5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

J. K. Rowling újabb Harry Potter-történettel áll elő. A nem várt (más szempontból: borzasztóan várt) nyolcadik rész címe szabad fordításban Harry Potter és az elátkozott gyermek. A világ megőrül, a következő évek újból Potter-őrületben telhetnek majd, könyv, film és meglepő módon színdarab formájában rajonghatunk a varázsvilág iránt.

J. K. Rowling mindig is nagyon szimpatikus volt számunkra – az emberi jogokért folytatott küzdelme, ironikus humora, szociális érzékenysége és persze a Harry Potter könyvek miatt.

Alohomora!

Az írónő mindig is kiállt a számára fontosnak tartott dolgok mellett; így tesz most is, amikor szerte a világban próbálják megszerettetni a fiatalokkal a színházat, hogy a műfaj megmeneküljön. Ebbe a harcba most Rowling is beszállt. A nyolcadik Harry Potter-történetet jóval a könyv megjelenése előtt színházban mutatják be. Először Londonban, később nyilván New Yorkban, majd a világ nagyobb városaiban. Ezzel egy óriási új bázist építhet a színházi világnak, ha minden jól megy - legalábbis azokon a helyeken ahol bemutatják a darabot. Feltehető ugyanis, hogy erre az előadásra a klasszikus színházi közönség a teljesen érthető előítéletei miatt kevésbé fog ellátogatni, azonban csupán a cím miatt több százezer olyan nézőre lehet számítani, akik életükben először látogatnak el színházba.

A tét így igen nagy. Ugyanis nem Budapestről beszélünk, hanem egy olyan patinás színházi kultúrával rendelkező városról, ahol nem csak a pénz számít: attól még, hogy a darab alapvetően egy bulvár produkció, a legjobb szakembereket, alkotókat és színészeket szerződtették a produkcióra, így valós az esély arra, hogy a zöldfülű közönség a darabon keresztül beleszeret a színházba. Milyen jó lett volna ha a budapesti Játékkészítő vagy a Shrek készítői is hasonló ambíciókkal kezdenek neki az előadásoknak…

Vingardium leviosa!

J. K. Rowling azon kevés emberi lény közé tartozik, aki elfogadja, ha valamihez nem ért, és segítséget kér illetve fogad el. Így történt ez a darabbal kapcsolatban is: a történet ugyan Rowling szellemi tulajdona, de a szövegkönyvet Jack Thorne BAFTA-díjas szövegkönyv-író (és amúgy kiváló dramaturg) és állandó alkotótársa, a Skót Nemzeti Színház igazgatója, John Tiffany jegyzik. Tiffany mellesleg a darab rendezője is.

Ez a hármas fogat elég komoly alapokat ad a darabnak. Rowling nem újabb bőrt húz le a történetről – továbbviszi azt. Harry, Hermione és Ron már a negyvenes éveikben járnak, Harrynek mindig is nehéz volt a saját mítoszát kezelni, és ez továbbra sem egyszerű a Mágiaügyi Minisztérium munkatársaként élt rohanó életében. Emellett férjként és apaként is helyt kellene állnia, amitől kissé túlterheltnek érzi magát. Mindeközben gyereke, Albus elindul a Roxfort felé legjobb barátjával, Scorpius Malfoy-jal, hogy megkezdjék a tanulmányaikat. Albus persze kissé depressziós és ő sem bír mit kezdeni a családi mítosszal, továbbá jelentéktelennek érzi magát híres apja miatt. Természetesen a veszélyek a gyerekekre és a szülőkre is onnan jönnek, ahonnan az ember a legkevésbé számítana rá…

Locomotor!

A darab elvarázsol: a színpad és a díszlet él, köszönhetően Christine Jones Tony-díjas díszlettervezőnek. Számtalan szemfényvesztő dolgozott a produkció létrehozásában, hogy a színpadon valóban varázslat történjen, hogy csak úgy eltűnjenek és megjelenjenek emberek, hogy a megfelelő cukorka fogyasztása közben füstöljön a fülük, hogy csak úgy repkedhessenek össze-vissza. És persze ott a szereposztás - ami nem … na nem is akármilyenre sikerült.

Lumos!

Noma Dumezweni Olivier-díjas színésznő játssza Hermionét – ez kisebb botrányt okozott primitívebb fajtársaink között, ugyanis a művésznő színes bőrű, de primitívek sajnos mindig is lesznek, nem kell rájuk odafigyelni. Ront a Metamorphosisból és a Nyomorultakból ismert Paul Thornley játssza, s ott van még a szereplők között az ifjú Anthony Boyle, Paul Bentall és Lowri James is.

J.K Rowling (jobbra), John Tiffany (balra), Jack Thorne (piros pulcsiban), a Harry Pottert játszó Jamie Parker (szürke pólóban), a Hermione Grangert játszó Noma Dumezweni (sárga ruhában) és a Ron Weasley-t játszó Paul Thornley (kockás ingben) Fotó: EPA/Charlie Gray

Diffindo!

Az előadás túl hosszúra sikeredett, ezért az alkotók úgy döntöttek, két részben mutatják be a produkciót. Minden jegy kélt előadásra szól. Csütörtökönként mindig az első két felvonás, míg péntekenként a második kettő látható. Szerdánként és szombatonként délután az első, esténként a második rész fut. Ha a jegyárakat megnézzük, láthatjuk: tényleg nem a nagyobb profit reményében nyújtották kétrészesre a történetet, valóban egy jegy áráért kapjuk meg a két előadást.

Az alábbi videón J. K. Rowling vezetésével bepillanthatunk a kulisszák mögé:

Expecto Patronum!

Sarah Crompton, az egyik legnevesebb angol színikritikus a jelenleg futó preview-kat látván leírta, hogy előre utálta ezt az agyonhipeolt darabot, azonban be kellett látnia, hogy az előadás egy mély színházi élmény, egy szerelmes levél magának a színművészetnek ("It is a deeply theatrical experience, a love letter to theatre itself”).

Az előadás jelenleg preview-k alatt áll - Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az a szokás, hogy a premier előtt körülbelül egy hónapon keresztül esténként úgy próbálnak, mintha előadás lenne, nézők előtt. A bemutató július 30-án lesz és egyelőre 2017. május végéig vannak kitűzve előadások.

A jegyek 15 és 65 font között kaphatóak. Egy jegy mindkét részre szól, ugyanarra az ülésre.

London nem a világ vége - ilyen repülő- és színházi jegyárak mellett a szerdai és szombati napokra váltott jegyekkel (amikor egy napon játsszák a darab mindkét részét) néhány tízezer forintból feledhetetlen élményt szerezhetnek a magyar rajongók is.

Az előadás honlapja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG