldusjelmezt, hogy abban szedjen össze némi keresetkiegészítést koldulással. Ügyvédtől a bolti eladóig mindenkit megtalálhatunk a kuncsaftok között - tisztára mint a mellékest uberezésből összeszedő 21. századi polgárok.

A brit nemzeti színháznak sikerült egy fantasztikus verziót színpadra állítania, ahogy azt a recept diktálja: virtuóz rendezővel, klasszis színészekkel és nagyszerű alkotó stábbal.

A darabot a wonder.land-et is jegyző Rufus Norris rendezte, aki szépen lassan kinövi magát az egyik legfontosabb színházrendezőnek - nem csupán Angliában, hanem a nemzetközi piacon is. Nem csoda, hogy a National Theatre annyira vigyáz rá. Norris büszkélkedhet Olivier Awarddal, Tony-jelöléssel a Broadwayn és megkapta az angol kritikusok díját is.

Bicska Maxi szerepében a magyar nézők által a Londoni rémtörténetekből és az Átmeneti üresedésből ismert Rory Kinnear tündököl.

Jegyeket 15 és 50 font közötti áron vehetünk.

Az előadás honlapja >>


Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG